Na ktorom úrade práce sa musím nahlásiť?

erica_xy
6. jún 2017

Dobry den. Chcem vas poprosit o radu. V praci davam po 7 rokoch vypoved, stahujem sa do CR, ale novu pracu tam este nemam, cize budem urcitu dobu nezamestnana. Zaujima ma, ci sa treba nahlasit na slovenskom urade prace, alebo ako to v tychto pripadoch chodi? Mam narok aj na podporu v nezamestnanosti? Za kazdu radu budem vdacna.

evittam
6. jún 2017

@erica_xy Ak chceš podporu-na kt.mas narok tak sa musis najskor evidovat na UPSVaR, keď dostaneš rozhodnutie o zaradeni do evidencie uchadzacov o zamestnanie tak pojdes na SP poziadat o podporu.

katulienkax
6. jún 2017

Mala by si mat podporu a taktiež sa treba zaevidovať lebo inac musíš platiť zdravotne sama.

evittam
6. jún 2017

@katulienkax No, nejde jedno bez druhého. Pokiaľ nebude zaradena do evidencie uchadzacov o zamestnanie tak nemoze poziadat o podporu.😉

9lf9
6. jún 2017

@erica_xy kvoli podpore sa musis evidovat na urade ale pokial opustis Slovensko na viac ako 15 kalendarnych dni, tak sa musis podla zakona z uradu vyradit, nemozes byvat v ČR a byt evidovana na SR ako nezamestnana

evittam
6. jún 2017

@9lf9 A zase som mudrejsia.☺😉

barruna
6. jún 2017

Neviem ako to budes mat s tym pobytom v cechach ale asi by sa ti oplatilo sa zaregistrovat tu najprv, lebo za prve mozes dostat tu podporu a platit si zdravotku sama ked nemas prijem tiez nie je sranda 🙂 Ale ak je pravda to co napisala 9lf9 tak to asi potom bude celkom komplikovane

9lf9
6. jún 2017

pravda to je, ale je mozny export podpory do CR (treba sa evidovat na soc. poistovni) a po zaevidovani sa na urade v SR by sa potom evidovala v stanovenom termine na urade v CR a podpora by sa doberala.

emilia25
6. jún 2017

Baby a dalo by sa to aj opacne.praca v cr roky tu na sk moc odrobene neni.ale pobyt v sr je stale.tak ze by som podporu mala zo sr.da sa to?

erica_xy
autor
7. jún 2017

@9lf9 Dakujem za odpoved. Budem sice byvat v CR, ale trvaly pobyt budem mat stale na Slovensku a tam idem zatial docasne a casom sa uvidi. Aj tak ma po 15 dnoch vyradia z evidencie a budem sa musiet registrovat na urade v CR?

erica_xy
autor
7. jún 2017

@9lf9 Pravdupovediac som si to predstavovala nejak tak, ze budem evidovana tu, poberat podporu a nikto nemusi vediet, ze sa zdrzujem vacsinou tam a ked si najdem pracu, tak pridem na urad s podpisanou zmluvou s ceskou firmou a vyradia ma z evidencie na zaklade toho, ze uz som zamestnana.. Ale take jednoduche to asi nebude 😀

enka81
7. jún 2017

@erica_xy ved to tak urob, zaeviduj sa, a jedine, ze sa budes musiet raz za cas chodit hlasit na urad, ak to nebudes mat nejako daleko, je to lepsie, ako si platit ZP

9lf9
7. jún 2017

@erica_xy
@enka81 ona by si zdravotne nebude musiet platit, lebo by si evidenciu prehodila do CR, obcan je povinny podla zakona nahlasit, skustocnosti ktore maju vplyv na evidenciu na urad- poucenie o tom podpisuje pri podani ziadosti a aj ho dostane domov. Ked ju potom vyradia spatne a pride o podporu a bude ju musiet vratit to je asi horise ako zaradit sa tu, poziadat o podporu , potom poziadat na soc. poistovni o export podpory lebo ide do CR a do terminu ktory jej bude urceny sa bude musiet nahlasit na urade v CR a je to vsetko podla zakona a bez problemu.

enka81
7. jún 2017

@9lf9 jaaaj, tak jasne, vidis do tej problematiky viac, tak aspon dostala radu, ako to ma urobit,

erica_xy
autor
8. jún 2017

@9lf9 Dakujem pekne za rady, urobim to teda tak 🙂