Ahojte, chcela by som sa opýtať či je v momentálnej situácii možné na 2/3 dni v týždni nastúpiť do práce a ostatné dni poberať aj naďalej OČR? S tým, že na konci mesiaca by som vypísala do čestného prehlásenia dní kedy som sa doma starala o deti a kedy bola v práci? Na sociálnu sa od stredy pokúšam dovolať, bez úspechu a ani formulár s otázkou sa mi nepodarilo odoslať. Ďakujem
@janusha prosím ťa , vyznáš sa trochu v tejto problematike? Totiž, potrebovala by som poradiť niečo, ale ako zamestnávateľ. Máme pracovníčku, má malé dieťa, škôlkára. Celý marec pracovala, v pondelok 30/03 nastúpila na OČR. Bude na OČR do 14/04. Potom bude do konca mesiaca apríla v práci + 1., 2. a 3. mája. Od 04/05 bude znovu čerpať OČR asi opäť 2 týždne a potom do konca mája bude v práci. Vie si to takto poriešiť doma, a aj v práci nám to vyhovuje, keď nevypadne na celý mesiac. Ak som to dobre pochopila, stačí, ak pošle na sociálnu poisťovňu len 1 žiadosť o vyplácanie OČR a potom na konci každého mesiaca bude podávať len čestné vyhlásenie za konkrétny mesiac. Zamestnávateľ má len povinnosť ju zakaždým odhlásiť zo soc poisť a potom zase len prihlásiť? Takisto posielam aj do zdravotnej poisťovne zakaždým začiatok a koniec zmeny platiteľa poistného? Ďakujem.
@volterra povinnosť ma len zamestnanec ohlásiť zamestnávateľovi, kedy čerpá OČR. On aj musi každý mesiac v cestnom vyhlásení uvádzať, ktoré dni pracuje (resp.cerpa dovokenku) a ktoré dni je na OČR. Prihlasku na čerpanie OČR dáva len raz, na zaciatku. Tak mi bolo povedané na sociálke a tak to aj robim. Aj ako zamestnanec a aj ako zamestnávateľ.
Stačí podať jednu žiadosť a ošetriť si dátumy v čestnom vyhlásení za daný mesiac, podľa skutočne odpracovaného času. Zo sociálnej poisťovne sa neodhlasuje ani neprihlasuje.
Akurát do zdravotnej hlasim kedy je na OČR
@janusha
@martinka13 aha, jasné, takže len zdravotke hlásime, obdobne ako pri PN. Nemali sme ešte zamestnanca na OČR, tak trochu zmätkujeme.
@janusha
@martinka13 Ďakujem. Trochu ma to domýlilo, lebo sme mali zamestnanca na neplatenom voľne, a tam sa do socialky odhlasuje a prihlasuje.
Zdravím Vás všetkých. Chcela by som sa opýtať ci mate niektorá skúsenosti alebo viete mi poradiť.
Dňa 3.2.2020 mi skončil rodič príspevok. Od 1.3. Som evidovana ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. S tým ze malý môže na4hod denne do škôlky. Chcela som si nájsť prácu na taky malý úväzok (upratovanie) ale vďaka sitiacii to nejde 🙄.
Otázka znie :môžem si požiadať o OCR na socialke? Predtým ako som išla na materskú som pracovala. Ďakujem za každú radu a informácie, na soc. sa neviem dovolať.
Áno je to takto možné.