Nástup do novej práce a tehotenstvo

lenka7875
3. sep 2020

ahojte žienky,
potrebovala som poradiť. Momentálne som evidovaná na úrade práce, ale asi budúci týždeň mám nastúpiť do novej práce, ktorú mám zasľúbenú od polky júla. Je to nová predajňa kvetinárstva. A majiteľka stále čaká na nejaké potvrdenia od úradov tak sa to predlžuje. Avšak ja som minulý týždeň prišla nato, že som tehotná. Neprišiel mi menzes a na 5 tích testoch boli dve čiarky.Už mám aj príznaky bolia ma prsia menia sa mi chute... U gynekológa som ešte nebola, pretože mám tam ísť budúci týždeň a budúci týždeň by som mala už aj nastúpiť do práce. A teraz by som potrebovala podariť čo mám urobiť. Samozrejme že to chcem novej šéfke povedať, ale až keď budem mať skutočne tehotenstvo potvrdené. Čo by ste robili vy na mojom mieste?

iritka
3. sep 2020

@lenka7875 ak nebudes mat poblemy ja by som povedala az po 3 mesiacoch

mima172
3. sep 2020

@lenka7875 Ako píše @iritka, pokiaľ ti to priebeh tehotenstva dovolí, tak tehotenstvo oznám v novej práci až po ukončení skúšobnej lehoty. Nie je to úplne fér voči novej zamestnávateľke, no pre teba je to nejlepšie riešenie.

loginexistuje
3. sep 2020

povedala by som to sefke a nechala rozhodnutie o nastupe na nej

hyberncia
3. sep 2020

Chceme aby sa k nám zamestnávatelia správali slušne a morálne a pritom koľko krát sami nevieme byť čestní. Ak by som bola na mieste zamestnavatela nechcela by som takého zamestnanca,čo by veci zatajovať podľa toho ako sa mu hodia.

lenka7875
autor
3. sep 2020

@mima172 je to nefér hlavne neviem v ktorom som približne týždni, ale skôr si myslím, že keby jej to poviem až za tri mesiace už to bude na mne aj vidieť. A nechcem jej klamať.

cookie29
3. sep 2020

Ja by som sla, vies, nechcem byt "zla" a dufam, ze to nebude Tvoj pripad, ale vela zienok ma za sebou MA, tehotenstvo sa neudrzi a podobne... a keby to nahodou bol Tvoj pripad, bola by skoda prist o pracu. Potom zalezi aj od toho, aky mas vztah s novou sefkou, ja by som sa snazila hrat ferovo, pokial je to mozne...

mogaa
3. sep 2020

@lenka7875 na tvojom mieste nastúpim, ak sa ti to potvrdí , môžeš ísť na PN - samozrejme ona ťa môže v skúšobnej dobe prepustiť, ale budeš mať PN-ku, prípadne ak áš 270dní NP budeš v ochrannej lehote a budeš mať aj materskú....

lenka7875
autor
3. sep 2020

Toto je moje prvé tehotenstvo. Nová šéfka je fajn, hneď sme si aj potykali na pohovore,tak snáď to pochopí. určite jej to poviem. Ja nie som typ človeka čo vie zatĺkať, skôr to musím hneď povedať lebo ma to zožiera. Ale kým to nemám potvrdené od lekára neviem či je to vhodné hovoriť.

sense
3. sep 2020

Do práce nastúpiť môžeš ale ona ta môže aj v skúšobnej dobe prepustiť bez udania dovodu....
Takisto pokiaľ nebudeš mať rizikové tehu môžeš robiť do nástupu na materskú...

mondolina
3. sep 2020

@lenka7875
Skôr jej to nehovor.

