Konecne som si nasla pracu no problem je, ze musim ist na 5 dnovu staz a na zaklade nej sa rozhodnem ci tam chcem ist. Problem je, ze uz nemam ziadnu dovolenku. Neviem este ako sa to da spravit bez toho aby som musela brat PN? Neviete mi poradit?
@markusrasford to u nas v prace take neexistuje
Neplatene volno alebo dovolenka...ako inak by si to riesila? PN tazko, pojdes na staz pocas 2h vychadzky?
Dohodnúť sa, že si nadrobíš(dorobíš) chýbajúce hodiny(dni) napr. do 2mesiacov.
Preco by neexistovalo? To existuje vsade. Ked by ti schvalili dovolenku, ktoru ti musia zaplatit, nevidim dovod aby ti nedali neplatene volno, ktore ich nestoji ani cent.
Existuje, ze ti to neschvalia, rovnako ako by ti neschvalili dovolenku.
Problem je ze dovolenku nemam kedze mi vsetku minul zamestnavatel. Neplatene volno nie, nadrobit sa neda uz mi zostava iba PN
Doktor ti da vymyslenu pn? A ty budes porusovat "liecebny rezim" a chodit kade tade
Teraz chodí sociálka na kontrolu práve tie prvé dni PN 🙈 to by som neriskovala
Ako ti ju mohol všetkú minúť, veď je len august? Utekaj z takej roboty...
@nikdenikto prvé dni sociálna poisťovňa nechodí. Môže prísť zamestnávateľ.
@bosorkabb veru nemáš pravdu. Áno, prvých 10 dní platí zamestnávateľ ale sociálka môže prísť od 1. dňa - hneď ako sa im PN zjaví v systéme. To generuje systém. Čiže niekomu za 2m nepríde a niekomu od 1.dňa môže.
A ak pôjdeš na stáž, tak ver tomu, že sa to zamestnávateľ dozvie a máš veľký problém a aj tvoj doktor, ktorý ti dal fejkovú PN
@petracandle ja na stáž nejdem.
A robila som v SP a viem svoje.
Lebo nas nadriadeny je debil ktory odrbava system ako sa da. Dovolenku mi minul na hodinach. PN budem nahlasovat k nam domov a pochybujem, ze sem trafia ked sem k nam nevie nikto trafit a vzdy idu uplne inde. Mala som uz PNku a mala som aj kontrolu a mala som problemy pretoze nevedeli kde vlastne byvame a navigacia ich sice naviedla lenze nevedeli najst nasu ulicu a dom. Pricom zvoncek mame, dom oznaceny je a aj mi sme na schranke. Nemali sa na co vyhovorit. A to iste sa stalo aj muzovi.
Postarka, kurieri, stavebna firma atd. nevedia k nam trafit takze toho sa nebojim.
Mna skor zaujima ake mam este moznosti?
Už nijaké možnosti. chod na PN
@katarinaba lebo s tym maju papierovacky, poznam xy firiem kde neplatene volno len tak niekomu nedaju a uz vobe cnie kvoli stazi, kvoli inej praci :D
Skor by som si zistila ako budes na tej 5dnovej stazi prihlasena (zamestnanec, nebudes vobec, atd.) a potom poriesila to ostatne. Aby sa ti nestalo, ze si na PN u fkrmy X a aj zahlasena ako pracovnik u firmy Y. Ale teda neviem ako to funguje na svk...
autorka, pn je riesenie, len sa nespoliehaj, ze ked ta raz nenasli, znvou nenajdu... my sme ani na gps neboli este, cislo na dome nemame, ani ulicu oznacenu na celej ulici nik vtedy nemal a nasli. Spytali sa, potom si aj cislo zohnali a volali mu, ale nedvihal.. cize nasli :D a ja som isla na pn po nejakej dobe po mojom chlapovi a mna uz nasli v pohode,
Ak máš deti tak očr.
@simca06022011 vyhovorka, su to dva registracne listy do SP. A jedna polozka vo vyplatnej paske. Vsetko urobi program. Ale kto nevie, nevie.
Ak by ma zamestnávateľ odrbal o DV, už by som tam nebola.... Takže buď da neplatené voľno, alebo ja výpoveď hneď aj s podaním na IP.
@katarinaba keď povieš 😂 ja to vravím ako.to je. Kope zamestnávateľov sa nechce papierovacky ani okolo pciek riešiť, iste si NV budú studovat a riešiť. Nebudú. Okrem toho ludi chcu na firme a nie na volne. Plus dôvod je podstatná vec. Áno výhovorky pre niekoho možno ale nemusia sa tým zapodievat. Povinné to nie je.
@simca06022011 nikde netrvdim, ze je to povinne. Tvrdim to, ze to existuje. A ze sa zamtel vyhovara? Presne ide o to, ze sa vyhovara. Ano, chcu ludi v robote, preto by jej neschvalili ani dovolenku. Ja som mzdarka a viem co obnasa dovolenka, PN, OCR, NV, P a neviem co este - samotny zamtel to ma u prdele, kto s tym moze mat problem a kto s tym ma robotu je len a len mzdarka, pripadne personalny pracovnik.
