Ahojte chcem sa spýtať. Mam 26r, 5 ročné dieťa a mam nárok na 25 dní dovolenky ci 20?? A keď pracujem od 1.2 a mam zmluvu na určito do 30.11, na koľko dní mam nárok na dovolenku prosím?? Ďakujem pekne
@kmysiakova budeš mať nárok na ročný nárok 25 dní ak o to požiadaš. Tých 5 dní naviac kvôli starostlivosti o dieťa totiž nedostaneš automaticky. A súhlasím s komentárom vyššie - toto je matika základnej školy prvého stupňa.
@kmysiakova toto potrebuješ doložiť a budeš mať nárok vyšší
To mi je jasne, lenže na výplatnej páske som mala napísanú dovolenku 18,5 dňa co mi nevychádza ani tak ani tak
@kmysiakova pravdepodobne nemáš v systéme nahodené ukončenie PP k 30.11.2023 - tých 18,5 dňa ti vychádza pri predpoklade ukončenia PP k 31.12.2023 pri nároku 20 dní (20:12x11=18,3333 dňa).
Akurat som volala do agentúry a povedali mi, že oni nevedia o tom, žeby som mala mať nárok na 25 dní dovolenky keď nemám 33r aj keď mam dieťa 🤷♀️
@kmysiakova tak to, že to nevedia je ich problém. Ale ak si im neposlala tebou vyplnené a podpísané to ČV, aby ti tých 5 dní pridali nemajú dôvod ti priznávať viac dní ako 20.
@alenah31 povedala mi, že ešte také nepočula a ze ci je naozaj také vyhlásenie. Akoze agentúra funguje už dosť dlho nato, aby to vedeli 🤦♀️ tak som zvedavá, ale ze to musí zistiť a dá mi vedieť
@kmysiakova tak teba fakt nemusí zaujímať, že ich personálne resp. mzdové odd. nevie ako sa menil zákon. Ty im pošli to ČV a dovolenku ti tam dohodia. Bez toho ti fakt nemajú dôvod dovolenku pridávať - oni inak tiež nemajú dôvod ťa o tomto informovať (ako sa vraví neznalosť zákona neospravedlňuje - bohužiaľ).
@alenah31 dnes im to tam pošlem a aspoň som im pripomenula zmenu zákona 🙂 ďakujem ti pekne, pomohla si mi
@hipuska si ako doprovod v nemocnici? Zdravotnícke zariadenie ti na základe odporúčania ošetrujúceho lekára dieťaťa vystaví Potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti (PN) s diagnózou Z 76.3. – zdravá osoba sprevádzajúca chorého. A ten zákon o navýšení dovolewnky pre straostlivosť o dieťa platí od 1.1.2020 - spätne sa ale nedá douplatniť - len od mesiaca, v ktorom ČV odovzdáš na mzdovom.
@hipuska tak to bude problém. PN sa dá vystaviť max. 3 dni spätne nakoľko už je vystavovaná elektronicky a lekára to viac dní dozadu nepustí. Nechápem prečo Vám to nepovedali v nemocnici pri príjme - že potrebujete takúto PN keďže tým, že je dieťa v starostlivosti nemocnice nemôžete byť na OČR.
Ak máš nárok na 25 dní dovolenky, mesačne to vychádza 2 dni, čiže za 10 mesiacov 20 dní. Jednoduchá matematika. 😉