Nástup do práce po rodičovskej a dovolenka

4. nov 2024

Ahojte, chystám sa koncom januára vrátiť do práce po RD, manžel ide na materskú s 2,5 ročným. Ak dobre viem, počas materskej by mi mala vzniknúť nejaká dobolenka. Teda takto, ja som bola od 4/2020 do 11/2020 PN, následne 2x MD prvykrat rok 2020/2021 a druhýkrát rok 2022/2023. Je v zákone ustanovené čo s nou? Musím si ju vyčerpať ešte pred nastúpom do prace alebo môžem počas celého roka 2025? Napríklad viem, že segra si ju celú vyčerpala a o to neskôr nastúpila, kolegyňa zase ani nedostala možnosť, hneď sa vratila a to bol dokonca posledný den v mesiaci. Pôjdem to riešiť začiatkom decembra do prace ale rada by som vedela ako to je. Keďže robím v štátnej správe tak preplatie asi neprichádza do úvahy 😀

e1i
4. nov 2024

Ja mam taku info ze oznamis navrat do prace a cerpas dovolenku a po nej normalne pracovat budes. Tiez som sa pytala ze by som mozno miesto ocriek minula ale neda sa. Musi sa vycerpat ako prva aby neprepadla

mimi3008
4. nov 2024

Ja som mala 1.porod 08/2019, cize na MD som nastupila zac.07/2019, PN som bola od 02/2019. Mala som retazove MD, druhy porod 10/2021. Na personalnom mi vyratali, ze mam 43 dni starej dovolenky, s tym, ze pred nastupom ju musim vycerpat (priznam sa, ze ale neviem, ci to prikazuje zakonnik prace alebo len kolektivna zmluva, ktora moze byt vsade ina...). Mne by teda stacilo nastupit do prace niekedy v polke dec.toho roku. Ja som ale chcela/potrebovala nastupit v polke septembra, teda mi spatne odratali 43 prac.dni, teda som oficialne nastupila v polke jula a do polky septembra som cerpala staru dovolenku a za tento rok mi vzniklo 21 dni novej dovolenky

domka222
Včera o 04:52

Dali mi 40 dní dovolenky po ukončení RD a potom nastúpim. Zvyšných 5 dní si budem čerpať podľa seba.

tiika
Včera o 05:33

Zo zákona ju musis čerpať po skonceni z rod.dovolenky, spravidla hneď, najneskôr do konca daného roka, avšak záleží na i na dohode so zľom

janka_266
Včera o 06:08

zrejme závisí od zamestnávateľa, ja som nastúpila január 24, čerpať som ju mohla celý rok a ešte mám 28 dní z novej a tá mi ostane do ďalšieho roka, teda to, čo z nej neminiem :D
ja by som si ju snažila nechať čo najdlhšie, ak to bude možné, deti bývajú choré a zíde sa :D

melanta
Včera o 07:17

Nie, nemusíš ju čerpať hneď po nástupe, žiadny zákon to neprikazuje. Čo zákon hovorí je to, že zamestnávateľ ti ju musí umožniť vyčerpať do konca kalendárneho roka. Čiže ak nastúpiš v januári, do konca decembra 2025 môžeš čerpať starú dovolenku.