Na čo všetko má právo zamestnanec?

16. nov 2023

Ahojte. Na co vsetko mam pravo keby som bola zamestnancom? Je to stravne, paragraf na seba/deti, dovolenka, je tam pls este nieco ine? Ak teda firma neponuka nic navyse, len to co je v ramci zakona. Dakujem

domkakvet
16. nov 2023

Priplatky za vikendy, sviatky a nocne, mas pravo ist na PN - ku, ak robis nocne smeny, je kratsi pracovny cas, prestavka na obed, niekde je viac dovolenky, podla toho o aku profesiu ide, prispevky na rekreaciu.

autor
16. nov 2023

@domkakvet dik u mna nepojde o pracu nadcas ani vikend/noc. Len by som potrebovala vediet na co vsetko ma zamestnanec pravo. Napr. vraj 7 dni rocne “paragraf” na seba a 7 dni na deti + to stravne, to nevies ako sa rata pls?

domkakvet
16. nov 2023

Stravne je urcene minimalne na kazdy den, ktory odrobis viac ako 4 hodiny a ano 7 dni na seba, 7 na deti a este je tam tusim aj na rodicov a manzela, ale to si uz prever.

maranco
16. nov 2023

Je dobré si pozrieť zákonník práce
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

autor
16. nov 2023

@maranco co to som precitala, ale to je strasne vela ten zakonnik. Uplne mi staci ak mi tu niekto poradi v par bodoch a ja mu budem velmi vdacna

matullienka
16. nov 2023

@domkakvet ten paragraf je 7 dní na seba a 7 dní ako doprovod rodinného príslušníka, nie je to zvlášť na deti a zvlášť na rodičov

maris5
16. nov 2023

7 dni je sprievod rodinneho prislusnika, je jedno ci dieta, manzel, rodic, brat, babka... len 7 dni. A 7 dni na seba.
Ak najdes dobreho zamestnavatela, tak mozu byt fajn benefity...

autor
16. nov 2023

@maris5 ziadne nemaju 🙈

viestta
16. nov 2023

Hlavne si zisti aké máš ako zamestnanec povinnosti a aké povinnosti voči tebe ma zamestnávateľ. Lebo zamestnanecký pomer nie je len o právach zamestnanca

autor
16. nov 2023

@viestta nebudem zamestnanec, ale mam mat vyhody ako zamestnanec. Tak chcem ich poznat..

rikarika
17. nov 2023

Tak sa hlavne nedaj ukecat na zivnost pri vykone klasickeho zsmestnaneckeho vztahu. Citim z tvojho prispevku, ze asi o toto ide. Ak ani len netusis na co vsetko mas ako zamestnanec narok, urcite prides o vela financne aj nefinancne.

buberova
17. nov 2023

Píšem to všade, napíšem to aj tu.. prečítaj si niečo o švarc systéme

viestta
17. nov 2023

Ked nebudes zamestnanec, zo zakona nebudes mat ziadne vyhody ako zamestnanec. Nikto ti nebude preplacat ani paragrafy, ani stravne ani nic. Pretoze tito vyhody vyplyvaju len zo zamestnaneckeho pomeru. Ked budes zivnostnik, tak vsetko si "hradis" zo svojho, naroky na PN a OCR mas so zivnosti, a kolko dostanes zavisi od toho ake si zaplatis odvody, na paragrafy zabudni. Pre teba neplati ani pracovny uraz, ani poskytovanie OOPP, ani chorob z povolania. Zivnostnik na zmluvu ma velke vyhody pre "zamestnavatela" pretoze v konecnom dosledku nie je zodpovedny za nic, len vyplati to co je v zmluve a viac sa nestara

mogaa
17. nov 2023

no ak si na živnosť tak budeš mať platenú dovolenku, stravné a dohodnutú mzdu....čo sa týka napr.platenej PN tak tú budeš mať preplatenú len v prípade že si platíš odvody do SP, čo sa týka paragrafov tak na tie myslím že ako živnostník nebudeš mať nárok nakoľko ti platia len za odrobený deň......

nelca84
17. nov 2023

@mogaa zivnostnik nema mzdu, mzdu ma len zamestnanec. Zivnostnik si fakturuje a dufa, ze mu tie faktury budu vyplatene. A kto akoze plati zinostnikovi stravne?
@autorka nenechaj sa nahovorit na zivnost, pokial neplanujes skutocne podnikat. Zo zakona nebudes mat narok na nic, na co ma narok bezny zamestnanec. Jedine na pn, podla toho, ake si budes sama! platit odvody. Ziadna platena dovolenka ani paragrafy...

autor
17. nov 2023

@rikarika mam sro uz roky, bolo mi jedno ci zamestnanec alebo fakturovanie. A je to predsalen troska viac slobody
@viestta este raz, pisem ze budem mat podla dohody so zamestnavatelom vyhody ako zamestnanec (okrem pn ci ocr lebo tam sa do toho “pletie” socialna poistovna.

