Musí mať SZČO občiansky preukaz s čipom?

7. nov 2024

Dobrý deň. Prosím Vás. Nikde neviem dohladat info ci je szco povinný mat op s cipom. Ďakujem

melanta
7. nov 2024

Keby si skutočne hľadala, tak by si sa dočítala, že minimálne s DÚ má SZČO už povinnosť komunikovať výlučne elektronicky. Časom k DÚ pribudnú aj iné inštitúcie ako to už dnes majú firmy. Takže minimálne kvôli DÚ dnes potrebuješ OP s čipom.
Čiže SZČO nemá povinnosť mať OP s čipom. Ale má povinnosť komunikovať elektronicky. A na to potrebuje práve ten OP s čipom.

viera
7. nov 2024

zatial nie

katarinaba
7. nov 2024

Ak ta bude vo vyssie uvedenych suvislostiach zastupovat niekto s takym OP, tak ho nepotrebujes.

alickapusinka
7. nov 2024

Nie nie je povinné to všetko je len cez elektronicku komunikaciu.Internet musiš mať aj daňove sa podava elektronický.A s čipom OP mať nemusiš.

patka06
7. nov 2024

Existuje ešte niekto kto má platný OP bez čipu?
Ak sa nemýlim, posledné boli vydané v novembri 2013 s platnosťou na 10 rokov.

autor
7. nov 2024

Nepotrebujem ani op s čítačkou?

wwwwerunka
7. nov 2024

@patka06 ano uz sa kazdy OP vydava s cipom ale nie kazdy si ho musi aktivovat. Zatial!

patka06
7. nov 2024

@wwwwerunka To chápem, ale keď ho už má nie je problém si ho aktivovať a využívať jeho výhody.

maranco
7. nov 2024

@wwwwerunka už pár rokov si pri prevzatí OP alebo pri podaní žiadosti musíš zadať BOK, takže máš ho aktivovaný, kedysi dávno sa dával s čipom bez BOK a zadal si ho len ten kto chcel

OP s čítačkou vieš nahradiť aplikáciou https://ep.slovensko.sk/ ktorá slúži na prihlasovanie pre čítanie/písanie listov cez slovensko.sk alebo pozeranie zdravotnej knižky, možno aj niekde inde

thirstymonk
7. nov 2024

NEPRAVDA!!! S FS vieš komunikovať aj prostredníctom identifikátora a hesla, nemusíš mať kvoli tomu OP s čipom!!!

Takže nie, teoreticky nemusíš. Prakticky áno, lebo nebudeš pre každú blbosť letieť neviem kde na jaký úrad.

Ja som nemal OP s čipom, aby som sa vyhol tym kadejakym štatistickým hujovinán, čo čas od času rozposielavajú (čiže som nemal ani schránku na slovensko.sk). Ale odkedy sme sa presťahovali, tak sme si to s manželkou dali, aby sme nemuseli pre každú prkotinu behať na úrad do okresu (30km a ešte aj cez kopce). A je to fakt super. Nielenže všetky poplatky sú o poznanie nižšie, ešte sa aj nikde nemusím trepať a ani čakať v šóre.

danieladeley
7. nov 2024

Nemusis mat, na komunikaciu s financnou spravou ti staci identifikator a heslo (na najnevyhnutnejsie veci)

sisska96
7. nov 2024

Nooooooo neviem neviem. Ja mám, aj potrebujem, inak mi nejde ani elektronický podpis

martul
7. nov 2024

@melanta komunikovať môže aj cez identifikátor a heslo, alebo ako mám ja USB s heslom.
Nemusí mať OP s čipom, stačí keď niekoho splnomocní.

maranco
7. nov 2024

Ešte ak máš OP vydaný pred 20.6.2021 máš nárok na bezplatnú výmenu OP za nový, aby si mohla plnohodnotne elektronicky podpisovať, vieš potom urobiť prepis auta, trvalý pobyt, predaj domu, splnomocnenie a nikdy nevieš kedy sa ti môže zísť ak budeš v nemocnici alebo na dovolenke na pláži tak vieš vybaviť úrady aj na diaľku bez cestovania.

