Nástup do práce po rodičovskej a čerpanie riadnej dovolenky

kikul
22. dec 2013

Ahojte, potrebovala by som poradit v nasledovnej veci: k 1.1.2014 ukoncujem rodicovsku dovolenku a chcem nastupit do prace. O predmetnej veci som pisomne informovala svojho ZL. Ako odpoved mi ZL zaslal list, v ktorom mi nariadil cerpanie riadnej dovolenky za r. 2010 a 2011, v trvani 33 pracovnych dni, t.j. od 2.1.2014 do 18.2.2014. V liste ZL uviedol, ze najneskôr do 19.2.2014 sa mam u ZL hlasit, aby sme vybavili pracovnopravne nalezitosti. Chcem sa spytat, bol tento krok zo strany ZL spravny? Viem, ze mi ZL moze nariadit cerpanie dovolenky, ale nemal mi najskôr ponuknut miesto a az potom nariadit cerpanie dovolenky? Ked sa vo februari u ZL budem hlasit, nemoze mi dat vypoved? Ved od 2.1.2014 som vlastne normalny ZC na dovolenke, teda nie ZC na rodicovskej dovolenke. Este dodam, ze na matersku som nastupila v 02/2011 a v 07/2011 bolo moje miesto zrusene. Dakujem za rady 🙂

eeffka
22. dec 2013

@kikul podla mna ti daju docerpat dovolenku a kedze tvoje miesto bolo zrusene, bud ti ponuknu co budu mat alebo koniec pomeru.

patkobo
22. dec 2013

a maju ti ake miesto ponuknut? .. cerpanie dovolenky medzi materskou a rodicovskou a hned po rodicovskej moze byt nebezpecne..prave z toho dovodu, ze nie si v tzv. ochrannej dobe a mozu Ti dat vypoved. AK bolo Tvoje miesto zrusene a nemaju Ti co ponuknut, tak nas narok na odstupne.. tak si davaj velky pozor aby "neoklamali" .. zamestnavatelia radi profituju na neznalosti zamestnanca na co ma narok a na co nie .. tiez som pred casom riesila nieco podobne ..

patrisha2801
22. dec 2013

ahoj, a nie je lepsie zavolat tam, prip. ist tam osobne a spytat sa?? Ja som takto nastupovala po 3 rokoch materksje do prace, pol roka dopredu som dala vediet, ze planujem navrat a 2 mesiace pred nastupom mi zavolal nadriadeny, co mi ponukaju, ci to vezmem, kedy presne nastupim, kedy cerpat dovolenku a pod ....

sisaha
22. dec 2013

@kikul a v com je problem? ja ho vobec nevidim..Ak miesto bolo zrusene tak bud ti ponuknu nieco ine, alebo dostanes vypoved... Aky vplyv na to ma cerpanie dovolenky?

luba28
22. dec 2013

@kikul u nas v praci s tou dovolenkou ja to tiez tak,,.......

kikul
autor
22. dec 2013

@patkobo jedna sa o velku spolocnost, kde sa kazdu chvilu nieco meni, takze napr. ak by mi aj v januari mali co ponuknut, vo februari to tak uz nemusi byt

kikul
autor
22. dec 2013

@sisaha no najskôr som ani ja ziadny problem nevidela, ale potom som niekde na nete citala diskusiu, ze pocas cerpania riadnej dovolenky je mozne dat vypoved, co je pravda ... preto som sa zamyslela nad tym, ze ked po rodicovskej dovolenke nastupim a vlastne hned budem cerpat riadnu dovolenku, ci mi moze pocas cerpania tejto riadnej dovolenky dat zamestnavatel vypoved, bez toho, aby mi vôbec nejake miesto ponukol, na co mam po ukonceni rodicovskej dovolenky pravo

kikul
autor
22. dec 2013

@patrisha2801 uz som tam bola osobne, povedali mi, ze si mam napisat ziadost, ze chcem nastupit do zamestnania, to som urobila a nasledne na to mi ako odpoved prisiel list, kde mi ulozili cerpanie riadnej dovolenky

maznacik007
22. dec 2013

@kikul jasne ze ti moze dat vypoved ... nemusi ti ani ponuknut ine pracovne miesto ak nema ... volne ... ak by ta chcel prijat tak ti neda nutene cerpat dovolenku ... a najma ak tvoje povodne pracovne miesto zaniklo...

podla mna by si sa mala s nimi porozpravat na rovinu pripadne nejakej kolegyne ze ako to tam teraz je ... ze ci maju pre teba miesto ... lebo ak vycerpas dovolenku a potom dostanes vypoved tak uz sa neda dosiahnut max. podpora v nezamestnanosti

sisaha
22. dec 2013

@kikul ale vypoved mozes dostat aj ked prides prvy den do prace. ved tvoje miesto zaniklo..dostanes vypoved z org.dovodov

beausa
22. dec 2013

Ale cerpanie dovolenky by sa malo viazat na pracovne miesto, teda predpokladam ze ak ti nariadia cerpat dovolenku, nemala by si u nich byt zaradena na nejakom pracovnom mieste? Uz nebudes v mimoevidencnom stave. Teda podla mna ak ti bolo pocas Md,Rd ofic oznamene listom, ze tvoje povodne pracovne miesto bolo zrusene ti dnom nastupu do prace po Rd musia ponuknut akekolvek vhodne prac miesto. Ak nemaju tak dat vypoved. treba preverit este subeh trvania vypovednej doby a cerpanie dovolenky. ak nestihnes vycerpat mali by ti po ukonceni preplatit zvysnu cast dovolenky.

beausa
22. dec 2013

Este ma napadlo ze sk ti uz prac miesto zrusili a nemaju aku pracu ponuknut, ten subeh s dovolenkou a vypovednou dobou je blbost. Lebo ak budes vo vypovednej dobe na zrusenim mieste, nemaju ti aku pracu pridelit, teda by si mala vyt na prekazkachv praci zo strany zamestnavatela a dovolenku potom preplatit.

kikul
autor
23. dec 2013

no uz som z toho celého jelen 😀 ale som si povedala, ze uz to asi prestanem riesit a zamyslat sa nad tym, lebo sa len stresujem ... ved ak bude ZL chciet, tak si ma necha, pokial nie, tak ci tak ma vysupne ... dakujem dievcata za rady 🙂