Mzda, keď je sviatok

26. júl 2024

Prosím o radu žien čo sa vyznajú, mám zmluvu na 18 hod týždenne,.pracovný čas mám nepravidelný väčšinou tri dni v týždni. Ako to je keď je niektorý deň sviatok? Podľa šéfa musíme odpracovať aj tak týždene tých 18 hodín.

di1234
26. júl 2024

Odpracuješ v iný deň viac hodín, aby si za týždeň mala 18 🤷🏽‍♀️

autor
26. júl 2024

@di1234 ďakujem ale nie na to som sa pýtala. Keď je sviatok a mama nejde do práce tie hodiny si nemusí neskôr odrobiť.

sara07
26. júl 2024

zákon ohladne tohto je tak fantasticky napísaný že je to o tom ako sa zamestnavatel rozhodne alebo ako je postavená kolektivna zmluva alebo podla typu práce ešte
však si nájdi prislušný paragraf k tomu

nelca84
26. júl 2024

A vo sviatok sa u vas pracuje alebo nepracuje?

zuzulka558
26. júl 2024

Ja mam zaplatený aj sviatok keď sme doma ,,, zamestnávateľ nám to zaplatí aj keď by mozno nemusel,, to som zostala prekvapená robím tam 4 mesiace zatial

nelca84
26. júl 2024

@zuzulka558 ale musi, ak pripadne sviatok na tvoj bezny pracovny den, zamestnavatel ti to musi zaplatit priemerkou, snad si nemyslis, ze ti to plati pre pekne oci

zuzulka558
26. júl 2024

@nelca84 poznám takého co nezaplatí a zamestnancom to je jedno hlavne ze maju robotu takže musí aj nemusí, ak sa neozvu ich smola,, súkromníci sú špekulanti,, predtým som sviatky robila oplatilo sa mi

nelca84
26. júl 2024

@zuzulka558 ale ze ty takeho poznas neznamena, ze nemusi a ze je to standard. On porusuje zakon a zamestnanci su neviem... asi blbi, ze to toleruju 🤷‍♀️
A este ti to pride normalne. Teraz, ked mas zamestnavatela, ktory dodrzuje zakony, tak napises, ze ved ich nemusi dodrziavat, lebo ty poznas takeho, co ich nedodrziava. To ke dost zvlasrny pristup.

tiika
27. júl 2024

Skús odpovedať, či sa u vás sviatky normálne pracuje alebo nepracuje a ako sa ti striedajú zmeny? Píšeš, že je tam nepravidelný pracovný čas, avšak máte nejaký harmonogram? Aká je to firma, v com podniká?

Preplatený sviatok /započítané hodiny, ktoré sa považujú za odrobene máš len vtedy, ak sviatok pripadne na tvoj obvyklý pracovný deň /mala by si za bežných okolnosti vtedy zmenu, ale z rozhodnutia zamestnávateľa ju neodpracujes (povie, aby ste zostali doma alebo je prevádzka zatvorená). Otvorená môže byt len v špecifických prípadoch podľa zákona.

zuzulka558
27. júl 2024

@nelca84 môj zamestnávateľ to nebol 🙂 musí nemusí je veľa súkromníkov co dodržiava máločo,, veľa ľudí robí na papieri skoro nič a ostatné na ruku je smutné ze im to vyhovuje, u nás je cukráreň darí sa mu nestíha akcie pomaly robiť akú má ponuku no na socialke ma dlh 50 000 dal firmu do krachu a ma novu pod iným názvom

tiika
27. júl 2024

@zuzulka558 tak je rozdiel vo vyjadreni “musí ale nerobí to” “musi avsak porušuje zákon” ako keď napíšeš “nemusí”

purple_wolf
27. júl 2024

toto si musi zamestnavatel povedat .. ak povie ze si to ma odrobit tak si to bude musiet odrobit... ja to mam v robote tak ze pracujem 40 hodin tyzdenne a ak naa pusti domov o 2-3 hodiny skor (lebo proste on to takto chce, je teplo a pod.) tak nikto neriesi to aby sme si to nadrobili a vyplatu dostaneme s plnymi odpracovani hodinami ale zas ked je sviatok to sa neberie ako pracovný den ak to vyslovene nie je sfera ktorá v tom case pracuje (ja cez sviatky nepracujem) cize ano musi si to tvoja mama odrobit ak to povedal

nelca84
27. júl 2024

@purple_wolf tu je to ako hrach na stenu hadzat 🤦‍♀️ nie, to si nepovie zamestnavatel, na to tu mame zakonnik prace. Tak znova, ak zamestnanec nepracuje, lebo na jeho obvykly pracovny den pripadne sviatok, patri mu nahrada mzdy v sume priemerneho zarobku. Ziadne nadrabanie sviatku! Otazka je len, ci dany den by bol pracovnym pre daneho cloveka alebo nie.
Nechapem preco niekto dava rady podla toho ako je to u neho v praci, kde sa evidentne porusuje zakon.