Na tom staršom OP si vieš dať len slabší elektronický podpis a je platný na málo stránkach.

Finančná správa ponúka 2 spôsoby prihlásenia.

wwwwerunka
7. nov 2024

@patka06 viem je to manzelov problem ale tieto "vyhody"ho priviedli do exekucie!
Ja v tom zatial nejake extra vyhody nevidim ale mozno este nepoznam vsetky🤷‍♀️

simca06022011
7. nov 2024

@wwwwerunka urcite ho do exekucie nedostal cip.. :D ale dlh

simca06022011
7. nov 2024

Za mna.. pre odosielanie sprav na DU /danove priznanie atd/ nepotrebujes = iba registracia na financnej sprave a prihlasujes sa. Ako zamestnavatel = neviem, lebo napr. socialna poistovna uz nam bez slovensko.sk nefunguje dlho, prihlasovacie udaje proste jeden mesiac sa zrusili (meno heslo grid) a ideme cez op. Pre prijimanie sprav treba slovensko.sk = a tam uz je ten cip potrebny ( pirpadne nejaka nahrada)

Popravde, maximalne je to vyhodne, setri to cas.. vsetko sa da oficialne prijat, odoslat cez slovensko.sk = nikam netreba behat,riesit postu, stratenu postu (ono ak "nepreberies" uradnu zasielku, tak ci tak sa berie ako dorucena, cize nic neziskas). Staci jedine mat nastavene notifikacie, chodia pekne na email, ked nejaka sprava tam pride. Nam z uradov vsetkych, socialka, zdravotka, dokonca aj policia ak nejaka pokuta na firemnom aute :D Ja by som nevahala ani minutu, vybavila to, aktivovala, nastavila a je pokoj.
Je to podla mna jednoduchsie, lacnejsie ako riesit elektronicke podpisy rozne.. Uz som nastavila dokonca aj to, ze ak nepreberiem v uloznej dobe zasielku, rovno mi ju posle v pdf na email :D

patka06
7. nov 2024

@wwwwerunka OP s čipom určite nemôže za exekúcie
Výhody sú, že kopec vecí vybavíš z domu, za nižšie poplatky a máš prístup k informáciam napr. sociálna poisťovňa, zdravotný záznam

autor
7. nov 2024

@simca06022011 prosím Ťa, napíšeš mi ako debilovi, čo musím urobiť, ísť si vyžiadať výmenu op a zaregistrovať sa na Slovensko.sk? Alebo? Budem vďačná. Ďakujem

simca06022011
7. nov 2024

Ano, Stačí ísť na políciu a vybaviť si nový op a pri papierovani som iba povedala nech nezabudneme na čip, zadala som si tam heslo/kód u nich. A bolo. Potom som to doma zapla, napojila čítačkou k.pc nainstalovala nejaké ovladace ( to si už presne nepamätám = pekne som dostala leták s pokynmi, myslim ze aj automaticky sa nieco spravilo). Otvorila slovensko.sk a prihlásila sa.

sisska96
7. nov 2024

Nestresuj, nie je to zložité. V tvojom meste choď na políciu alebo na klientske centrum, povieš čo potrebuješ a vybavia. Raz dva to maš hotové

wwwwerunka
7. nov 2024

@patka06 🙂
Myslel si ze ak sa neprihlasi do eSlovensko tak nema aktivnu stranku a nebude mu tam chodit posta. Cyba, chyba!!!! Nereagoval na vyzvy a dostal sa do exekucie.
Ako som uz pisala, jeho chyba ale keby nemal OP zo zriadenym elekt.podpisom nezarobil by si na problem.
Citacku ani nevytiahol z obalu, tak neviem na co mu to bolo.

maranco
7. nov 2024

@wwwwerunka manžel mal živnosť alebo sro?

wwwwerunka
7. nov 2024

@maranco zivnost

zmrzlinka8
7. nov 2024

@melanta som SZČO a na komunikáciu s daňovým úradom nepotrebujem žiadny OP s čipom, ale prihlasovacie údaje na stránke finančnej správy.