Náhradné voľno

stamik
15. feb 2024

Ahojte,
potrebovala by som deň voľna v práci a nechcem si čerpať dovolenku (kedže skoro všetku dovolenku budem mať vyčerpanú firemnými celozávodnými dovolenkami).
Nevedela som sa dopátrať v zákonníku práce či je možné si čerpať náhradné voľno aj v takomto prípade že by som si ten deň voľna proste odpracovala v nadčasoch.
Ďakujem

ibrunova
15. feb 2024

@stamik u nás je to možné, ale ten nadčas mi musí najprv niekto prikázať, že treba ostať, urobiť ničo životne dôležité. Musí mi dať do ruky písomný príkaz a ja ho musím podpísať, že s ním súhlasím. Realita je taká, že to nikto tak nerobí, je to moc komplikované. Ale len tak, že si pár dní potiahnem každý deň polhodinku, a potom si vezmem náhradné voľno, to neexistuje.

tamvtme
15. feb 2024

Hm...tak na toto sa treba spytat u teba v praci...ale nahradne volno zvykne byt tak ako pise vyssie, nie ze mas pocas mesiaca nadrobeme 8 hodin tak jeden den ostanes doma....ja som to raz mala v.praci tak, ze sme chodievali na veltrhy a kedze byvali aj cez vikend, tak za ten vikend sme mali nahradne volno

stamik
autor
15. feb 2024

@ibrunova @tamvtme aha čiže to pravdepodobne nie je oficiálne, zákonne možné. Viem že tak funguje kolegyňa ale to je šefova žena čiže sa porovnávať s nou nechcem 🙂 ale ďakujem za odpovede

denkabemommy
15. feb 2024

@stamik zisti si to priamo u zamestnávateľa, lebo každý to má inak.

viestta
15. feb 2024

@stamik nahradne volno je osetrene aj v Zakonniku prace. Treba sa dohodnut so zamestnavatelom na podmienkach

ibrunova
15. feb 2024

@stamik Skús sa popýtať v práci, či si môžeš niekedy nadrobiť, za to nič nedáš.

stamik
autor
15. feb 2024

Ďakujem vám. Budem sa teda musieť spýtať zamestnávateľa

gastanka32
15. feb 2024

@stamik No jedine, lebo ked to chces takto opacne vlastne spravit, tak to budu asi trvat na tom, aby teda sa urcil rovno aj ten nadcas, aby mali nejak istotu, ze to odrobis. Neviem, to len uvazujem.

stamik
autor
15. feb 2024

@gastanka32 zamestnavatel mi povedal že si mam kludne vybaviť čo potrebujem a že náhrada sa porieši potom.. čiže si pravdepodobne tu dovolenku budem musieť zobrať 😅

neferneferuaton
15. feb 2024

@stamik ak ti to dovolí zamestnavatel tak mozes si nadrobit nejaky den. A najskor by som si nadrobila a potom čerpala. Aby ti nedal nakoniec dovolenku. A to mate koľko celozávodnej dovolenky, ze si nemozes zobrat mimo toho dovolenku?

stamik
autor
15. feb 2024

@neferneferuaton nuž na nový rok sme do tretieho boli doma, to sú dva dni. V lete máme dva týždne to je už 12 dní (a to nám s manželom ani nevýchádza tento rok na rovnaké 2 týždne a to chcem niekam isť kedže inokedy nemáme šancu). Plus ak mám rátať Vianoce tak ako tieto posledné že sme mali celozávodnú už od 20teho tak bohužial mi to ledva všetko vyjde ltt. čiže nehrozí si niečo vybaviť počas pracovnej doby a už vobec nie na predlženy víkend niekam vypadnúť. Malú rezervu si chcem nechať ak nečakane ochoriem ale človek nie je veštec aby vedel čo bude počas roku.