Nadčasy v skúšobnej dobe

23. apr 2024

20 rokov som bola živnostník,tak potrebujem poradiť.Som zamestnaná druhý mesiac.47 hodín nadčas.Bolo mi povedané,že nadčasy sa nepreplácajú,že treba vyberať.A tak je možné pár dní si uplatniť už počas skúšobnej doby?U mňa teda v priebehu tretieho mesiaca v práci?Alebo to platí až pre stáleho zamestnanca a nárok vybrať voľno mám až po skúšobnej

lilianka28
23. apr 2024

Skúšobná doba s čerpaním voľna za nadčasy nemá nič spoločné. Voľno si môžeš zobrať. Dokonca ak sa nemýlim, nadčasy treba mať vynulované štvrťročne.

janai1
23. apr 2024

Prečo sa neopytas vo svojej firme? Ako my máme vedieť aké máte pravidlá?

autor
23. apr 2024

@janai1 pýtala,priama nadriadena mi povedala,že nie.Uctovnicka mi povedala,že vyberať.Kolegyne zas,že reálne to funguje podľa sympatií,komu nadriadena dovolí vyberať a komu nie.Preto sa radím tu aké je teda presné znenie,na nete som nenašla konkrétny prípad čo sa týka skúšobnej,iba vyberať do 3mes,potom preplatiť.Vycerpala som možnosti,radím sa teda tu,kde možno niekto má rovnakú skúsenosť.

nelca84
23. apr 2024

Samozrejme, ze nahradne volno mozes cerpat aj v skusobnej dobe.

aliziana
23. apr 2024

Presné znenie je také, že to je na firme 🙂 U nás napr nadčasy preplácané nie sú...

rozculena
23. apr 2024

@janai1 na to nie sú žiadne pravidlá vo firme,pre každého zamestnávateľa rovnako platí ZP

rozculena
23. apr 2024

ZP platí pre každého rovnako.nadčas má byť VŽDY preplatený,náhradné voľno len so súhlasom zamestnanca.https://www.epi.sk/beck-komentar/ko...

rozculena
23. apr 2024

@aliziana to nie je pravda,treba si prečítať ZP a nenechávať sa odrbávať

aliziana
23. apr 2024

@rozculena čo by to nebola pravda, nemáme ich nariadené, takže ak si niekto "vyrobí" nadčas, tak ho maț preplatený nebude

lilianka28
23. apr 2024

@aliziana Ale to je úplne iný prípad. Samozrejme, že práca nadčas musí byť nariadená. To je základná podmienka.

janai1
23. apr 2024

@rozculena nemám pocit žeby tu autorka riešila či jej majú preplatiť nadčasy alebo nie. Evidentne súhlasila s tým, že nadčasy si vyberie náhradným voľnom. Pýta sa či si ich môže uplatniť aj počas skúšobnej doby alebo nie. A to ZP nenariaduje.

aliziana
23. apr 2024

@lilianka28 hm, neviem, či iný prípad... autorka predsa spomína: "Kolegyne zas,že reálne to funguje podľa sympatií,komu nadriadena dovolí vyberať a komu nie."
Tak vedúca jednoducho povie, že nariadené to nemala

lilianka28
23. apr 2024

@aliziana Nadčas nariaďuje vedúci zamestnanec pred jeho začiatkom. Nie že vedúci potom povie, že nemali nariadený a nepreplatí.
Alebo si zamestnanec sám od seba nadčas "vyrobí", tak samozrejme že nejde o prácu nadčas.
Presne ako píše @rozculena treba si poriadne prečítať ZP s nenechať sa odrbavat.

nelca84
23. apr 2024

@aliziana prepac, ale si uplne mimo. To, ze autorka ma nadcas nikto nespochybnuje, ani veduca. Tu sa riesi len to, ci nahradne volno za ten nadcas sa moze cerpat aj v skusobnej dobe alebo az po skusobnej dobe. Spravna odpoved je, ze samozrejme aj v skusobnej dobe. A nadcasy nie su len nariadene, su aj dohodnute. Kazde maju svoje rocne limity.
Za dalsie "u nas napr. nadcasy preplacane nie su..." k tomu len tolko, ze zamestnavatel je POVINNY preplatit nadcas. So zamestnancom sa moze len DOHODNUT na cerpani nahradneho volna za nadcas. Tusim ta v praci odrbavaju a ty este radis druhym ako sa nechat okaslat...

rozculena
23. apr 2024

@aliziana nikto si nemá čo vyrábať nadčasy