Dobrý deň, prosím Vás o radu.. pracujem ako čašníčka už približne rok v nemenovanej reštaurácii a za celý ten čas som nedostala ani jeden príplatok za sobotu/nedeľu/sviatok. Rozhodla som sa teda, že si budem brať tringelty s celého dňa a nechám v kase len pár eur. Môže ma zamestnávateľ podozrievať z krádeže? Poprípade ak sú tu nejakí čašníci, beriete si tringelty alebo ich nechávate zamestnávateľovi? + dodám ešte, že k výplate mi nikdy nedali toľko tringeltov ako mali. Ďakujem
Tak tringelty sú pre teba, nechápem prečo by si ich mala nechávať zamestnávateľovi
@stellarstar ďakujem pekne za odpoveď, o mesiac pravdepodobne odídem. Uvidím podľa výplaty
@luckaaaaaa__ určite si nájdi niečo lepšie, veď ťa ani riadne vyplatiť nevie
@janai1 Neviem čo by som mala povedať zamestnávateľovi ak by sa ma spýtal prečo si ich beriem..
@luckaaaaaa__ ja som robila čašníčku síce pár rokov dozadu, ale tringelty mi zostávali. Po každej smene som robila vyúčtovanie, a čo bolo navyše,bolo moje.
Ja som robila v pizzerii, väčšinou sme robili dve, jedna piekla a druhá obsluhovala, tak sme si tringelty delili na polovičky, tringelt je podľa mňa pre čašníčku za to ako sa správa k zákazníkovi tak nevidím dôvod, aby ti ich niekto bral.
@luckaaaaaa__ Sice som bola čašníčka 10 rokov dozadu…ale po vyúčtovaní co ostalo sme si rozdelili…šéf o tom vedel
@huxy Ja si myslím, že to tak má byť. Len moja vedúca má na to asi iný názor.
@luckaaaaaa__ dcera ked robila, tringelty sli do kasicky a kazdy vecer presne na počet zamestnancov v ten den. Lebo v kuchyni by boli ukrateni. Iba ked niekdo vyslovene povedal, toto je pre teba, si mohli nechat.
@luckaaaaaa__ tak blbá vedúca. Inak aj tá moja bola často čudná,a to bola moja svokra. Keď som na akcii dostala 10€ navyše,tak ma sfukla,že to jej musím také hovoriť a bla,bla.
@janai1 tringelty by mali byť jej. Ale ak tie peniaze dá do kasy, tak z kasy si peniaze určite brat nemôže.
@luckaaaaaa__ toto funguje v každej prevádzke inak. Niekde sa tringelty delia rovným dielom všetkým, niekde dostáva každú za seba toľko koľko ich reálne dostal, niekde je to úplne inak. Ak dáš nejaké peniaze do kasy, určite si ich nemôžeš zobrať. Z kasy sa neberú peniaze len tak. Ak ti systém nevyhovuje, treba hľadať iné miesto. Zvlášť ak nedostávaš zaplatené víkendy a sviatky. To je síce svinstvo zo strany majiteľa, na druhej strane tolerujete to ako zamestnanci, tak nemá dôvod to zmeniť.
@luckaaaaaa__ co mas v zmluve? Mas to osetrene? U nas, ked som robila na kase v restike, tak tringeld som si nemohla nechavat a manko mi bolo odpocitavane z vyplaty. Bolo zo aj pisomne v zmluve. Tringeld isiel cely sefovcom🤨🤨
@luckaaaaaa__ beries si ich, lebo tringelt si dostala ty od zakaznika. Nie on. Inak rezim v prevadzkach je vsade iny... ale nikdy som nezazila aby to ostalo majitelovi (netvrdim ze sa to nerobi). Skor take ze delili si to aj s kucharom casnici, a takmer vzdy si to delili casnici medzi sebou.
Ja proste nejak ratam s tym, ze casnikova mzda nie je bohvieaka, a vykompenzuje si to tymi tringeltmi. INak by som ako casnicka vracala tringelt zakaznikovi, ze nie dakujem, aj tak si to sef necha pre seba :DDD a nech sa potentuje sefko...
@vevesh Zmluvu som ani nevidela. Žiadne informácie som nedostala ohľadom tringeltov.
@luckaaaaaa__ ty nemas pracovnu zmluvu??? :DDD a nepracujes na cierno nahodou?
A na základe čoho tam chodíš?
