Nástup do práce popri rodičovskej dovolenke

zzzzana
15. máj 2012

Ahojte dievčatá, som RD s druhým dieťaťom, ktorá mi končí 22.11.2012 (prvé dieťa má 4,5 roka, druhé 2,5 roka). Vyskytla sa mi príležitosť nastúpiť späť do práce už od 1.6.2012. Pracovnú zmluvu som mala doteraz na dobu neurčitú, musí mi teraz zamestanávateľ aj zmeniť pracovnú zmluvu, aby som mohla aj naďalej poberať rodičovský príspevok do 3.roku dieťaťa (tj do toho 22.11.2012)? Čo všetko musím ísť ponahlasovať? A keby mi dal zmluvu na dohodu o vykonaní práce, čo musím ísť ponahlasovať? Aj na upsvar treba nahlasiť, že dieťa nastúpi ale až od sept do škôlky??
A vraj mi počas dvoch po sebe idúcich materských aj vzniká nárok na dovolenku????
A vraj keď som si starú dovolenku vôbec nevyčerpala, ani nedala preplatiť, tak mi už prepadla?? sa mala vyčerpať alebo preplatiť do 3 rokov?? Také nové veci sa dozvedám a potrebujem to trochu objasniť..
ďakujeeem

gapa
15. máj 2012

https://www.modrykonik.sk/forum/zamestnanie/kedy-mam-oznamit-na-urade-prace-ze-nastupujem-do-prace/

pri práci na dohodu nedávaš odhlášku na soc.poistovnu, lebo ti nevzniká dôch.poistenie zamestnanca, to vzniká len pri práci na prac.pomer.

nástup do škôlky sa na up nenahlasuje

doba čerpania MD sa považuje ako výkon práce=odpracovaná doba, ale nie už čerpanie rodič.dovolenky. Ak si nečerpala dovolenku z dôvodu, že si bola na md, rd, tak ti neprepadla. Ak by si ale bola pn ku koncu roka, tak ti mohla prepadnúť (teraz to už tiež nie je možné ani pri pn aby prepadla). Ak nastúpiš na prac.pomer, tak dovolenku za roky 2011,2010,2009... treba vyčerpať do konca roku 2012, inak ti prepadne (resp. len dovolenku nad základný výmer 4týž. za rok ti môže zamestnávatel potom preplatiť, ak máš nárok len na 20dní za rok, tak ti preplatiť nemôže nič)

stipec
15. máj 2012

Ahoj co sa tyka dovolenky na tu mas narok - zamestnavatel Ti ju musi umoznit cerpat po nastupe do prace po MD, RD - narok si pozri v Zakonniku prace - novelizoval sa a mas narok na dovolenku aj za MD a RD len si musis vypocitat kolko za MD mas narok ako keby si pracovala a za RD mas narok na kratenu - blizsie info ZP. Co sa tyka dovolenky pred MD - ako uvadzas starej ta Ti stale ostava a mozes si ju cerpat po navrate z MD a RD - neprepada.

zzzzana
autor
16. máj 2012

@gapa
@stipec
a prosím ešte otázočka ohľadom dieťaťa, musí byť v škôlke, aby mi vyplatili ten rodičovský, alebo môže zostať doma s babkou a dedkom? ide o to, že do škôlky pôjde až od sept....ale ja do práce už od júna a v júni do škôlky ešte nepôjde, bude so svokrovcami, čiže 06 07 08 doma a 09 už škôlka...len teda neviem, či sa na to nevzťahuje to, že MUSI byť v zariadení, aby to vyplatili..

zzzzana
autor
16. máj 2012

@gapa
@stipec
juj juj juj a teraz sa mi to nejako už aj podarilo zistiť...takže ked nie je v škôlke, ide mi rodičovský, ked je v škôlke tak ten príspevok na škôlku, či ako sa to volá??????

