Nárok na dovolenku po materskej

6. nov 2024

Ahojte, prosím vás vrátila som sa po materskej do práce. Zamestnávateľ nám dáva 5 dní dovolenky navyše takže mame 25 dní. A tu nastáva moja otázka. Keďže zo zákona majú ľudia nad 33 rokov alebo tí ktorý majú dieťa nárok na ďalších 5 dní. Ale neviem ci aj ja keď už mi zamestnávateľ dáva tých 5 dní naviac.
Ďakujem

petamich
6. nov 2024

Zalezi od toho, ci vam "len" dava 25 skor alebo ci mate 5 nad ramec zakona, ak 5 nad ramec zakona tak by si mala mat 30

tiika
6. nov 2024

@petamich a ostatní kolegovia nad 33 rokov maju dovolenku 25 alebo 30 dni? Dolezity je interný predpis, je to na báze dobrovoľnosti, i ked nikto by nemal byt diskriminovaný a mali platiť pravidla pre všetkých rovnako

autor
6. nov 2024

@tiika kolegyne, ktoré majú nad 33r majú 30dni. Ale mam kolegyňu, ktorá má 32 a 1 dieťa a ma "len" 25 dní. Takže to nie je veľmi v poriadku podľa mňa. Ak nato ma nárok zo zákona tak prečo jej tých 5 dní nedali

mamina7070
6. nov 2024

teraz si sa vratila a uz riesis kolegynu a jej naroky

ries si svoje kludne moze byt interny predpis ze tie dni navyse dostane az po odpracovani roka ale je to verejna sprava a kolegyna nastupila teraz a nevztahuje sa na nu kolektivna zmluva

autor
6. nov 2024

@mamina7070 ja neriešim kolegyňu len vravím, že ona ma tiež dieťa a nemá tých 5 dní navyše. Kolegyňa je tam uz 2 roky po materskej .. ide mi o to, že nie že ja začnem vyskakovať, že mám nárok a pritom ho mat nebude. Zisťujem..

betulinka1
6. nov 2024

Zamestnavatel mohol urcit, komu tych 5 dni naviac patri a komu nie. Napriklad, ak v predchádzajúcom roku nevybral paragraf, nebol na PN, na OCR, ma odpracovaný nejaky cas, napr. 5 rokov. Spravidla ide o motivačný benefit zamestnavatela. Odporucam sa pytat mzdarky alebo účtovnícky, ona bude vediet presne, kto ma aky narok a preco.

petamich
6. nov 2024

Niekedy tych 5 dni nepriznaju ak o ne nepoziadas 🙂 hoc posles rodny list atd. (myslim u tych pod 33 rokov co maju dieta) alebo to moze byt ako pise @betulinka1

lienka.7
6. nov 2024

@autorka a co takto si prečítať pracovny/platovy/mzdový poriadok, pripadne kolektívnu zmluvu? Tam mas všetko uvedené.

tiika
6. nov 2024

Pozri si ten vás vnútorný predpis, alebo sa opýtaj mzd.účtovnícky. Keďže toto nie je v ZP nikto iný nevie presne ako je to u vás vo firme. Môže to byt ako vyššie spomenuté, o dovolenku pri maloletom dieťati si treba požiadať, nemusia ti ju dať automaticky na základe RL. Je preto možné, že kolegyňa ma 20 dni (zo zákona) + 5 navyše.