@simca06022011 Zmluvu mi dala podpísať keď videla auto daňovej kontroly pred prevádzkou. Podpísala som ju narýchlo, vraj mi ju ukáže potom..(je to moja rodina, mala by som jej predsa veriť), len posledný týždeň už začínam pochybovať čo som vlastne podpísala.. Vždy keď pýtam tú zmluvu od nej, vždy sa vyhovori a zmení tému.
a vyplatne pasky dostavas? 🙂 aspon. PRacu si najdi inu ak sa da, toto je naozaj na figu, neboj sa toho, ze asa bude pytat na tringelty... povedz ze ziadne neboli ked tak. A pytaj si tu zmluvu a vsetko, pretoze ti to raz moze byt treba a nenechaj sa zahovorit, nejde o doveru. Doklady potrebujes.
No to vyzera, ze tam robis nacierno, zrejme ta ani neprihlasili do zdravotnej a socialnej? Aby si potom nebola prekvapena, ked pride nedoplatok a nebudes mat narok na PN, matersku a ani sa ti to nebude pocitat do dochodku. A este ti hrozi aj pokuta.
@luckaaaaaa__ si robis srandu, ze potom ti ukaze zmluvu? ved ty musis mat svoju zmluvu, vzdy sa robia minimalne v 2 rovnopisoch- zamestnancovi a zamestnavatelovi...
no, ale k teme - ja som casnicku nerobila, ale ako zakaznik davam tringelt prave obsluhujucemu casnikovi za JEHO pristup. ved hadam veduci nema ako zistit, kolko ti ktory zakazník necha. co si vsimam aj kamosky, co takto brigadovali fungovali kazda so svojou penazenkou, na konci smeny vyuctovanie za vydany tovar a vsetko extra ostavalo im.
Ja som pred tehu robila casnicku. A mali sme to tak. Ze co som dostala ja tak som mala ja.
Ale veduci mal kasu. Takze co platili jemu tak mal on.
Ale mam pocit ze ja som “vyzbierala” aj tak viac.
@luckaaaaaa__ Ak bol doteraz problem a vedela si že si nedostavala toľko peňazí ako si mala dostať, Tak si to mala riešiť priamo so zamestnávateľom. Keď tak sa obrátiť na vyššie inštitúcie, aby zamestnávateľa preverili na tvoj podnet. Toto mi príde trosku detinské, všade je to určené inak, ako to je s tringeltami. Ja keď som robila dávno v restike aj potom neskôr v kaviarni, tak sme mali každý čašník vlastnú buksu a každý sa večer rátal sám za seba a sám za seba odvádzal tržbu. Čiže ten rozdiel každému ostal a to bol tringelt. Ale niekde som počula že to byva už aj tak, že za cely mesiac vyrataju každému tringelt z toho rozdielu a pošlú na účet každému tak isto. Alebo podľa odpracovaneho času. Niekde si tringelty každý večer delia zas zo spoločnej buksy medzi seba všetci čo v ten deň robili a rozdelia si každý fifty fifty. Čiže neviem, každý má iné pravidla no byt tebou by som to riesila inak a nie takto, lebo neskôr ešte ty môžeš mat problém. A to, že si nedostala výplatu ako si mala si mala riešiť už dávno
tak u nas to funguje tak, ze sme casnici+kuchari a tyzdenne si vsetko sprepitne delime rovnym dielom podla odpracovanych hodin, som zaroveñ aj zamestnavatel a velakrat sa mi stane, ze klient neznaly pomerov (co si mysli, ze pracujem ako zamestnanec) mi vopcha do ruky dvacku, tiez to davam do spolocneho sprepitneho s ostatnymi
moj nerv, robit rok bez zmluvy? A ty si inak ok? Co sa tringeltov tyka, naco ich vobec davas do kasy? vies, ono existuje kontrola, ktora ked pride a nemas v kase presne tolko penazi ( ani menej, ani viac), kolko mas mat podla pokladne, tak mozes mat z toho pruser....ale kedze nemas ani zmluvu, pochybujem, ze mas vobec prehlad o hmotnej, ci inej zodpovednosti.....Co mas 15 a toto je tvoja prva brigada?
Čiže ty robíš vlastne bez zmluvy, podpísala si ani nevieš čo, lebo pochybujem, že si mala čas čítať, čo je na papieri, nemáš nijaký doklad o tom, že si vôbec zamestnaná, nevieš, či za teba platí odvody, nemáš nijake príplatky...🤔🤔🙈
Mam pocit ze tringelty su tvoj najmenší problém.
Na tvojom mieste rýchlo zistím, či nie si už parádny dlžník v poisťovni, balím "švestky" a hľadám inú normálnu robotu. Lebo toto ako seriózna práca a hlavne šéfka nevyzerá...
@luckaaaaaa__ tak máš tu svoje foto a keď ťa niekto pozná a vie kde robíš tvoj šéf to bude rýchlo vedieť
Keď chceš viac peňazí tak musíš zmeniť svoju prácu