Dobry den, zaujimalo by ma ci mate skusenost s takouto situaciou. Manzel ako zamestnanec ma narok na 7 dni do roka ist ako doprovod s clenom rodiny k lekarovi. No tych 7 dni uz vycerpal a teraz sa nam narodilo druhe babo. Ma narok na nejake dalsie dni Ocr ???
@maminka89 OCR a 7 dni k lekarovi su 2 rozne veci...na tych 7 dni ma kazdy narok raz za rok..na OCR ma manzel ako aj ty narok viacmenej kolko chces, limitovane je to ale na 10 kalendarnych dni(vratane vikendov) na jednu chorobu a zaplatene to mas 55% zo mzdy...na OCR sa chodi ked si chory alebo je chory clen rodiny a potrebuje domace liecenie..
@maminka89 na orc moze byt kedy je to potrebne o starostlivost v chorobe dietata t.j platene 10dni 55% z VZ ... to co ty pises su pravdepodobne tzv " pečka" kedy zamestnanec ma narok na osetrennie u dr a ten den ma cely zaplateny(plati ho zamestnavatel) ako keby bol i v praci.... tento pocet dni je v roku neviem ci stanoveny zakonom alebo dohodnute nejak v kolektivnych zmluvach ... ocr a pečka su dva rozdielne pojmy takze neviem co si z toho vyberies 😉 ... tusim je teraz nejaky zakon ze manzel ma narok poporode manzelky na nejake volno(tusim 2-3dni) nie som si ista ale....
@xlucia doma ani nie len ako sprievod na poradnu s malym...
Ja som myslela tie dni ked ide ako sprievod s dietatom k lekarovi len som sa zle vyjadrila. Zo zakona ma narok na 7 pracovnych dni do roka... No teraz sa nam narodil maly a on ma tieto dni uz vycerpane tak som chcela vediet ci sa narodenim dalsieho dietata nieco meni a ci moze ist ako sprievod k lekarovi s dietatom na poradnu.
@maminka89 ma tieto moznosti: bud bude na ocr(aj iba 1den co je ale tak "divne") -tym pride o mozne bonusy za odpracovany mesiac ak dostavaju, bud bude cerpat dovolenku 1/2dna prip.cely den), bud sa dohodne v praci ze nadrobi co bude u dr potom v nadcase ..... bud pojde na poradnu niekto iny alebo sa na to podujmes ty... 😉
je nejaky rozdiel medzi ocr a sprevadzanim k doktorovi?
zamestnanec ma 7 dni tzv §,na seba a dalsich 7§ na clena rodiny !!! takze moze si ich vycerpat aj na sprevadzanie dietata k lekarovi
ocr je osetrvanie clena rodiny (dieta,manzel a tusim aj rodicia) plati socialjka 10dni za mesiac 55% z hrubeho platu
sprevadzanie k doktorovi je tzv §,plati to zamestnavatel akoby bol v praci
A preco by nemal narok na volno? Moj muz si vzal OCR a bol so mnou skoro 4 tyzdne. Bola to velka pomoc po porode. Prvych 10 dni mal ocr a potom 2 tyzdne dovolenky.
Pri druhom to spravime rovnako
@ullala je a velky 🙂 OCR je predsa osetrovanie clena rodiny, cize si s niekym doma, ked je chory (je to nieco ako PN), a sprevadzanie je len doprovod k lekarovi, ktory by mal byt len na cas potrebny na vysetrenie u lekara, cize by sa mal ten clovek vratit do prace, ak to trvalo napr. 2-3 hodiny
takisto je rozdiel v peniazoch za OCR dostanes len 55% priemernej mzdy, ale za sprievod dostanes nahradu mzdy vo vyske priemernej mzdy 100% (cize ako keby si normalne pracovala)
@mamkabeika a kto mu vystavil OCR? lebo vy ste urobili podvod, kedze ty si nebola realne chora...
Nie, nebola som chora, ale sa o mna staral, ved som zo zaciatku ledva chodila. Normalne, dr. vystavila. O podvod by islo vtedy, keby len tak doma sedel a nemal sa o koho starat.
nejde o ziaden podvod, baby nastudujte si zakonnik prace "osetrovanie clena rodiny" je aj vasa tetka ak s vami zije v spolocnej domacnosti a ak lekar podpise ze napr matka po porode nie je sebestacna a potrebuje opateru tak je to OK, vypisuje to gynekolog, alebo pediater alebo obvodak.
@eeffka ano, uz som napisala ze nejde o podvod 🙂 a vystavit by to potvrdenie mal osetrujuci lekar zeny po porode, nie pediater.
ahojte žienky chcem sa opytat to je 7 peciek na seba a 7 na člena rodiny? dakujem za odpoved
@verooonikka 7 na seba a 7 na vsetkych ostatanych clenov rodiny, vratane babiciek. Nie na kazdeho po 7 ale iba 7 na zvysok rodiny
@zita19 DAKUJEM ...tak som si to aj myslela dakujem
Ahojte dievčatá. Neviete mi prosím poradiť...Som na materskej 9 mesiacov a teraz od januára musím nastúpiť do práce na trvalý pracovný pomer...Neviete mi poradiť ak pôjdem s malým k lekárke musím si brať pokaždé dovolenku alebo mám nárok na nejakých pár dni?
Ďakujem
ked pracujes mas narok na vsetko ako kazdy iny pracujuci clovek...netozhoduje, ze beries rodocak
@maminka89 manzel si mohol nechat dovolenku na cas po porode... narok ma len sedem dni...pocet deti nerozhoduje. moZe mat ale aj viac, ale uz nebudu zaplatene... ak sa bavime o sprievode clena rodiny k dr., resp.tzv.paragrag na clena rodiny. potom ma este sedem dni na seba. osobne som ale chodila sama k dr.s olivkou, ked som doma bola...
@maminka89 na OCR ma narok 10 dni, plati sa to ako 55% z primernej mzdy