Ahojte, zienky, rada by som sa poradila ohladne dvoch otazok, samozrejme, aj som cosi guglila, ale chcela by som sa utvrdit, ze to spravne chapem.
Po skole som sa zamestnala 1.10.2017, robila som do 30.4.2019 a potom sa zamestnala 15.11.2019 a koncim 14.5.2020, nakolko mi firma v tychto corona casoch nepredlzi zmluvu, aj ked s pracou boli spokojni. Ked to zratam, vychadza mi 25 mesiacov poistenia v nezamestnanosti za posledne 3 roky, avsak pocas tohto obdobia som bola 5 mesiacov vkuse PN - po gugleni som zistila, ze by toto poistenie malo aj pocas PN trvat, cize to beriem tak, ze by som teraz uz mala narok na podporu - spravne rozumiem?
Druha otazka je, ze ak sa po urcitej dobe odhlasim z Uradu prace s tym, ze som sa opatovne zamestnala u predchadzajuceho zamestnavatela, budem musiet podporu vratit alebo je tam nejaka klauzula? Pretoze clovek musi z niecoho zit, robota sa bude teraz hladat tazsie a tazsie a ked sa situacia ustali, zamestnavatel mi povedal, ze su s mojim vykonom velmi spokojni a ked sa firme zlepsi obrat, radi ma uvitaju spat. To by som aj rada vyuzila, nakolko som do prace dala kopec seba a slo mi to odruky.
Dakujem za kazdu radu 🙂
@daniela1911 dakujem za odpovede. A nebude problem ak ma kvazi zamestna znova ten isty zamestnavatel? Ze teraz koncim u zamestnavatela Y, povedzme 5 mesiacov budem na Urade prace a poberat podporu v nezamestnanosti a ozval by sa mi zas zamestnavatel Y ze by ma teda vzali spat? To nie je prekazkou ze by som musela poistovni vracat spatne peniazky, lebo sa budem vracat k poslednemu zamestnavatelovi a nie nejakemu novemu?
@missviolet nestretla som sa s takýmto obmedzením. Možno ešte niekto doplní... ale pochybujem, že by sa kvôli tomu vracala podpora.
Ale zvlášť teraz, to nebude nezvyčajné, že sa dobrí pracovníci vrátia k pôvodnému zamestnávateľovi
@daniela1911 dakujem pekbe 🙂 aj ja dufam, ze ziadne taketo obmedzenie nie je, hlavne teraz by nedavalo zmysel... cim skor sa lidia zamestnaju znova, tym lepsie....
@missviolet
1. Áno, máš nárok na podporu - predtým sa treba zaevidovať na ÚPSVaR
2. Ak by si sa znovu zamestnala napríklad po 4m poberania dávky, máš nárok na jednorazové vyplatenie 50% “nevybratého” príspevku za zostávajúce obdobie. Musíš ale minimálne 3mes poberať dávku v nezamestnanosti a požiadať o vyplatenie.