gapa
16. máj 2012

@zzzzana
- je jedno, či je doma, či v škôlke, jasliach ..., vtedy je nárok na RP podla teraz účinných zákonov, a to vo výške cca194eur (tuším to o niečo zvyšovali)
- ak si zárobkovo činná, teda napr. pracuješ na prac.pomer, tak máš možnosť namiesto RP poberať príspevok na starostlivosť o dieťa. Vtedy záleží,
--- či sa o dieťa stará babka, niekto z rodiny, ddruhý rodič, - vtedy je jeho výška na mesiac 41,1eur (teda neoplatí sa ho poberať, je výhodnejší RP, ak máš len 1dieťa do 3rokov)
--- alebo sa o dieťa stará niekto na živnost, či chodí do škôlky, jaslí, tj. máš výdaje, ktoré vieš preukázať dokladmi, vtedy je to vo výške preukázaných nákladov, no max. 230eur na mesiac a dieťa, teda ak platíš za škôlku cca 12eur +strava napr. 20eur, spolu 32eur, tak sa to neoplatí, lepšie je poberať RP.

zzzzana
autor
16. máj 2012

@gapa ďakujem moc, objasnila si mi to 🙂 ďakujeem

catharinaa
18. máj 2012

Super toto mi od vas pomohlo...len ja mam troska nieco ine..maly bude mat teraz dva roky a
od 1.6.2012 nastupuje do jasliciek a ja do roboty na prac.pomer..a ostavam
pri RP. Nezaikne mi vsak? A musim nieco nahlasovat alebo to urobi za mna zamestnavatel?
Dakujem za odpoved

gapa
18. máj 2012

@catharinaa
nie nezanikne. Ak chceš (nemusíš, je to len pre štatistické účely, neovplyvní to nárok na rp) oznámiť nástup do práce na upsvar.
Po pôrode/pri nástupe na RD si si dávala do socpoistovne prihlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, aby štát za teba odvádzal dôch.poistenie. Ak ti vzniká 1.6.2012 jpovinné dôch.poistenie zamestnanca, tak do 8.6. treba dať odhlášku ako osoba riadne sa star.... s dátumom zániku poistenia dna 31.5.2012.,

Príp. mzdárke môžeš oznámiť, že si poberatelom RP a oznámiť jej ukončenie poberania, ked k tomu dôjde. Alebo si môžeš sama na zp nahlásiť poberanie RP,ak ta ona odhlási. (si over na svojej zp či ta odhlásila). Lebo teraz by si mala byť zdr. poistená aj ako zaemstnanec a aj ako poberatel RP, čo predtým neexistovalo, tak vela mzdárok to ani netuší, no nemajú povinnost to nahlasovať, aj ked to obvykle robia, no zo zvyku len počas čerpania RD, nie po jej ukončení. Ak teda nebude zase v tomto zmena v ZP.

lara75
27. máj 2012

@gapa prosím pekne o radu, od 1.6. mám nastúpiť do zamestnania na svoje pôvodné miesto (RD mi ešte trvá do 15.1.2013), bude mi vystavená nová pracovná zmluva, alebo mi zostáva platná tá posledná PZ? Ak bude nová PZ aké zmeny môžem očakávať? ďakujem pekne🙂

gapa
28. máj 2012

@lara75
nie celkom ti rozumiem. Ak si žiadala o čerpanie RD len do 31.5. resp o nástup do zamestnania na tento pp od 1.6., tak ide o ten istý prac.pomer. V tom prípade ale od 1.6. nečerpáš RD ale len poberáš rodič.príspevok.

Nie je však vylúčený ani postup, že v pôvodnom pp čerpáš RD a v druhom prac.pomere začneš pracovať, no to sa skôr robí, ak ide o iného zamestnávatela, aj ked v prípade, že ste sa len dočasne dohodnli na vykonávaní inej práce a nestačí len uzatvoriť dohodu, kvôli napr. časovému rozsahu, tak sa dá aj u jedného zamestnávatela mať dva pp súbežne (vid naše sestričky, čo sú už aj administratívne pacovníčky)

lara75
28. máj 2012

@gapa prepáč, zle som to napísala, poberám rodičovský príspevok do 15.1.2013 a zároveň od 1.6.2012 mám nástup späť do práce (ide o ten istý prac. pomer), takže zostáva platná stará PZ? (neide o dohodu a iné....)