Takze ak niekto vo firme povie, ze u nich NV neexistuje, tak klame. Preco, to uz je ina tema.
Čo znamená stáž? Akože vyskúšať si tú prácu? Do zamestnania, kde by odo mňa chceli, aby som prišla na pár dní na skúšku, by som ani nenastúpila. Na skúšanie je skúšobná doba, na zaškolenie tiež. Takže skús napísať, čo znamená stáž, pretože normálni zamestnávateľ zamestnanca rovno zamestná.
@katarinaba ja som tiez mzdarka externa a viem presne preco toto podnikatelia robia. A URCITE bude posielat niekam zamestnanca kam nepotrebuje :DD a zhanat za neho nahradu.
@melanta ja som to pochopila tak, ze ona tam chce ist kvoli sebe... my sme kedysi zamestnancom buducim, ak chceli tiez ponukli ze mozu prist na par hodin/den ak chcu.. len to dnes veru mozne nie je uz. V prvom rade sme tym predisli fluktuacii, ked prihlasis cloveka, odpapierujes vsetko a po dni ti povie, ze to nie je pre neho :D
@simca06022011 vies, na to sluzi skusobna doba, s tym nikto nic neurobi. A vyhovarat sa na papierovacky - ano, ako osoba sa mozem rozculovat, ze prihlasujem, odhlasujem. Ale ako zamestnanec? Ved je to naplnou mojej prace. To ako keby sa pekar vyhovaral na to, ze musi robit k rozkom a chlebom este kolace.
@katarinaba ja sa nevyhovaram, tak pokoj :D Ja pisem, ako to beru zamestnavatelia, nie ja. Okrem toho externym uctovnikom/mzdarom, za vsetko podnikatelia platia, plus vsetko musia dokumentovat, strazit, dodavat podklady + co sa tyka miezd hned sa to musi riesit = a IM sa to nechce. Cize asi mas velmi malo skusenosti s nimi. To nie je zamestnanec, co robi hned aj sam co treba okolo zamestnancov. S tymto ma najviac prace prave ten zamestnavatel.
A dalej nechapes podstatu, nie je v zaujme zamestnavatela davat zamestancom neplatene volna na hocico a tym padom, je to pre nich naozaj iba namaha.
Tu si mala dat zamestnankyna do poriadku cerpanie dovoleniek, nakolko vsetci vieme, ze to nejde len tak hodit zamestancovi dovolenku, ked na nej realne nebol.
@simca06022011 aky pokoj? Ja s tebou normalne diskutujem.
Je uplne jedno, ci mas interneho mzdara, ci externeho. Ak mam cloveka, co sa stara o zamestnancov a ich dokumenty, tak to ma robit, ci uz bude mat niekto dovolenku alebo neplatene volno.
Zamestnavatel chce mat cloveka v robote. Ked uz uzna za vhodne ho uvolnit - tak mu je uplne jedno, ci mu da dovolenku alebo NV - naviac pri NV ho nestoji ani cent. Cize zakladom je ochota / moznost mu umoznit cerpat volno - aky sposob zvoli, je jedno.
Dovolenka a jej cerpanie je cisto v rukach zamestnavatela. Ona pise, ze mala cerpanie dovolenky nariadene zamestnavatelom, ktory jej doterajsi narok dal cerpat. Ak ju potrebuje, neschvali jej ani dovolenku ani NV. Ale nikde nie je napisane, ze ju nemoze uvolnit - je to cisto jeho dobra vola. Ak ju nepotrebuje, tak mu je vyhodnejsie jej umoznit cerpat neplatene volno.
Skusenosti mam za 24 rokov viac ako dost. A nikdy, naozaj nikdy som si nedovolila zamestnavatelovi alebo klientovi povedat, ze nerob to, lebo ja s tym budem mat viac roboty. Taku mzdarku alebo dodavatela by som okamzite vymenila.
To ty si nepochopila, co som ja napisala. Ale nevadi, asi si jedna, ktorej par papierov navyse robi velky problem. Ze to nemas zaplatene? To je tiez blud, pretoze to patri k naplni prace mzdara ci personalistu. Ak mas dojem, ze je tvoja prace neadekvatne zaplatena, ziadaj zvysenie platu alebo si najdi novu pracu, kde ti budu platit za nicnerobenie.
Kazdy zamestnanec moze svojho zamestnavatela poziadat o neplatene volno. A ten ma pravo mu to schvalit alebo neschvalit. To je vsetko. Pre neschvalenie je relevantnym dovodom potreba cloveka vo vyrobnom procese, nie to, ze chuda mzdarka bude mat pracu s par papiermi navyse. Bodka. Pekny den.
Požiadaj o neplatené voľno