lenka7875
autor
3. sep 2020

@mogaa nárok na materskú mám

trema
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ukulela
3. sep 2020

@lenka7875 ako to máš s nárokom na materskú? Treba ti iba pár dní alebo si bola dlho nezamestnaná a tých 270 dní nevyskladáš? Ja by som vyložila asi karty na stôl a povedala. stalo sa, nečakala som, avšak ak má vezmete do práce pomôžete mi s tým a budem mať nárok na materskú dovolenku. Potrebujem byť ešte ja neviem pol roka zamestnaná aby mi to vyšlo. nechcem zmluvu na neurčito a pomôžem Vám potom prípadne aj so zaškolením mojej nástupkyne atd. lebo zrejme je to teda začínajúca podnikateľka, keď otvára novú predajňu. a keby som bola na jej mieste a zamestnankyňa mi toto zatají, povie mi to po troch mesiacoch po skusobnej a nedajbože sa ešte vtedy hodí na pn-ku do konca tehotenstva tak asi by som ju preklínala. Ale keby sa férovo priznala a povedala že na pn-ku neplánuje ísť a skrátka to zamestnanie potrebuje, tak nevidím dôvod, prečo nezamestnaný, ak je to sikovná pracovna sila.

ukulela
3. sep 2020

@lenka7875 vidím, že nárok máš, ale myslíš tým že máš 270 dní odrobených? lebo ak si otehotnela na úrade práce a nemáš aktívne nemocenské poistenie, to znamená že si nejako neplatíš dobrovoľné np, tak nárok na materskú zatiaľ nemáš. Musíš obnoviť nemocenské poistenie. to by ti stačilo už sa s ňou dohodnúť aby si odpracovala naozaj napríklad iba tú trojmesačnú skúšobnú a vlastne pre teba to znamená obnovenie nemocenského poistenia a ostaneš v ochrannej Lehote. a tiež si to na potom mi povieš vyráta materská možno že by ti bolo lepšie z tohto nového platu. Ak budeš konať férovo a ona je férová žena, tak sa možno budete vedieť dohodnúť, že potrebuješ iba určitý čas aby sa ti obnovilo nemocenské poistenie a potom keď by potrebovala nejakú brigádu alebo niečo tak by ti zavolala a viazať kytice alebo aj keď budeš na materskej tak by ťa takto príležitostne mohla zavolať keby potrebovala... Ja som za nezatajpvanie.

simca06022011
3. sep 2020

V prvom rade, nechapem paniku a stres zamestanvatelov z toho ze maju mat zenu na MD... rovnako tak ukoncia pp ako s netehotnymi, matersku im neplatia.. PNku 10 dni tak isto ako pri inom zamestancovi. Jedine co moze byt problem, je ze ta musi pustat k lekarom ale to v podstate musi aj inych zamestnancov 🙂 Tu zalezi najme na charaktere prace.. ak je to nejaka namahava praca, kde bude potrebne "setrit sa" v tehu, tak je to otazne.. komplikacie mozu nastat vzdy a vsade, aj chlap si moze cestou do prace zlomit nohu a ostane rok na Pnke ;) No ale to je jedno.. to ako sa zachovas ty v tejto situacii je na tebe. Mozes nastupit a po 2t oznamit ze si zistila ze si tehu.. bohuzial.. ako to idete riesit, alebo to povies hned.. alebo o pol roka. Ja som mala ex kolegynu, co chodila s brusiskom uz a tvrdila ze tehotna nie je :DDDD a vsetko ok... ved co... si asi myslela, ze sme na hlavu padnute vsetky :DD "oficialne" to oznamila a az neviem po 6m (?), fakt neskoro dost.

lenka7875
autor
3. sep 2020

@ukulela od mája som nezamestnáná dostala som výpoveď kvôli korona kríze. ale predtým som bola u jedného zamestnávateľa zamestnaná 6 rokov v kuse. mám nárok na materskú?

ukulela
3. sep 2020

@simca06022011 len rozdiel je veľká firma, kde ťa zastúpia kolegyne a iné je nejaký malý obchod, kde pracuje majiteľka a jedna pracovná sila. A keď tá je tehotná, tak tam proste musíš počítať s tým, že viacej u doktora, prípadne naozaj pnka, nebude vládať stáť na nohách a môže aj vymýšľať ....zaučiť novú pracovnú silu z úradu práce, predĺžiť jej pracovnú zmluvu po skúšobnej dobe a ona juch na pn-ku lebo však mám nárok... preto ja som za otvorený prístup priznať sa a ak je zamestnávateľ férový, tak to pre neho nebude problém a zamestnanec si možno otvorí aj cestu buď na ďalšiu spoluprácu alebo napríklad aj na návrat po materskej.

