Ahojte, prosím poraďte, či mám nárok na dovolenku za tento rok 2021, ideálne niekto, kto sa v tom naozaj vyzná. Z r.2019 mi ostalo 17 dní dovolenky, teraz budem končiť RD, lebo manžel nastupuje na MD od 10.11. Ja som sa zatiaľ dohodla so zamestnávateľom, že v novembri zoberiem 14 dní dovolenky 10.11.- 30.11.) a fyzicky nastúpim od 1.12. Na december mám teda ešte 3 dni starej dovolenky, lenže plánuje sa celozávodná dovolenka 27.-31.12. Budem mať nárok na dovolenku za tento rok aby som pokryla tie zvyšné 2 dni čo mi chýbajú alebo budem musieť zobrať neplatené voľno? Ďakujem.
ak odpracuješ celý december budeš mať nárok na 1/12 ročného nároku dovolenky, čiže pri 25 dňoch sú to 2 dni, za november nič lebo tam nemáš odpracovaných 21 dní (dovolenka sa považuje za výkon práce)
dovolenka ti vznikne len za december, čo je 1/12 z ročného nároku. Ak by si nemala dostatočné množstvo dovolenky v čase, kedy máte nariadené čerpanie dovolenky, je to prekážka na strane zamestnávateľa. V žiadnom prípade by som nepristúpila na neplatené voľno.
@lucka_ke takže ak odpracujem bez pn/očr od 1.12. do 23.12. tak budem mať nárok na 2 dni? V tom prípade môžem tie 2 dni použiť ešte vrámci toho istého mesiaca, t.j. za 30. a 31.12. ?
oficiálne až po odpracovaní, ale môžeš sa so zam. dohodnúť aj na skoršom čerpaní
nie som odbornik ale asi nie, max 1den za december. skus sa dohodnut so mzdarkou nech ci nebude lepsie nevybrat 14 dni dovolenky ale len 12