Nárok na dovolenku pred nástupom na materskú dovolenku

21. feb 2024

Ahojte, nahodou neviete ako to je s dovolenkou ked pracujem, mam narok tento rok na 20 prac. dni, na MD by som mala nastupit v maji, mozem si tych celych 20 dni vycerpat pred nastupom na matersku alebo len urcitu cast? Alebo to zalezi len od zamestnavatela ci to umozni?
po MD planujem RD + planujem 2 dieta do 3 rokov, a do prace sa uz na toto miesto neplanujem vratit.
dakujem

petamich
21. feb 2024

mas narok na celu dovolenku za tento rok, kedze aj materska sa berie ako "odpracovany den"

andrea_82
21. feb 2024

To sa musis pytat v zamestnani, nemusia ti umoznit cerpat si celu vymeru dopredu. Podla mna (ak sa mylim, opravte ma), ani nebudes mat narok na celych 20 dni. Za matersku sice mas narok na dovolenku, ale tu nebudes mat az do konca roka, takze asi budes mat narok dokopy na menej dni.

zalka
21. feb 2024

@andrea_82 mýliš sa, bude mať nárok na celoročnú dovolenku, a dokonca ak sa jej dieťa narodí tak ak požiada aj na vyššiu výmeru, po prepočítaní.

zuza2267
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
andrea_82
21. feb 2024

@zalka ok, dakujem za opravu.

zuza2267
21. feb 2024

Ja som čerpala dovolenku pred nástupom na materskú, čiže som ostala skôr doma, a aj medzi materskou a rodičovským 🙂 stačí sa len dohodnúť so zamestnávateľom

autor
21. feb 2024

@zuza2267 zistim, ja len ze ci to je vobec takto mozne som chcela vediet

dagas
21. feb 2024

Mne bolo povedané že do nástupu na MD si môžem vyčerpať len toľko ,koľko mi do vtedy vznikol nárok. Počas materskej mi bude nabiehať ďalšia ktorú si môžem vyčerpať potom

autor
21. feb 2024

@dagas len ked potom sa uz nevratim?tak jedine mi to musia preplatit v tom pripade

petamich
21. feb 2024

no mozu trvat na tom, ze si vycerpas pred ukoncenim PP alebo sa dohodnete a preplatia ti zvysnu dovolenku

kazdopadne informuj sa asi u zamestnavatela - ja som si pred materskou vycerpala 85% naroku a tiez som nastupovala v maji, zvysok mi ostal po navrate (kedze ja som sa vracala do povodnej prace)