lenka7875
autor
3. sep 2020

@simca06022011 fuha tak to neviem či by som dokázala s veľkým bruchom zatĺkať že niesom tehotná. nato musí byť asi aj povaha 🙂.

lucilaines
3. sep 2020

Vies co ja som bola taka ferova, ze som povedala, ze som tehotna v novej praci uz v nejakom druhom mesiaci. Tiez som to myslela v dobrom, kedze som bola na PN, ale len dva tyzdne a potom som sa chcela normalne vratit do prace. Tak som povedala pravdu, ze som Pn koli tehotenstvu, ale mienim este vyse pol roka pracovat a tak. No dopadlo to tak, ze mi povedali, ze po navrate z PN si mam rovno priniest vypoved. Tiez som bola v skusobnej dobe. Tak som na tej PN zostala az do porodu. Takze ja ti radim, mysli na seba a povedz az po skusobnej dobe. Bikdy nevies ako tehotenstvo dopadne. Pracu si mozes vykonavat rovnako ako keby si tehotna nebola minimalne dalsieho pol roka a robit to, na co ta prijali. Mozno iny zamestnanec, ktoreho by zobrali miesto teba, by odisiel po teoch mesiacoch lebo by si nasiel nieco lepsie. Ty uz takto pravdepodobne spekulovat nebudes. Da sa na to pozerat aj takto. Nie si povinna nikomu nic hovorit kym sa na to necitis, pokial si vykonavas svoju pracu ako mas, nikoho do tvojho tehotenstva nic nie je.

lenka7875
autor
3. sep 2020

@ukulela toto nieje predajňa kde budeme iba dve ja a majitelka ale bude nás 5. Ona už má otvorenú jednu predajňu . Určite keby to je možné by som robila čo najdlhšie. a taktiež by som chcela chodiť na výpomoc. Peniažky sa predsa každému zídu, Zo zaučením nových ľudí ja nemám problém toto som robila aj v predchádzajúcom zamestnaní.

ukulela
3. sep 2020

@lenka7875 no počet dní nemocenského poistenia máš dosť. ale na to aby ti materskú aj reálne priznali, ho musíš mať aktívne. Znamená to, že sa musíš zamestnať a odpracovať aspoň pár dní a ak by si aj ostala už potom nezamestnaná, tak si pred pôrodom v takzvanej ochrannej lehote a matesku ti priznajú a vypočítajú. takže asi by som to novej šéfk aj takto vyložila, že si to neplánovala ale otehotnela si a v podstate ak sa teraz nezamestnás aspoň na pár dní alebo na tú skúšobnú dobu tak nebudeš mať nárok ani na materskú, napriek tomu že si predtým poctivo pracovala a prišla si o prácu. Ja by som jej povedala že pochopíš ako po troch mesiacoch ti prác zmluvu nepredlzi. ... Ak ste si sadli a hneď aj potykali, tak možno to naozaj bude sympatická férová žena, ktorá to pochopí.

seraa
3. sep 2020

@simca06022011 co nechápeš? Ze ju zauci bude tam par tyzdou a potom ju 3 roky neuvidí aj tak bude musiet najst hned náhradu? Znova hladat, zaucat a papiere... ved aj to je práca..., a potom pride ďalšie dieta uz to budu 6 rokov ako to u nas na sk chodi, zeny sa do prace nenáhlia .. najdlhšia materská asi na svete

ibrunova
3. sep 2020

@lenka7875 povedz jej to narovinu teraz a uvidíš, ako sa zachová.

lenkafirka1
3. sep 2020

Bola som v rovnakej situácii, keď som dostala teh. Knižku, oznámila som to šéfovi s tým, že rada by som pracovala ďalej ale zdá sa mi to povedať fér skôr ako mi prejde skúšobná doba. Zablahoželal mi, povedal nech napíšem na personálne oznam že som tehotná a ze je to ok. Vypomáhala som aj počas rodičovskej, vedel ze je na mňa spolah a teraz už som normálne na plný úväzok. Ak máte korektný vzťah, povedala by som.

