Nahradenie dovolenky celodenným vyšetrením

laskonka80
13. máj 2020

Dievčatá ak čerpám v zamestnaní dovolenku/som učiteľka/ a mám v piatok celodenné vyšetrenie/paragraf/môžem si nahradiť dovolenku celodenným vyšetrením?Ako je to podľa zákonníka práce?

hettinka
13. máj 2020

@laskonka80 A prečo ako učiteľka čerpáš dovolenku?
Pokial viem, dovolenka sa z dôvodu “paragrafu” prerušiť nedá, len PN ruší dovolenku.

laskonka80
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
laskonka80
autor
13. máj 2020

@hettinka Ďakujem za informáciu, čerpám starú dovolenku,len som chcela vedieť ako je to, účtovníčku máme chorú na PN-ke, tak som sa jej nevedela spýtať.

janinah
13. máj 2020

Nie,ak bola naplanovaná dovolenka a do toho ti vyskočilo P /ošetrenie/ tak ho máš absolvovať cez dovolenku,zamestnávateľ to neuzná,teda môj nie a myslím,že žiaden.

laskonka80
autor
13. máj 2020

@janinah Ďakujem

hettinka
13. máj 2020

@laskonka80 skús sa spýtať lekára, či to nedá razítko bez dátumu a použiješ po skončení dovolenky.

janinah
13. máj 2020

@hettinka nedá,ak by k niečomu došlo,tak pacient musí byť v pc zapísaný presne v tom dátume,v akom má Pečko vydané...poznam prípad,kedy sestra vydal apapierik bez vedomia lekara a dotyčný bol vtedy predvolaný na súd a bol z toho riadn yproblem

hettinka
13. máj 2020

@janinah tak ja nemyslím, že by sa toto v škole išlo kontrolovať. Dovoliť si to v prípade súdneho pojednávania je odvaha.
Ja sa na prázdniny nedávam objednávať na vyšetrenia, pokial nemusím. Ked je v pláne dovolenka, dovolenkujem. Samozrejme, ak sa vyskytne niečo náhle, idem k Dr., ale neberiem paragraf vtedy.

janinah
13. máj 2020

@hettinka dr. nedá P bez dátumu,len o tomto som písala....lebo nevieš kto ako to použije/zneužije....

hettinka
14. máj 2020

@janinah ale dá...mne bez problémov, aj obvodný, aj zubár, hematologicka, aj detsky... Mám doma asi 10 orazenych lístkov, lebo to potom akosi nemám žalúdok využiť 😂

iviacik
14. máj 2020

@hettinka toto nie je veľmi na chvalenie 🤷‍♀️ svoje lístky si užívaj, keď ich potrebuješ, ale roztrubovat to ďalej a spôsobiť potenciálne problémy tým lekárom... 🤷‍♀️ Ano, viem, ze sme na 'anonymnom' internete.

hettinka
15. máj 2020

@iviacik nerieš ... zatiaľ som ich nepoužila a na 99,99% ani nepoužijem. U nás ti aj na 1-2 denné prázdniny nanútia dovolenku a nemôžeš si vziať paragraf, takže vyšetrovať sa chodím cez vyučovanie. Ako sa správa zamestnávateľ, tak sa správa potom aj zamestnanec.
A že to riskne lekár a dá razítko, to ja už neriešim... len som písala, že keď poprosí, veľa lekárov v pohode razítko dá aj bez dátumu. Dokonca mám aj takého, čo sa ma vždy pýta, či nechcem viac oraziť, že aj 2-3.

mtsl
15. máj 2020

V dovolenlovom papieri je počet dní dovolenky a potom kolónka počet skutočne čerpaných dní - to vypĺňa účtovníčka podľa dochádzky a dovolenkových lístkov a Pčok. Keď prídeš do práce, nahlásiš, že si mala P a jeden deň sa ti odráta. Alebo to nahlás čo najskôr. Predsa nemôžeš vedieť včase keď nahlasuješ dovolenku, že sa ti niečo stane a musíš navštíviť lekára. Podobne je to aj s PN - dovolenka sa preruší.