Nahradenie dovolenky OČR

27. nov 2023

Baby, prosím vás, poraďte mi. V práci máme nariadenú dovolenku. Ochorelo mi však dieťa. Môžem dovolenku prerušiť a nahradiť ju tým pádom očr-kou? Tým by sa mi ušetrilo pár dní dovolenky. Viem, že pri mojej PN ak by som ochorela ja, tak áno. Ale ako platí to aj pri očr? Opiera sa to o nejaký zákon? Ďakujem.

alenah31
27. nov 2023

samozrejme - OČR a PN sú nadradené dovolenke - nariadenej zamestnávateľom aj tej, ktorú čerpáš na vlastnú žiadosť so súhlasom zamestnávateľa.

slavkadi
27. nov 2023

Pošli zamestnávateľovi vyplnené tlačivo na očr a si na očr a nie na dovolenke. Aj keby si šla k lekárovi a dala si potvrdiť priepustku, musí to akceptovať.

alenah31
27. nov 2023

@slavkadi čo sa týka priepustky k lekárovi nie vždy je povinný ju počas nariadenej dovolenky akceptovať. Pre posúdenie uvedenej skutočnosti treba brať do úvahy aj to, či zamestnávateľ v čase nariadenia dovolenky vedel o prekážkach v práci na strane zamestnanca, t.j., či ho o nich zamestnanec vopred informoval a či zamestnávateľ vedel, že zamestnávateľ určuje čerpanie dovolenky na čas, kedy zamestnancovi vzniká prekážka v práci. Pretože pokiaľ zamestnávateľ nariadil čerpanie dovolenky a nebol vopred informovaný o návšteve lekára, ktorú musí zamestnanec absolvovať, nejedná sa o prekážku v práci na strane zamestnanca - nie je povinný potvrdenie akceptovať. My sme konkrétne toto museli riešiť priamo cez IP.