luliu
27. júl 2024

Ak máš odpracovať 18 h týždenne, tak prídeš do roboty iný deň. Neporovnavaj to so svojou mamou, ktorá má bežnu zmluvu - plný uvazok a pracuje každý pracovný deň
Snáď si nemyslis, že chodíš do roboty 2 dní v týždni a jeden ti ešte preplatia kvôli sviatku

purple_wolf
27. júl 2024

@nelca84 nerozumiem co sa rozculujes ked nie je ani to iste ci pracuje ako brigadnik, polovicny uvazok, dohodu, zivnost,ci sa tam bezne robi cez sviatky, ci je zamestnavatel idiot alebo normalny clovek s ludskym pristupom ako mam ja, ci je to niekde v bratislave alebo na dedine na konci sveta kde je aj tak malo roboty, ci je to korporat alebo sukromnik ... ak sa zacne dotycna ohanat zakonikom velmi rychlo skonci bez roboty ... zakony su jedna vec ale potom treba zapojit aj zdravy sedliacky rozum ktory ty ocividne nemas .. zrusit pracovne miesto je ta najjednoduchsia vec na svete totiz to a dotycna musi zohladnit to ci si chce hladat novu robotu alebo byt za majstra svetla na urade prace lebo uz vidim ako sa budu sudit so zamestnavatelom

nelca84
27. júl 2024

@purple_wolf a preto som autorke polozila doplnujucu otazku, na ktoru zatial neodpovedala. Ty mas rovnake informacie ako ja a rovno jej povies, ze jej mama si to musi nadrobit 🤷‍♀️ na zaklade coho? ... Preto sa rozculujem.
A este obhajujes porusovanie zakona. Lebo zamestnanec ma len drzat hubu a krok. Hlavne, ze ma sedliacky rozum 🤦‍♀️ Fakt skvele rady. Keby to zamestnanci netolerovali, tak by si to zamestnavatelia nemohli dovolit robit, lebo by nenasli ziadnych zamestnancov.

autor
27. júl 2024

@nelca84 nie s pravidla sa cez sviatky nepracuje
@tiika ponúka služby, najmä opravy a pravidelné kontroly, ponúka aj konzultácie alebo navrhuje aj nový stav tak kde oprava nie je najlepším riešením.

nelca84
27. júl 2024

Tak plati co som pisala vyssie.

luliu
27. júl 2024

@nelca84 čo platí? Ak ona má v zmluve napísane 18h týždenne a ona sama si určila, že bude chodiť v stredu a štvrtok, tak ak na štvrtok padne sviatok, tak musí ísť do práce iný deň a nie, že bude platená za sviatok

nelca84
27. júl 2024

@luliu kde pise, ze si sama urcuje?

luliu
27. júl 2024

@nelca84 napísala, že v zmluve má 18h tyzdenne

nelca84
27. júl 2024

@luliu ano, to znamena, ze ma ciastocny uvazok, no a?

tiika
27. júl 2024

@autorka v podstate nikdy by si nemala nič nadrabat. Pretože:
A) buď sviatok pripadne na tvoj obvyklý pracovný deň, ty nejdes do prace, pretože sa u vás v sviatky nepracuje, vtedy ti ma zamestnávateľ uhradiť za ten den (za neobrobené hodiny kvôli sviatku) mzdu
B) alebo sviatok pripadne na den, kedy ty nemáš pracovať, vtedy si odrobis tých 18 hodín/týždeň v iné dni kedy zvyčajne pracuješ a žiadne hodiny ti tým pádom nemôžu chýbať
C) keby si i vo sviatok pracovala, opäť ti nemôžu chýbať hodiny a ty nič nedorabas

tiika
27. júl 2024

@luliu ak chodí do prace v stredu a vo štvrtok, a zamestnávateľ s tým súhlasí, tak pokial pripadne sviatok na štvrtok, ona ma mat ten sviatok preplatený mzdou alebo náhradou mzdy. Žiadne take, že si ho musí prehodiť a odpracovať.
Pokial by vo sviatok pracovala, dostane mzdu a príplatok za sviatok

tiika
27. júl 2024

@tiika @autorka ešte doplním k bodu A) tieto hodiny sa považujú za odpracované a pripočítajú sa k skutočnému fondu pracovného času; čiže napr. 12h si pracovala, +6hodin sviatok = 18 hodín

tiika
27. júl 2024

@purple_wolf autorka píše, že robí na zmluvu a nie dohodu, pracuje 18h týždenne čiže skrátený uvazok, pýta sa, ako to je a na čo ma právo
Ohľadom zákonov, tie platia pre každého v rámci štátu rovnako, či je niekto v metropole alebo Hornej Dolnej. Základom je najskôr vedieť o svojich právach a povinnostiach, potom si môžeš určiť, či si v realnom svete ochotná niečo tolerovať, čo nie a rozhodnut sa ako to budeš riešiť.
Je mi ľúto, že vela ľudí akceptuje podmienky, ktoré im dava zamestnávateľ buď z neznalosti zákona alebo zo strachu straty zamestnania. Možno nevedia alebo nechcú s tým nič robiť. Je to napokon ich rozhodnutie a rešpektujem ho. No autorka evidentne chce vedieť, pýta sa a to ma teší.

nelca84
27. júl 2024

@tiika zbytocna namaha, oni maju predsa sedliacky rozum, co tam po zakonoch...

tiika
27. júl 2024

@nelca84 😁