Môžu mi po návrate z rodičovskej znížiť pôvodný plat?

keju
19. jan 2012

Ahojte damy, chcem vas poprosit o radu......v minulom kal roku {pocas mojej rod.dovolenky} moj zamestnavatel 13. a 14. mzdu rozratal na 12 casti a zvysoval tak zamestnancom zakladny mesacny plat...dnes som sa vsak dozvedela, ze v tomto roku sa chysta platy znizovat.. mam za to, ze po mojom nastupe mi musi zamestnavat takisto rozratat 13 a 14 mzdu k fixnemu platu...alebo sa mylim? a ako je to s tym znizovanim??? dotkne sa to aj mna? ma na to narok? mala by som pracovat predsa za taky plat aky som mala predtym, a tiez mi musi priznat vsetky vyhody, ktore mali ostatni zamestnanci...ale co znizovanie? do prace nastupim tento rok na jesen...dakujem za vase postrehy...

olifcek
19. jan 2012

na ,,ahoj, bohuzial, ziadne vyhody priznat nemusi. ano, mas mat taky iaty plat ako predtym, pripadne zvysenu na minimalnu mzdu, ak bola na jej urovni, nakolko ta sa zvysovala.

cize musia Ti nechat povodne prac. miesto, resp. ponuknut jemu adekvatne, a mzda musi splnat vzhladom na platovu triedu a stupen narocnosti minimalnu vysku, jasne, viac dat moze x;o)"

liz_lemon
20. jan 2012

ja len k tomu znizeniu. Kazda uprava mzdy musi byt podpisana zamestnancom, teda ak s tym nebudes suhlasit, tak mu to jednoducho nesmies podpisat, otazne je, ci ta potom neprepusti

enny_1
22. jan 2012

Presne tak suhlasim s liz_lemon....a vsetkym mamickam ktore sa nadejaju ze po troch rokoch dostanu svoje povodne miesto a povodny plat poviem len jedno....zakon je zakon, papier znesie vsetko realita je uplne ina....uvediem konkretny priklad....zamestnankyna je na pozicii sekretarky s platom napr.700 E...odide na matersku a rodicovsku....primu za nu nahradu...ked sa chce mamicka vratit oznamia jej ze im to je luto jej pozicia je zrusena a musia jej dat vypoved....povodnu funkciu sekretarky premenuju na office manager (pritom je to jedno a to iste) do naplne prace pridaju vysypanie kosov a je to..maju sekretarku z krku...nist nepomoze....takze pri navrate opatrne...dnes je zla doba o vyske platu dnes spekulovat sa moc neoplati...hovorim z vlastnej skusenosti...a to som sa chcela vratit do prace po 9 mesiacoch od porodu.....ale pozor existuju aj poctivi zamestnavatelia ktori hned neodpisuju zamestnankyne za to ze sa postarali o to aby mal kto na ich dochodky (ale aj na nase) robit. 🙂 ...drzim palce pri navrate do prace. Este mozno mala rada skus ist pozriet do zamestnania a pripomenut sa ze ti konci rodicovska a ze by si sa chcela na jesen vratit...podla reakcie zistis ci s tebou rataju a ci sa oplati vyjednavat o plate...

caterine
22. jan 2012

Ahojte neviete mi nahodu poradit, na jesen mi konči RD a mala by som nastupit do prace , tak sa tam chcem ist tiež informovat či so mnou ešte počitaju alebo nie, ak by mi oznamili, že nie a podpisala by som vypoved, kde to treba zaniest, lebo do oktobra som ešte na RD a chcela by som si začat platit dobrovolne nemocenske poistenie, nakolko by sme chceli druhe babo