gapa
28. máj 2012

@lara75
ideš robiť tú istú prácu? a na plný úväzok? ak áno, nie je dôvod mať novú zmluvu.
do 8dní po ukončení RD treba odhlášku do soc.poistovne ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do6rokov, lebo ti vznikne povinné dôch.poistenie zamestnanca (čo je počas RD prerušené=netrvá). a byť dôch. poistencom štátu+poistená dôch.ako zamestnanec zákon nepripúšťa

lara75
28. máj 2012

@gapa ďakujem veľmi pekne za vysvetlenie, vrátim sa na plný úväzok a namiesto rodičovského príspevku budem žiadať príspevok na starostlivosť o dieťa (bude v jasliach). Tú sociálnu poisťovňu teda musím vybaviť do 8.6. (asi to nemá povinnosť nahlásiť zamestnávateľ) a hádam aj ZP a UPSVAR......

gapa
28. máj 2012

@lara75
zamestnávatel nahlási zase veci za seba, toto je tvoja povinnost.
na ZP ta zaemstnávatel prihlási ako zamestnanca. Počas poberania RP by si mala byť na ZP poistená duplicitne, ako zamestnanec a aj ako poistenec štátu, čo poberá RP. Dohodni sa so mzdárkou, či ta ona nahlásila do ZP ako poberatela RP a či ta teraz ešte neodhlási a ty jej oznámiš dokedy poberáš, alebo si to na ZP vybavíš sama (mzdárka nemá tú povinnost podla jedného usmernenia).
upsvaar nemusíš nahlasovať nástup (neovplyvnuje to poberanie RP), no môžeš.

lara75
28. máj 2012

@gapa Ďakujeeem🙂

domcek
6. jún 2012

Ahojte dievcata potrebovala by som poradit. Som na RD do 14.01.2013. Ale do prace som chcela nastupit uz od 1.4.2012. V mojej firme prebehli zmeny, bolo odvolane stare vedenie a momentalne je tam zastupujuci sef.
Moja dohoda o nastupe do prace prebehla este so starym vedenim. Novy zastupujuci sef sa somnou odmietal stretnut viac ako pol roka. Ked prislo k stretnutiu povedal, ze pre mna pracu nema. Vraj tam nieje ziadne miesto. Mam zmluvu na domu neurcitu. Na mojom mieste bola zastupujuca kolegina, ktora ale v minulom roku presla na ine oddelenie a moja praca sa rozdelila medzi dve kolegine. Jedna stym kolegin ale 19.5.2012 nastupila na MD. Cize miesto moje nieje obsadene ani miesto kolegine. Miesta neboli zrusene. A sef tvrdi, ze ma moze zamestnat len v materskej firme a aj to nevie kedy. Poradite mi co mam robit?

zzzzana
autor
6. jún 2012

@gapa ahoj gapa, prosím ťa, ešte otázočka...do práce som nastúpila teraz 1.6.2012..a musím ísť teda na sociálnu poisťovňu (do 8 dní) sa odhlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa...a zamestnávateľ ma zase prihlási ako zamestnanca...dobre som to pochopila? ja sa vôbec v týchto veciach nevyznám :(

gapa
7. jún 2012

@zzzzana
áno, ak si ukončila v zamestnaní čerpanie Rd, ale si sa vrátila pracovať na prac.pomer, tak do 8dní odhlášku a zamestnávatel ukončí dnom 31.5. Rd a prerušenie poistenia v soc.poistovni. Nadalej v zdr.poistovni by si mala byť prihlásená ako poberatel RP až do dovoršenia 3rokov dieaťa. Dohodni sa so mzdárkou, či ona ta ponecha ako poberatela RP v zdrpoistovni (nedá odhlášku, lebo predpokladám to nahlasovala) a potom jej oznámiš ukončenie poberania rp, či si to máš sama vybaviť (nie je to jej povinnosť)

zzzzana
autor
7. jún 2012

@gapa nedá sa mi momentálne spojiť s výplatnou...neviem, či ma odhlásila :( ak ma odhlásila, mám sa naspäť nahlásiť??? nie že to nejako popletiem a nevyplatia mi rodičovský :(
na socialnej som si to už odhlásila..

gapa
7. jún 2012

@zzzzana
pýtaš sa na zdr.poistovnu? to nehorí, má to čas. Zisti si najlepšie potom vo svojej pobočke, no podla zákona by si mala byť počas poberania RP nahlásená a potom zase nahlásiť ukončenie poberania RP. V tom to období budeš zdravotne poistená duplicitne (to je novinka od 1.1.2011) a obvykle to žiadajú v ZP dokladovať, ak to nahlasuješ u nich.

