Dobry den, prosim Vas syn bude mat 11.3.2021 3 roky a konci mi rodicovska dovolenka. Momentalne som zamestnana v jednej firme, ale s majitelom sme sa v zlom rozisli a neplanujem sa tam vratit. Od 1.4.2021 mam nastupit do novej prace a zaujima ma, ci musim dat 2 mesacnu vypoved uz teraz v januari este pocas rodicovskej dovolenky, alebo staci po 11.3.? Neviem kedze budem este v ochranej lehote po skonceni rodicovskej dovolenky a majitel firmy to musi akceptovat alebo nie?
@bilko29185 V akej ochrannej lehote po skonceni rodicovskej dovolenky chces byt? Co musi zamestnavatel akceptovat??
Ak sa po skonceni RD nechces vratit do tej prace kde mas aktualne zmluvu, tak samozrejme, ze musis dat vypoved a bude ti bezat vypovedna doba.
Ak chces aby ti PP skoncil 31.3.2021 a mas 2 mesacnu vypovednu dobu, tak vypoved potrebujes podat do 31.1.2021. Vypovedna doba zacne plynut 1.2.2021 a skonci 31.3.2021.
Ak podas vypoved po 11.3., tak vypovedna doba zacne plynu 1.4. a skonci 30.6. Cize do 30.6. by si musela pracovat v starej praci, alebo si tam cerpat dovolenku, alebo co ja viem co.
@bilko29185 aká ochranná lehota po skončení RD? Nie som si istá, či vieš o čom píšeš. Zrejme nie. Ak chceš odísť, musíš dať výpoveď. Ak chceš na nové miesto nastúpiť 1.4., tak výpoveď musíš dať do konca januára, aby výpovedná doba (nie lehota) začala plynúť od 1.2. a skončila 31.3. Ako píše fokuska, ak dáš výpoveď po 11.3., tak výpovedná doba ti začne plynúť 1.4. a skončí 30.6. Žiadna ochranná lehota na tento účel neexistuje.
@bilko29185 A keby si oznámila, že sa nevrátiš a žiadaš o ukončenie dohodou k 31.3.?
@ibrunova Moze, ale:
- zamestnavatel nemusi suhlasit (cize je dobre urobit to uz teraz, nech dostane odpoved a stihne dat vcas vypoved)
- ak by suhlasil, tak musia vyriesit co bude robit od 12.3. do 31.3. - ci ma zvysnu dovolenku, ktoru bude cerpat, alebo riadne nastupi a pridelia jej nejaku pracu.
@ibrunova Moze byt od 12.3. do 1.4. prihlasena na ZP ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.
Lenze - zamestanavatel by musel s dohodu suhlasit. A verziu, ktoru pise @ivkazba ze cerpat dovolenku ktora sa nazbierala pocas MD - to je dobre riesenie, ale tiez musi zamestavatel suhlasit s cerpanim dovolenky. Pisala, ze sa so zamestnavatelom "rozisli" v zlom, tak vychadzam z toho, ze nebude asi chciet prostupit na taketo dohody. Ale ano, vsetko to su moznosti.
@bilko29185 Výpovedná lehota beží nasledujúcim mesiacom po podaní žiadosti. Ak podáš ešte 31.1. tak ti beží 2 mesačná lehota od 1.2., čiže prac. pomer ti skončí 31.3.