Nahlásenie zmeny v práci

22. sep 2023

Ahojte. Manžel pracuje v 3 smennej prevádzke. On je na linkekde sú len 2 smeny ( ranna a poobedka ) . Mne šéfka v práci vychadza v ustrety ( dáva mi tak smeny aby sme sa s mužom vystriedali pri deťoch ) . Ide o to že už viac krát prišiel majster za manžel v piatok o 13.45 ( smena konči o 14.) Že od pondelka ide na rannu. Pritom vždy hovorím mužovi v stredu choď za majstrom akú maš smenu že píšem šéfke tu moju.
Nie raz sa stalo že mné šéfka musela prepísať smenu kôli mužovi ( kolegyňe už nahnevané ) a teraz zase. Mal isť na poobedku smenovka hotova a ze ide na rannu :( neni nejaky zákon dokedy sa môže meniť smena ? Akože v piatok dať vedieť podľa mňa ok neni. Dá sa s tým niečo robiť ? Ďakujem za rady

evinka400
22. sep 2023

Mne sľubovali na pohovore, že mi dajú vedieť týždeň dopredu. V praxi to dopadlo tak, že som musela čakať na papier na nástenke do piatku. Mne to však problém nerobilo. A tiež som mala kolegyne, ktoré stále dupkali za poobedné a nočné a chcela som mať od nich pokoj. Robili to kvôli príplatkom. Manžel by sa mal ozvať a hlavne ak má v zmluve uvedenú prácu na dve zmeny, takto prichádza aj o príplatky. Prečo čaká do piatku a nerieši to s vedením už počas týždňa?

kris_tin257
22. sep 2023

Čo viem tak zamestnanec musí vedieť minimálne týždeň dopredu smeny, zamestnávateľ môže meniť smenu maximálne 24 hodín pred začatím, ak je to menej tak iba so súhlasom zamestnanca. Takto sme fungovali u nás neviem či sa niečo zmenilo 🤷

lucka_ke
22. sep 2023

Zákonník práce, paragraf 90:
(9) Rozvrhnutie pracovného času je zamestnávateľ povinný oznámiť zamestnancovi najmenej týždeň vopred a s platnosťou najmenej na týždeň.