Babyyy citajte. Nepytam sa ake su vyhody nevyhody, zivnost atd., potrebujem len vediet na co vsetko ma zamestnanec bežne pravo. A dakujem vam ze mi chcete uprimne poradit 😉
SROcku mam uz roky rokuce, podnikam. A navyse som vzala robotu, kde podla dohody budem fakturovat, ale budem mat zaroven podla dohody vyhody zamestnanca ako je dovolenka atd., ale len take samozrejme, ktore sa daju. Je mi jasne ze pn, ocr ani tomu podobne tam nebude. Ale tam kde to neplati stat, tam to vieme zrealizovat.

autor
17. nov 2023

@viestta este to radsej zopakujem, nebude to zo zakona, ale podla dohody. Ale potrebujem vediet na co ma zamestnanec zo zakona pravo, aby som sa mala o co opriet. Je to zrozumitelne? 😉

matullienka
17. nov 2023

Si si ale vedomá toho, že v prípade nevyplatenia týchto zamestnaneckých nárokov, nebudeš mať zákonné páky ich od nich vymôcť?

autor
17. nov 2023

@matullienka samozrejme

autor
17. nov 2023

@buberova Tato praca nespada pod svarc system. Ja mam svoje podnikanie a dokonca este dalsieho klienta. V zopar bodoch by to sice tak mohlo vyzerat, ale ja nemam zalozenu zivnost ani sro aby sme obisli zamestnanecky pomer, mam ju zalozenu uz 16 rokov kvoli inym podnikatelskym aktivitam..

Skoda, ze mi tu ucelene nevie nikto poradit. Len ciastkovo. Asi si budem musiet predsalen precitat ten dlhocizny zakonnik 🙈

matullienka
17. nov 2023

Akože ti nepovedali veď , stravné, dovolenku podľa veku, paragraf 7+7, cestovné v prípade služobnej cesty, príplatky za víkendy, sviatky a prácu nadčas. Všetko ostatné sú len benefity nad rámec zákonníka práce

mogaa
17. nov 2023

@nelca84 je to od dohody s daným zamestnávateľom...veľa firiem takto vypláca živnostníkov ktorí u nich pracujú ako zamestnanci, majú zmluvu a už záleží čo si dohodnú v zmluve, že im daná firma uhradí naviac okrem odpracovaných hodín...môže to byť kludne stravné po odpracovaní daného počtu hodín či kludne aj preplatenie času počas čerpania "dovolenky"...toto všetko je samozrejme zohľadnené v sume za odpracovanú hodinu práce a je to v zmluve....

mogaa
17. nov 2023

Treba si prečítať skôr zmluvu s danou firmou, v opačnom prípade zo Zákonníka je povinné zaplatiť len sumu za odpracovaný čas....hlavne ak ideš pracovať na živnosť do nejakej firmy napr. ako kontrolór kvality.....

kubkovamama
17. nov 2023

Dovolenku a stravné ti ako s.r.o. nikto platiť nebude.Dovolenku -budes doma ako zvyšok firmy,ale oni ako zamestnanci to budú mať platené priemerom.Pn atď,iba ak si platis odvody

borabalazova
17. nov 2023

Na Tvoje otazku nie je jednoznacna odpoved, zavisi, ci budes normalne u zamestnavatela denne 8 hod. a vykazovat hodiny alebo budes mat plat za nejaky vykon. Ako by si si mala uplatnit “dovolenku”? Alebo ci ma zamestnavatel kolektivnu zmluvu vyssieho stupna. Napr. minimalna vyska stravneho je aktualne 5,85, prispevok zamestnavatela 4,29. U nas dofinancovavame zo Socialneho fondu, no Ty Socialny fond tvorit nebudes. Budes chodit na sluzobne cesty? Budu Ti ich preplacat? Napr. u zamestnavatela nad 50 zamestnancov ma zamestnanec narok na 275 eur prispevok na rekreaciu, budes ho mat? Musis mat v praci pracovne oblecenie alebo nie? Velmi zavisi od konkretnej prace a konkretneho zamestnavatela a zavisi, ci tieto “zamestnanecke” naroky budes mat aj v zmluve, alebo nie a budes len fakturovat.

tom_i
17. nov 2023

Odpovedá sa ťažko aj z titulu, že máme aj kolektívne zmluvy a tam sú výhody nad rámec zákona. U nás je napríklad prvých 10 dní PN vyššia ako ZP. Pravdu máte s návštevou lekára 7 na seba, 7 doprovod, dovolenka podľa veku (odpracovaných rokov). Plus my máme 1 deň voľna posledný pracovný deň pred vianocami. Stravné podľa zákona - teda ten príspevok. Pracovné odevy podľa pracovného poriadku, časť BOZP - podľa opotrebenia, zariadenia. Manžel napríklad má 2 dní dovolenky na nasledujúci kalendárny rok navyše ak nevyužije všetky Pčka. Suseda má príspevok na dopravu, 2x do roka vitamínové doplnky, v lete ochranný krém s UV, sused očkovanie proti encefalitíde ...

nelca84
17. nov 2023

@mogaa tak tu treba v prvom rade povedat, ze to co opisujes je mimo zakon. Zavisla praca sa nesmie vykonavat na zivnost ale vylucne v pracovnopravnom vztahu.