Nárok na ošetrovanie člena rodiny

maminka89
16. okt 2012

Dobry den, zaujimalo by ma ci mate skusenost s takouto situaciou. Manzel ako zamestnanec ma narok na 7 dni do roka ist ako doprovod s clenom rodiny k lekarovi. No tych 7 dni uz vycerpal a teraz sa nam narodilo druhe babo. Ma narok na nejake dalsie dni Ocr ???

liz_lemon
16. okt 2012

@maminka89 na OCR ma narok 10 dni, plati sa to ako 55% z primernej mzdy

m.i.r.i
16. okt 2012

@maminka89 OCR a 7 dni k lekarovi su 2 rozne veci...na tych 7 dni ma kazdy narok raz za rok..na OCR ma manzel ako aj ty narok viacmenej kolko chces, limitovane je to ale na 10 kalendarnych dni(vratane vikendov) na jednu chorobu a zaplatene to mas 55% zo mzdy...na OCR sa chodi ked si chory alebo je chory clen rodiny a potrebuje domace liecenie..

xlucia
16. okt 2012

@maminka89 a kvoli comu ho potrebujes doma?

tanitta
16. okt 2012

@maminka89 na orc moze byt kedy je to potrebne o starostlivost v chorobe dietata t.j platene 10dni 55% z VZ ... to co ty pises su pravdepodobne tzv " pečka" kedy zamestnanec ma narok na osetrennie u dr a ten den ma cely zaplateny(plati ho zamestnavatel) ako keby bol i v praci.... tento pocet dni je v roku neviem ci stanoveny zakonom alebo dohodnute nejak v kolektivnych zmluvach ... ocr a pečka su dva rozdielne pojmy takze neviem co si z toho vyberies 😉 ... tusim je teraz nejaky zakon ze manzel ma narok poporode manzelky na nejake volno(tusim 2-3dni) nie som si ista ale....

maminka89
autor
16. okt 2012

@xlucia doma ani nie len ako sprievod na poradnu s malym...
Ja som myslela tie dni ked ide ako sprievod s dietatom k lekarovi len som sa zle vyjadrila. Zo zakona ma narok na 7 pracovnych dni do roka... No teraz sa nam narodil maly a on ma tieto dni uz vycerpane tak som chcela vediet ci sa narodenim dalsieho dietata nieco meni a ci moze ist ako sprievod k lekarovi s dietatom na poradnu.

xlucia
16. okt 2012

@tanitta manzel nema ziadne volno po porode manzelky, celkom urcite.
@maminka89 uz ti rozumiem. a naco potrebujes aby isiel s tebou na poradnu?

tanitta
16. okt 2012

@maminka89 ma tieto moznosti: bud bude na ocr(aj iba 1den co je ale tak "divne") -tym pride o mozne bonusy za odpracovany mesiac ak dostavaju, bud bude cerpat dovolenku 1/2dna prip.cely den), bud sa dohodne v praci ze nadrobi co bude u dr potom v nadcase ..... bud pojde na poradnu niekto iny alebo sa na to podujmes ty... 😉

ullala
17. okt 2012

je nejaky rozdiel medzi ocr a sprevadzanim k doktorovi?

eeffka
18. okt 2012

@xlucia
@maminka89
@tanitta

zamestnanec ma 7 dni tzv §,na seba a dalsich 7§ na clena rodiny !!! takze moze si ich vycerpat aj na sprevadzanie dietata k lekarovi
ocr je osetrvanie clena rodiny (dieta,manzel a tusim aj rodicia) plati socialjka 10dni za mesiac 55% z hrubeho platu
sprevadzanie k doktorovi je tzv §,plati to zamestnavatel akoby bol v praci

mamkabeika
18. okt 2012

A preco by nemal narok na volno? Moj muz si vzal OCR a bol so mnou skoro 4 tyzdne. Bola to velka pomoc po porode. Prvych 10 dni mal ocr a potom 2 tyzdne dovolenky.

Pri druhom to spravime rovnako

liz_lemon
18. okt 2012

@ullala je a velky 🙂 OCR je predsa osetrovanie clena rodiny, cize si s niekym doma, ked je chory (je to nieco ako PN), a sprevadzanie je len doprovod k lekarovi, ktory by mal byt len na cas potrebny na vysetrenie u lekara, cize by sa mal ten clovek vratit do prace, ak to trvalo napr. 2-3 hodiny
takisto je rozdiel v peniazoch za OCR dostanes len 55% priemernej mzdy, ale za sprievod dostanes nahradu mzdy vo vyske priemernej mzdy 100% (cize ako keby si normalne pracovala)

liz_lemon
18. okt 2012

@mamkabeika a kto mu vystavil OCR? lebo vy ste urobili podvod, kedze ty si nebola realne chora...

mamkabeika
18. okt 2012

Nie, nebola som chora, ale sa o mna staral, ved som zo zaciatku ledva chodila. Normalne, dr. vystavila. O podvod by islo vtedy, keby len tak doma sedel a nemal sa o koho starat.

eeffka
18. okt 2012

@liz_lemon
@mamkabeika

nejde o ziaden podvod, baby nastudujte si zakonnik prace "osetrovanie clena rodiny" je aj vasa tetka ak s vami zije v spolocnej domacnosti a ak lekar podpise ze napr matka po porode nie je sebestacna a potrebuje opateru tak je to OK, vypisuje to gynekolog, alebo pediater alebo obvodak.

moon1979
18. okt 2012

@maminka89 môže využiť OČR či už na teba alebo na dieťa ... ak bude 10 dní málo tak potom už len dovolenku ...

mamkabeika
18. okt 2012

@eeffka ano, uz som napisala ze nejde o podvod 🙂 a vystavit by to potvrdenie mal osetrujuci lekar zeny po porode, nie pediater.

verooonikka
15. mar 2014

ahojte žienky chcem sa opytat to je 7 peciek na seba a 7 na člena rodiny? dakujem za odpoved

zita19
15. mar 2014

@verooonikka 7 na seba a 7 na vsetkych ostatanych clenov rodiny, vratane babiciek. Nie na kazdeho po 7 ale iba 7 na zvysok rodiny

verooonikka
15. mar 2014

@zita19 DAKUJEM ...tak som si to aj myslela dakujem

malinkebabenko
22. dec 2014

Ahojte dievčatá. Neviete mi prosím poradiť...Som na materskej 9 mesiacov a teraz od januára musím nastúpiť do práce na trvalý pracovný pomer...Neviete mi poradiť ak pôjdem s malým k lekárke musím si brať pokaždé dovolenku alebo mám nárok na nejakých pár dni?
Ďakujem

olifcek
22. dec 2014

ked pracujes mas narok na vsetko ako kazdy iny pracujuci clovek...netozhoduje, ze beries rodocak

olifcek
22. dec 2014

@maminka89 manzel si mohol nechat dovolenku na cas po porode... narok ma len sedem dni...pocet deti nerozhoduje. moZe mat ale aj viac, ale uz nebudu zaplatene... ak sa bavime o sprievode clena rodiny k dr., resp.tzv.paragrag na clena rodiny. potom ma este sedem dni na seba. osobne som ale chodila sama k dr.s olivkou, ked som doma bola...