simca06022011
3. sep 2020

@seraa a co keď bude 6 r preč? Dostane výpoveď a vybavene. Nenastúpi viac. Ja zamestnáva ľudí a až toľko papierov to nie je 😉

simca06022011
3. sep 2020

@lenka7875 no bola, taka jednoduchsia... Nik by jej z nosa neodhryzol, ani v skúšobnej nebola už.

bubinko1506
3. sep 2020

Ja by som to oznamila, ked ti lekar potvrdi tehotenstvo a dostanes tehotensku knizku. Ked som nastupovala do novej prace, tak po 4 dnoch som skoncila na urgente s podozrenim na mimomaternicove tehotenstvo. V nemocke som stravila tyzden, novy sef mal obavy, ci sa budem chciet este vratit spät. Po navrate do prace som fungovala normalne, akurat sef chytal hysaky, ci som v poriadku, vzdy ked som isla k lekarovi🤣

zuzanka.zuzu
3. sep 2020

@simca06022011 možno mala svoje dôvody, prečo to nechcela povedať hoci to už bolo vidno. nikto nie je povinný oznámiť to po 12tt... mne sa tiež "smiali" ale oficiálne som to ešte oznámiť nechcela a ani som im to nepotvrdila. a vieš prečo som im to ani nepotvrdila? lebo keby im to aspoň ústne potvrdím "áno som tehotná" tak zase príde hromada otázok "a kedy to oznámiš? ešte si to neoznámila? prečo?" a na to som ozaj neplánovala odpovedať VOBEC, tak mi prišlo jednoduchšie nech sa mi radšej vysmievajú a ja som sa zariadila po svojom 🙂

simca06022011
3. sep 2020

@zuzanka.zuzu isto, vymyty mozog mala :D s brusiskom ako balon chodila a kolegyniam (bolo nas tam hadam aj 15, maloktora z nas novych by sa opytala ale boli tam zeny co s nou roky robili), ani ked sa jej opytali tie je kamosky/kolegyne s ktorymi po praci posedavala na kavickach rok - dva... dokonca im ani nepovedala, ze mala svadbu medzi casom, to potom sa kolektiv zistil, ked sme menili na personalnom udaje a dostalo sa to na prevadzku s dokladmi. Urobila zo seba totalne sibnutu kravu, nik si na nu inak ani nespomenul aj ked odisla na PN/MD :D nik nepotreboval aby to "ofciialne nahlasovala" z tych zien, to je na zene ci to vobec "nahlasi", nemusi... a nik by jej nehovoril ze to ma urobit. Srandu si z nej robili dievcata, lebo cely den sa tam stalo na nohach a muselo sa aj nieco robit, a ona nevladala... Ale tak, kazda si vyberame cestu 🙂)) Uz sa tam viac neukazala ako odsila na Pn a potom MD,ale to fakt bolo dost neskoro. Ona to vlastne ani nenahlaila, az ked isla na PN a tam aj ostala.
Tam su ale aj ine faktory, napr. ja robim mzdy, jedna kocka v restike nenahlasila nic (co mne ani netreba :D) , ale kolegom nepovedala ani ň, bola v nejakom skorsom stadiu tehu - nebolo to na nej teda vidno tak zbezne, a v praci odpadla, zacala krvacat, nik nevedel co jej je.. volali jej sanitku. Vsetci boli v soku, kedze robila v bare, mohla nosit napr. tazky tovar, lozit na bar vykladat flase atd... to nik nevie co sa predtym dialo. A tie nervy a cirkus potom, to bola zabava fakt. Keby to vedeli, tak by si pracu rozvrhli inak...

ukulela
3. sep 2020

@simca06022011 ak xamestnavas ľudí a nemáš problém s tehotnymi babami, palec hore, patris k mensej skupine osvietenych zamestnávateľov 😀. Chce to ale zmenu celý spoločenského myslenia ... Naša firma sa ku mne, ako Už druhýkrát na materskej dovolenke, vždy správala korektne a vychádzali v ústrety. Ale moja priama nadriadená keď sme mali konkurz, tak normálne medzi rečou ako zo srandy povedala, že musíme prijať chlapa, aby nám neodišiel na materskú .... Ona samozrejme deti nemá ....