Musí byť učiteľ bezúhonný?

sasa47
26. máj 2024

Ahojte, ak by som si hľadala miesto učiteľky, je potrebné byť bezúhonný? Mala som podmienku pred cca 10 rokmi, čiže vôbec nie je šanca, aby ma prijali?

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sasa47
autor
26. máj 2024

@taynee myslím, že áno.

zuzana76
26. máj 2024

@sasa47 tak v odpise by malo byt vsetko, takze ak si bola sudena, tak ta podmienka tam bude

kaktusik007
26. máj 2024

@sasa47
@taynee
@zuzana76 velmi dolezita a podstatna info - za co tam ta podmienka je.

bezuhonnost pedagogickeho zamestnanca sa posudzuje k istym soecifickym trestnym cinom - ak mas podmienku za spreneveru, kratenie dani, alebo fajcenie marihuany v mladosti - je to v poriadku ;)

mamina7070
26. máj 2024

@sasa47 v odpise ju vidiet bude ale pokial sa netyka napr zneuzivania deti alebo nasilnych trestnych cinov tak to je ok

zuzana76
26. máj 2024

@kaktusik007 samozrejme, ale zase povedzme si, ak si riaditel moze vyberat, vyberie si niekoho bezuhonneho bez akejkolvek podmienky

zuzana76
26. máj 2024

@kaktusik007 ja ako riaditelka by som nezamestnala ani ucitelku sudenu za spreneveru, vies kolko penazi sa v skolach vybera? s akymi obnosmi obcas pracujeme?

anesim
26. máj 2024

@zuzana76 ako kt skoly. My tiez este vyberame, ale dcera na sš cele 4 roky mala svoj VS a vsetky platby sa posielali tam. Boli presne napisane,za co a do akeho datumu. Ani raz nedavala peniaze fyzicky v skole. Ak som poslala zaokruhlenu sumu, napr mali platit 13.90 a poslala som 14, tak tych 10 centov mi vratili na ucet.
U nas aspon rodicovsky prispevok sa posiela na ucet, ale ostatne vacsinou triedny, resp ak na prac zosity, tak ten ucitel kt ten pz chce.

zuzana76
26. máj 2024

@anesim ano, ja viem, ze niektore skoly uz funguju aj tymto sposobom (asi skor stredne), ale mnohe nie, my vyberame fyzicky vsetko

kaktusik007
26. máj 2024

@zuzana76 a prave preto sa ty ako riaditelka o tom co je v odpise nedozvies. Ty dostanes info - bezuhonny clovek. Pretoze ten clovek JE bezuhonny, kedze ma svoj trestny cin zahladeny .- hladi sa na neho akoby nikdy odsudeny nebol.

nastastie to funguje stylom ze odpis ide z generalnej prokuratury na krajsku skolsku spravu, kde je osoba, ktora posudzuje, ci dane zahladene trestne ciny su / nie su problemom v suvislosti s pracou pedagogickeho zamestnanca. V zakone mas presne definovane, o ktore trestne ciny ide - tie aj ked su zahladene a su v odpise, tak smola - taky clovek nedostane peciatku ze bezuhonny. Ak tam ale svieti podmienka za travu spred desiatich rokov - tomu cloveku tu peciatku, ze je bezuhonny, daju.
a z krajskeho uradu ide iba tato informacia -- bezuhonnost ano / nie.
takze to, ci mal niekto 15 rokov dozadu spreneveru - sa proste nedozvies, je to ekonomicka kriminalita.

A ani nerozumiem, preco to chces vediet. Prezumpcia neviny predsa plati. Ked to uz nie je v registri trestov - cize ten trestny cin je zahladeny, dotycny ma predsa pravo na novy zivot. Novy zaciatok. Od toho je presne VYPIS z registra - ked ten je cisty, tak je to v poriadku. a ak je v ODPISE nieco zahladene - tak asi je to v poriadku a dotycny si to odtrpel / ukoncila sa podmienka / odsedel si to. Zase na zahladenie trestnych cinov su tiez nejake postupy a nie je to tak ze vyjdem z vazenia a uz mam zahladeny register, lebo ved uz mam po odpykani si trestu... Tam su potrebne ROKY zivota po odpykani trestu a potom treba dat navrh na zahladanie trestu, nie je to len tak.

takze ano - odpis je potrebny aby sa do skolstva nedostal niekto kto tyral svojich blizkych, niekto kto spachal nasilny trestny cin ci nebodaj niekto, kto sexualne zneuzival deti. Avsak trvat na tom, aby do skolstva nesiel pracovat niekto, kto 15 rokov dozadu dostal podmienku, lebo bol blbec, ci za nejaku mladicku nerozvaznost - je proste kravina.

zuzana76
26. máj 2024

@kaktusik007 ja rozumiem, nie som riaditelka, to som pisala, ako keby som bola. Ale vsade na VS nam vtlkali do hlavy, ze ako ma byt pedagog vzorom pre mladez a vyucuje sa najlepsie príkladom a ako aj podla novej reformy bude vzdelavanie rovne vychove. Jasne, ze ten co ho odsudili za prechovavanie marišky a uz to 1000 krat olutoval, moze byt lepsi clovek ako rozvedeny slizky ucitel, ktory ale nemal ziaden problem so zakonom. Preto sa mi zda zvlastne, ze vlastne sa tam berie do uvahy dost malo priestupkov.

zuzana76
26. máj 2024

@kaktusik007 len to som tym chcela povedat, ze na ucitelov by mali byt kladene vysoke naroky na osobnostne a moralne kvality

domkakvet
28. máj 2024

@zuzana76 vzdy ked sa stal v skole nejaky cin, tak vacsinou islo o osobu, ktoru kazdy opisoval ako slusnu, bezpreblemovu a same dobre veci.

zuzana76
28. máj 2024

@domkakvet cize automaticky ti, co maju nieco na rovasi, tak ti su vlastne mimo obliga a tí slušní su podozriví. Tak také lahke to nie je.

domkakvet
28. máj 2024

@zuzana76 tak som to nemyslela, skor tak, ze netreba mat predsudky, kazdy niekedy a v niecom pochybil, ano je rozdiel aj v chybach, ale netreba mat predsudky, priklad: ked skolstvo nechce cloveka, ktory v minulosti niekoho tyral, tak nebudeme tam predsa medzi tyranov hadzat aj napriklad niekoho kto raz spravil ekonomicky podvod, ked to zakon ani neprikazuje, na nieco tie zakony asi su preto take ake su, tak tam nepridavajme svoje dojmy, alebo nikto nema pravo na omyl, uz je automaticky grazel?