Nárok na dovolenku

kmysiakova
9. jún 2023

Ahojte chcem sa spýtať. Mam 26r, 5 ročné dieťa a mam nárok na 25 dní dovolenky ci 20?? A keď pracujem od 1.2 a mam zmluvu na určito do 30.11, na koľko dní mam nárok na dovolenku prosím?? Ďakujem pekne

melanta
9. jún 2023

Ak máš nárok na 25 dní dovolenky, mesačne to vychádza 2 dni, čiže za 10 mesiacov 20 dní. Jednoduchá matematika. 😉

alenah31
9. jún 2023

@kmysiakova budeš mať nárok na ročný nárok 25 dní ak o to požiadaš. Tých 5 dní naviac kvôli starostlivosti o dieťa totiž nedostaneš automaticky. A súhlasím s komentárom vyššie - toto je matika základnej školy prvého stupňa.

alenah31
9. jún 2023

@kmysiakova toto potrebuješ doložiť a budeš mať nárok vyšší

hipuska
9. jún 2023

@melanta áno, jednoduchá matematika. Lebo 12x2 je 25, všakže?

kmysiakova
autor
9. jún 2023

To mi je jasne, lenže na výplatnej páske som mala napísanú dovolenku 18,5 dňa co mi nevychádza ani tak ani tak

alenah31
9. jún 2023

@kmysiakova pravdepodobne nemáš v systéme nahodené ukončenie PP k 30.11.2023 - tých 18,5 dňa ti vychádza pri predpoklade ukončenia PP k 31.12.2023 pri nároku 20 dní (20:12x11=18,3333 dňa).

kmysiakova
autor
9. jún 2023

Akurat som volala do agentúry a povedali mi, že oni nevedia o tom, žeby som mala mať nárok na 25 dní dovolenky keď nemám 33r aj keď mam dieťa 🤷‍♀️

alenah31
9. jún 2023

@kmysiakova tak to, že to nevedia je ich problém. Ale ak si im neposlala tebou vyplnené a podpísané to ČV, aby ti tých 5 dní pridali nemajú dôvod ti priznávať viac dní ako 20.

kmysiakova
autor
9. jún 2023

@alenah31 povedala mi, že ešte také nepočula a ze ci je naozaj také vyhlásenie. Akoze agentúra funguje už dosť dlho nato, aby to vedeli 🤦‍♀️ tak som zvedavá, ale ze to musí zistiť a dá mi vedieť

petamich
9. jún 2023

@hipuska cize 25/12 a potom x10 nie je jednoducha matematika? 🙂 damy jej napisali zaokruhlene, ze 2 dni mesacne je narok (aj ked teda ano je to 2.083)

alenah31
9. jún 2023

@kmysiakova tak teba fakt nemusí zaujímať, že ich personálne resp. mzdové odd. nevie ako sa menil zákon. Ty im pošli to ČV a dovolenku ti tam dohodia. Bez toho ti fakt nemajú dôvod dovolenku pridávať - oni inak tiež nemajú dôvod ťa o tomto informovať (ako sa vraví neznalosť zákona neospravedlňuje - bohužiaľ).

kmysiakova
autor
9. jún 2023

@alenah31 dnes im to tam pošlem a aspoň som im pripomenula zmenu zákona 🙂 ďakujem ti pekne, pomohla si mi

hipuska
9. jún 2023

@alenah31 toto sa týka každého, kto sa stará o dieťa? Čiže si môže podať otec aj matka? Či ako to je?

alenah31
9. jún 2023

@hipuska samozrejme🙂 dokonca aj manžel/manželka na dieťa, ktoré nie je jeho, ale žijú v spoločnej domácnosti. Napr. mám zamestnanca čo s manželkou spoločné deti nemajú, ale ona má z predch. vzťahu syna - aj on má nárok.

hipuska
9. jún 2023

@alenah31 ďakujem a od kedy to platí? Teda od kedy je v platnosti ten zákon? A možno mi budes vedieť poradiť. Keď som v nemocnici s dieťaťom, očr mi ukončili, to musím čerpať dovolenku?

alenah31
9. jún 2023

@hipuska si ako doprovod v nemocnici? Zdravotnícke zariadenie ti na základe odporúčania ošetrujúceho lekára dieťaťa vystaví Potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti (PN) s diagnózou Z 76.3. – zdravá osoba sprevádzajúca chorého. A ten zákon o navýšení dovolewnky pre straostlivosť o dieťa platí od 1.1.2020 - spätne sa ale nedá douplatniť - len od mesiaca, v ktorom ČV odovzdáš na mzdovom.

hipuska
9. jún 2023

@alenah31 ďakujem. To si môžem žiadať pri odchode z nemocnice? Že sa sa spätne? Lebo v práci mi povedali, že jedina možnosť je dovolenka

alenah31
9. jún 2023

@hipuska to si môžeš žiadať už v nemocnici. Veľa zamestnávateľov nevie, že je možnosť tejto PN. Keď už budete doma - môžeš znovu požiadať o OČR.

hipuska
9. jún 2023

@alenah31 áno, len zajtra nás majú pustit. Že keď ju donesiem do roboty v pondelok (hospitalizacia od pondelka, cize by ju museli vystaviť spätne) či to bude ok

alenah31
9. jún 2023

@hipuska tak to bude problém. PN sa dá vystaviť max. 3 dni spätne nakoľko už je vystavovaná elektronicky a lekára to viac dní dozadu nepustí. Nechápem prečo Vám to nepovedali v nemocnici pri príjme - že potrebujete takúto PN keďže tým, že je dieťa v starostlivosti nemocnice nemôžete byť na OČR.

hipuska
9. jún 2023

@alenah31 neviem. Takto som prišla o 5 dní dovolenky. Ale ešte by som si mohla dať vystaviť od stredy. Keď sa dá spätne

alenah31
9. jún 2023

@hipuska áno - rozhodne dajte.

hipuska
9. jún 2023

@alenah31 ďakujem krásne

alenah31
9. jún 2023

@hipuska hlavne prajem skoré uzdravenie🍀

hipuska
9. jún 2023

@alenah31 ďakujeme