Nástup do práce na 2 dní v týždni počas OČR.

iva87
14. apr 2020

Ahojte, chcela by som sa opýtať či je v momentálnej situácii možné na 2/3 dni v týždni nastúpiť do práce a ostatné dni poberať aj naďalej OČR? S tým, že na konci mesiaca by som vypísala do čestného prehlásenia dní kedy som sa doma starala o deti a kedy bola v práci? Na sociálnu sa od stredy pokúšam dovolať, bez úspechu a ani formulár s otázkou sa mi nepodarilo odoslať. Ďakujem

janusha
14. apr 2020

Áno je to takto možné.

volterra
14. apr 2020

@janusha prosím ťa , vyznáš sa trochu v tejto problematike? Totiž, potrebovala by som poradiť niečo, ale ako zamestnávateľ. Máme pracovníčku, má malé dieťa, škôlkára. Celý marec pracovala, v pondelok 30/03 nastúpila na OČR. Bude na OČR do 14/04. Potom bude do konca mesiaca apríla v práci + 1., 2. a 3. mája. Od 04/05 bude znovu čerpať OČR asi opäť 2 týždne a potom do konca mája bude v práci. Vie si to takto poriešiť doma, a aj v práci nám to vyhovuje, keď nevypadne na celý mesiac. Ak som to dobre pochopila, stačí, ak pošle na sociálnu poisťovňu len 1 žiadosť o vyplácanie OČR a potom na konci každého mesiaca bude podávať len čestné vyhlásenie za konkrétny mesiac. Zamestnávateľ má len povinnosť ju zakaždým odhlásiť zo soc poisť a potom zase len prihlásiť? Takisto posielam aj do zdravotnej poisťovne zakaždým začiatok a koniec zmeny platiteľa poistného? Ďakujem.

iva87
autor
14. apr 2020

@janusha ďakujem 🙂

martinka13
14. apr 2020

@volterra povinnosť ma len zamestnanec ohlásiť zamestnávateľovi, kedy čerpá OČR. On aj musi každý mesiac v cestnom vyhlásení uvádzať, ktoré dni pracuje (resp.cerpa dovokenku) a ktoré dni je na OČR. Prihlasku na čerpanie OČR dáva len raz, na zaciatku. Tak mi bolo povedané na sociálke a tak to aj robim. Aj ako zamestnanec a aj ako zamestnávateľ.

janusha
14. apr 2020

Stačí podať jednu žiadosť a ošetriť si dátumy v čestnom vyhlásení za daný mesiac, podľa skutočne odpracovaného času. Zo sociálnej poisťovne sa neodhlasuje ani neprihlasuje.

martinka13
14. apr 2020

Akurát do zdravotnej hlasim kedy je na OČR

volterra
14. apr 2020

@janusha
@martinka13 aha, jasné, takže len zdravotke hlásime, obdobne ako pri PN. Nemali sme ešte zamestnanca na OČR, tak trochu zmätkujeme.

volterra
14. apr 2020

@janusha
@martinka13 Ďakujem. Trochu ma to domýlilo, lebo sme mali zamestnanca na neplatenom voľne, a tam sa do socialky odhlasuje a prihlasuje.

dominikalorencik
14. apr 2020

Zdravím Vás všetkých. Chcela by som sa opýtať ci mate niektorá skúsenosti alebo viete mi poradiť.
Dňa 3.2.2020 mi skončil rodič príspevok. Od 1.3. Som evidovana ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. S tým ze malý môže na4hod denne do škôlky. Chcela som si nájsť prácu na taky malý úväzok (upratovanie) ale vďaka sitiacii to nejde 🙄.
Otázka znie :môžem si požiadať o OCR na socialke? Predtým ako som išla na materskú som pracovala. Ďakujem za každú radu a informácie, na soc. sa neviem dovolať.