Načo má manžel nárok po narodení dieťaťa?

domika9
18. apr 2010

ahojte neviete mi poradiť načo ma manžel narok po narodení dieťaťa moj dr. mi povedal že ma narok na 5dní volna ale my sme o tom v zakone nič nenašli
neviete o tom niečo či niečo take vobec existuje a či je to ako narok z jeho dovolenky že mu ju musia v robote schvaliť aj keby im to nepasovalo , alebo ide o neplatene volno ? alebo je to niečo ako P-čko?
dakujem

dajna11
18. apr 2010

myslím že je to niečo ako P.čko....niekde som o tom čítala že má nárok ako vlastne na ošetrovanie člena rodiny...teda ženy po návrate z porodnice..

domika9
autor
18. apr 2010

čiže sa to čerpe z tych 7 dni P-čka na ktore ma narok z členom rodiny ?

v zakone je spomínany len čas nevyhnutny na prevoz manželky z a do porodnice viac tam ohladom toho napísane nieje

gapa
18. apr 2010

domika,
ak by si mala druhé malé dieťa, nechodíš do práce, ale sa on staráš, tak v prípade, ked budeš v pôrodnici, tak manžel by mal nárok na ošetrovné na to staršie dieťa, lebo osoba, ktorá sa on obvykle stará je v nemocnici.

ak druhé dieťa nemáš, tak jedine má nárok na platené volno na prevoz do pôrodnice a z nej na nevyhnutný čas. Ale záleží do zamestnávatela, či uzná len nejaké hodiny alebo celý den. Príp. v kolektívnej zmluve môžete mať aj iné volno spojené s pôrodom s náhradou mzdy nad rámec Zákonníka práce.

Na tých "platených" 7dní má nárok každý zamestnanec za kalend.rok na sprevádzanie príslušníka rodiny (napr. manželky, svojho alebo manželovho rodiča, svojho alebo manželovho súrodenca, manžela/ky svojho súrodenca, svojho alebo manželovho prarodiča, vnuka, človeka s ktorým žijem v spoločnej domácnosti... alebo aj dieťaťa.) na vyšetrenie alebo ošetrenie, ak bolo sprevádzanie nevyhnutné a na nevyhnutne potrebný čas. Tým, že sa ti narodí dieťa, tak ti nepribude dalšlích 7dní, stále je to len 7na všektých príslušníkov rodiny a kalend.rok. Po vyčerpaní týchto 7dní máš samozrejme právo aj na dalšie volno, ale už neplatené. Do tých 7dní sa neráta prevoz do a z pôrodnice, to je zvlášť.

domika9
autor
18. apr 2010

dakujem gapa