Nárok na príplatok za profesijný rozvoj - podmienka 2-ročnej praxe

10. sep 2023

Ahojte, potrebujem radu ohľadom priznania príplatku za inovačné vzdelávanie učiteľa.
Som samostatný pedagogický zamestnanec, pracujem na strednej škole 2 roky.
Minulý rok som absolvovala inovačné vzdelávanie. Všetko bolo vopred uvedené v pláne pedagogického rozvoja.
Doniesla som vedeniu teda žiadosť o priznanie príplatku, ústne to však bolo zamietnuté s argumentom, že je podmienka 2 rokov praxe ale hoci ich už mám, uznajú sa až od 1.1,2024, lebo vtedy sa robia nové dekréty. Tie sa však pre september budú musieť robiť aj tak, keďže štát zvyšoval tabuľkový plat. Písomné zamietnutie žiadosti som však nedostala.
V aktuálnych zneniach zákona som nikde podmienku 2 rokov praxe nenašla. Našla som iba zmienku že to platilo pred rokom 2022 - v januári 2022 prebehla novela... V aktuálnom znení je uvedené, že sa priznáva od nasledujúceho mesiaca po podaní žiadosti, za podmienky úspešného absolvovania....
Pozerala som § 14e ods. 1 písm. d) zákona č. 553/2003 Z. z., 138/2019 Z. z. a § 64 ods. 2 písm. a) bod 4 zákona č. 138/2019
Viete mi poradiť ako postupovať a kto má pravdu? Je ešte iný predpis ktorý upravuje nárok na príplatok za profesijný rozvoj?

nelca0510
10. sep 2023

2 roky praxe sa ti naozaj uznajú až od 1.1. 2024,aj keď si nastúpila v septembri. Sú to kalendárne roky.

autor
10. sep 2023

@nelca0510 ale platí ešte vôbec podmienka dvoch rokov praxe? pretože v zákonoch uvedených vyššie sa nič o podmienke 2 ročnej praxe nespomína, iba že to nepatrí začínajucemu pedagógovi

jajo1
10. sep 2023

v novelizácii zákona 138/2019 k 1.1.2022 bola z § 64, odsek 2, písm. a) vypustená podmienka dvoch rokov výkonu pracovnej činnosti a nahradená podmienkou úspešného ukončenia adaptačného vzdelávania. Takže ak máš ukončené adaptačné, čo máš, keďže si zaradená do kategórie samostatný pedagogický zamestnanec, riaditeľ môže príplatok za absolvovanie inovačného vzdelávania priznať tak ako píšeš, čiže od nasledujúceho mesiaca po predložení žiadosti.

martinajana
10. sep 2023

Máš pravdu žiadne dva roky už neplatia. Musíš mať len ukončené adaptacne vzdelávanie čiže byť samostatný pedagogický zamestnanec.

aurelia2000
10. sep 2023

Ústne ti toho nataraju...daj si žiadosť písomne. Dvojmo, jednu kópiu si nechávas podpísanú od toho, komu si podávala. A uvidíš tie zmeny.

palicka
10. sep 2023

Nemaju pravdu, priplatok ti patri od nasledujuceho dna po tom, co si o priplatok ziadala