simona112
12. jún 2012

ahojte ja mám podobnú otázku, deti majú ísť do škôlky od 3.9. 2012 na pol dňa a ja mám dostávať rodičovský do 31.1.2013. Naskytla sa mi možnosť ísť do práce ale na celý deň, lepšie povedané na celodenné služby, ktoré nie sú každý deň. V tom prípade musím deti prehlásiť v škôlke na celodenný pobyt. Ale otázka znie, či aj napriek zamestnaniu a že deti budú celodenne v škôlke či budem dostávať RD do zavŕšenia 3 rokov detí. Ďakujem 🙂

leila13
12. jún 2012

a nie je práca počas RD nejak limitovaná? Napr. max 4 hodiny denne...

dm1
12. jún 2012

@simona112 ano budes dostavat nadalej. ja som nastupila do prace v januari a aj maly siel do skoly na cely den aj ked 3 roky mal az 30.4. Do 3 rokov mas na vyber bud rodicak alebo preplatenie nakladov na skolku tusim do vysky okolo 230 eur.

@leila13 nie nie je limitovana

simona112
12. jún 2012

@dm1 ďakujem, čiže normálne dostanem. a tie náklady na škôlku sú každý mesiac či len jednorázovo? lebo ja mám dvojičky a to budem musieť platiť škôlku asi dvojmo..ale ak to je len 230 eur tak sa mi lepšie oplatí asi ostať pri to m rodičáku a normálne pri výplate z práce čo budem dostávať 🙂

dm1
12. jún 2012

@simona112 no zalezi ci das do statnej alebo sukromnej skolky. lebo v statnej platis ovela menej za skolku. Ale ty to tusim myslis tak ze za dvojky mas vyssi rodicak ze? A ano tie naklady na skolku by bolo kazdy mesiac podla faktur zo skolky napr. pripadne od sukromnej opatrovatelky ktora vsak musi mat zivnost

simona112
12. jún 2012

@dm1 no nie je to súkromná ale štátna, však nemám koruny na súkromnú..no presne tak som to myslela že pri dvojičkách aj s rodinnými prídavkami mám okolo 288 eur a to je asi lepšie ako dostávať do nejakých 230 na škôlku..ale zase ak by to malo byť na každé dieťa tak prečo nie...ale keď si zoberiem do úvahy aj to, že budem pracovať tak by mi to asi ani nedali..ale nevadí...hlavne som potrebovala vedieť či vôbec ten rodičák dostanem aj napriek tomu všetkému, lebo som počula z jednej strany že áno a z druhej že nie, tak som bola z toho trošku mimo 🙂

koniarova
26. jún 2012

@gapa Veľmi sa ospravedlňujem, nestíham to tu čítať, ak už taká otázka padla. Ja nastupujem do práce 2.7.2012, rodičovská dovolenka mi končí 11.1.2013. Naša mzdárka chúďa nemá ani šajnu, aké náležitosti má pri mne splniť. 😒 Poprosím ťa o radu, čo má mzdárka urobiť? Pýtala sa ma, či ma má odhlásiť aj z rodičovskej dovolenky /nechápala som túto otázku. 😕 Podľa mňa, by ma mala zahlásiť na zdravotné poistenie a na sociálku a ďalej neviem. 😒 Ja sa asi nemusím nikde nahlasovať, že?

liz_lemon
26. jún 2012

@koniarova nech ta normalne zahlasi ako bezneho zamestnanca, a o tvoju RD nech sa nestara, ved popri RD mozes normalne pracovat

koniarova
26. jún 2012

@liz_lemon Veľká vďaka za info, dám jej vedieť. Ešte mi kázala zistiť /no mám ja na to času, že/, že či ukončiť prerušenie poistenia, alebo ukončiť rodičovský príspevok alebo oboje? Ak vieš, poraď mi prosím, lebo sa z nej už vystre. 😠
Ja sa mám aj odhlásiť z dôchodkového poistenia na sociálke, kde som sa nahlásila, keď sa malý narodil?

liz_lemon
26. jún 2012

@koniarova toto presne neviem, ale skus tam zavolat, ze ako sa to robi, ci sa mas odhlasit a potom ta prihlasi zamestnavatel, alebo ci staci, ked ta zahlasi len zamestnavatel