Nástup do novej práce po rodičovskej

peml
17. máj 2017

Ahojte,

chcela by som vas poprosit o radu, kedze tu mi vzdy niekto dobre poradil. Co vsetko ste mamicky museli absolvovat pri nastupe do noveho zamestnania po rodicovskej? Ide o noveho zamestnavatela, a este do novembra mam narok na rodicovsky prispevok.
Co bolo treba na socialnej poistovni zabezpecit? Pisala som im aj mail ale zatial mi nedali vediet. Takisto si myslim ze aj dochodkovy 2 pilier bude treba asi nejako poriesit... vdaka za nazory vopred...
pekny den

carrot_apple
17. máj 2017

@peml do troch rokov dieťaťa budeš normálne poberať rodičovský na dieťa oni ti automaticky už potom nepošlú,ak by si pre účtovníčku potrebovala potvrdenie odkedy dokedy si poberala rodičovský tak sa určite ozve ona sama pri ročnom zúčtovaní dane a ti ju aj spätne dajú na UPSVaR.ak máš druhý pilier tak tie odvody od zamestnávateľa idú automaticky tam do sociálnej poisťovne a sociálna poisťovňa to rozdelí....

evittam
17. máj 2017

@peml Pri nastupe do zamestnania-ci uz na zmluvu alebo dohodu je potrebne sa ist odhlasit z dochodkoveho poistenia, samozrejme ak si sa nan bola prihlasit pri nástupe na RD. Ak by si prac.pomer ukoncila skor ako by ti skoncila RD tak sa znovu treba prihlásiť na dochod.poistenie.

carrot_apple
17. máj 2017

@evittam nieje to tak, že automaticky ako poberáš RP tak si štátom zdravotne a dochodkovo poistená?

evittam
17. máj 2017

@carrot_apple Nie, nic sa nedeje automaticky. Ty sa musis ist prihlasit aj do ZP aj do SP ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov. Pri nastupe do zamestnania sa treba ist odhlasit.

carrot_apple
17. máj 2017

@evittam marí sa mi, že som sa prihlasovala ale keď som si našla robotu tak to som sa isto nie, však ale oni to tam vidia, že pracujem...?tak to sa pôjdem opýtať

evittam
17. máj 2017

@carrot_apple Este raz- ty si sa prihlasila, ty sa musis odhlasit. Hotovo. Vidiet tam mozu co len chcu. Zamestnavatel je povinny ta prihlasit ako zamestnanca a ty si vlastne stale ešte prihlasena aj ako poistenec statu ked si sa nebola odhlasit.

carrot_apple
17. máj 2017

@evittam čo to potom pre mňa znamená?že sa mi to čo platí môj zamestnávateľ neráta resp. nebude rátať do dôchodku?alebo sa bude rátať oboje?

evittam
17. máj 2017

@carrot_apple Treba sa ist čím skôr odhlásiť. A samozrejme,ze sa ti zapocitavaju mesiace-roky do dôchodku len raz.😀

vondolina
18. máj 2017

tam ti nikto neodpíše na mail. ja som sa tam už viackrát snažila informovať takouto formou a zakaždým som tam potom aj tak musel zavolať lebo som sa nedočkala do týždňa odpovede. dokonca raz som musel ísť aj priamo tam. ale baby ti tu dobre poradili 🙂

evittam
19. máj 2017

@vondolina No ja som pisala mail do SP a odpovedali do 2hodin.😉
A co sa tyka info po telefóne alebo od "tetusky" za okienkom-tak to ti moze povedat co len chce. Kym to nemas "cierne na bielom" tak sa na to neda spolahnut. Bohuzial.

peml
autor
21. máj 2017

Dakujem dievcata.