20 rokov som bola živnostník,tak potrebujem poradiť.Som zamestnaná druhý mesiac.47 hodín nadčas.Bolo mi povedané,že nadčasy sa nepreplácajú,že treba vyberať.A tak je možné pár dní si uplatniť už počas skúšobnej doby?U mňa teda v priebehu tretieho mesiaca v práci?Alebo to platí až pre stáleho zamestnanca a nárok vybrať voľno mám až po skúšobnej
Prečo sa neopytas vo svojej firme? Ako my máme vedieť aké máte pravidlá?
@janai1 pýtala,priama nadriadena mi povedala,že nie.Uctovnicka mi povedala,že vyberať.Kolegyne zas,že reálne to funguje podľa sympatií,komu nadriadena dovolí vyberať a komu nie.Preto sa radím tu aké je teda presné znenie,na nete som nenašla konkrétny prípad čo sa týka skúšobnej,iba vyberať do 3mes,potom preplatiť.Vycerpala som možnosti,radím sa teda tu,kde možno niekto má rovnakú skúsenosť.
Samozrejme, ze nahradne volno mozes cerpat aj v skusobnej dobe.
Presné znenie je také, že to je na firme 🙂 U nás napr nadčasy preplácané nie sú...
ZP platí pre každého rovnako.nadčas má byť VŽDY preplatený,náhradné voľno len so súhlasom zamestnanca.https://www.epi.sk/beck-komentar/ko...
@aliziana Ale to je úplne iný prípad. Samozrejme, že práca nadčas musí byť nariadená. To je základná podmienka.
@lilianka28 hm, neviem, či iný prípad... autorka predsa spomína: "Kolegyne zas,že reálne to funguje podľa sympatií,komu nadriadena dovolí vyberať a komu nie."
Tak vedúca jednoducho povie, že nariadené to nemala
@aliziana prepac, ale si uplne mimo. To, ze autorka ma nadcas nikto nespochybnuje, ani veduca. Tu sa riesi len to, ci nahradne volno za ten nadcas sa moze cerpat aj v skusobnej dobe alebo az po skusobnej dobe. Spravna odpoved je, ze samozrejme aj v skusobnej dobe. A nadcasy nie su len nariadene, su aj dohodnute. Kazde maju svoje rocne limity.
Za dalsie "u nas napr. nadcasy preplacane nie su..." k tomu len tolko, ze zamestnavatel je POVINNY preplatit nadcas. So zamestnancom sa moze len DOHODNUT na cerpani nahradneho volna za nadcas. Tusim ta v praci odrbavaju a ty este radis druhym ako sa nechat okaslat...
Skúšobná doba s čerpaním voľna za nadčasy nemá nič spoločné. Voľno si môžeš zobrať. Dokonca ak sa nemýlim, nadčasy treba mať vynulované štvrťročne.