Môžu ma počas PN vyhodiť z práce?

13. aug 2024

ahojte
ked som pn ma nemozu vyhodit z prace ze?
a ked sa sama rozhodnem odist, mozem odist aj pocas mojej PN?
ale to ja musim dat vypoved vsak?
ci mozem aj dohodou?
vdaka za pomoc

stellarstar
13. aug 2024

Jasne ze ta môžu

autor
13. aug 2024

@stellarstar nie som v skusobnej dobe ? tak aj napriek tomu?

melanta
13. aug 2024

Ak si PN, môžu ti dať výpoveď z organizačných dôvodov. Alebo ak ti končí doba určitá, tak ti proste nepredĺžia zmluvu. Ty môžeš dať počas PN výpoveď, výpovedná doba ti bude plynúť počas PN. Alebo požiadaš o ukončenie dohodou. Len pozor na vychádzky, ak si PN, tak odniesť výpoveď či dohodu môžeš iba v čase určených vychádzok.

jana_eyre_2
13. aug 2024

Odpoveď umelej inteligencie - Na Slovensku vás počas práceneschopnosti (PN) vo všeobecnosti nemôžu prepustiť z práce. Existuje ochranná doba, ktorá zamestnancovi počas PN zaručuje ochranu pred výpoveďou zo strany zamestnávateľa. Táto ochranná doba platí, pokiaľ ste v dočasnej pracovnej neschopnosti pre chorobu alebo úraz.

Výnimky však existujú. Zamestnávateľ vám môže dať výpoveď počas PN v týchto prípadoch:

Zrušenie zamestnávateľa alebo jeho časti – Ak sa zamestnávateľ alebo jeho časť zrušuje, môžete dostať výpoveď aj počas PN.
Závažné porušenie pracovnej disciplíny – Ak sa dopustíte závažného porušenia pracovnej disciplíny, zamestnávateľ vám môže dať výpoveď aj počas PN.
Je dôležité si uvedomiť, že ak ste dostali výpoveď predtým, než ste sa stali práceneschopným, PN vás pred touto výpoveďou neochráni. Výpovedná lehota však môže byť prerušená počas PN a pokračuje až po jej skončení.

Odporúčam vám konzultovať vašu konkrétnu situáciu s právnikom alebo odbormi, aby ste získali presné informácie na základe vášho prípadu.

ChatGPT môže robiť chyby. Over dôležité informácie.

rozculena
13. aug 2024

@jana_eyre_2 treba si prečítať zákonník prác,chatGPT veľakrát píše sprostosti.

jana_eyre_2
13. aug 2024

@rozculena nevidím v tej odpovedí nič čo by sa nezhodovalo s realitou..

janinamojka
13. aug 2024

Nadriadeny si vie najst kopec dôvodov ako ta dostat preč...keď bude chcieť..a bude to podľa zákona samozrejme..

rozculena
13. aug 2024

@jana_eyre_2 tak si prečítaj poslednú vetu.Spoliehať sa na AI ohľadne zákonov?? AI hlúpne a priznali to aj programátori

tiika
13. aug 2024

Ochranná doba sa nevzťahuje ani na prípad, ak si zamestnanec túto neschopnosť úmyselne vyvolal alebo spôsobili pod vplyvom alkoholu, omamných alebo psychotropných látok. Vtedy s ním môžu tiež skončiť PP.
Takze, ako píšeš, štandardne s tebou nemôžu skončiť. Len v skús.dobe, ukončenie doby určitej, záväzne porušenie prac.disciplíny, organizačne dôvody..

jana_eyre_2
13. aug 2024

@rozculena si sa prišla pohádať? 😏 Skús nájsť inde, lebo hladas zámienku na nesprávnom mieste..

autor
13. aug 2024

@jana_eyre_2 zrusit sa nechystaju to isto nie
@janinamojka on chce pravy opak, ja som chcela odist, on ze na mna pocka kym sa doliecim no ja uvidim ci sa vratim lebo mam zdravotne problemy . nechce on o mna prist, je so mnou spokojny

autor
13. aug 2024

@tiika nie mam realne spravu od lekara.

jankakuckavesela
13. aug 2024

Pocas PN urcite nie, jedine po navrate z PN

solim1971
15. sep 2024

@rozculena neviem čím to je, ale v tom ti musím dať za pravdu, AI skutočne hlúpne. Keď si porovnám jej odpovede spred dvoch rokov, a viac, tak jej inteligencia skutočne riadne poklesla. Predtým sa dokázala so mnou hádať, alebo vyvracať môj názor, keď som zámerne napísal blbosť, aby som si overil úroveň tejto umelej inteligencie. Ale teraz keď mi napíše nejakú odpoveď náhodou správnu, a ja jej to vyvrátim, tak mi napíše len máte pravdu, prepáčte za chybu. To je teda umelá inteligencia. Neviem či je to tým jej učením, alebo vstrebaním toľkých rôznych informácii, že zblbla, ale úroveň jej inteligencie skutočne poklesla. Nedokáže už preformulovať vetu, ale bude opakovať to isté ako papagáj. Na začiatku dokázala normálne preformulovať vety, a podľa ďalšej podotázky, alebo poznámky sa dokázala prispôsobiť. Toto už bohužiaľ nedokáže.
Je to už síce mesiac od zadania otázky, možno autorka už dala výpoveď, alebo ešte maróduje, ale ja som teraz riešil niečo podobné s dlhodobou maródkou, a možno to pomôže aj ostatným, keď sa ocitnú v podobnej situácii. Nemôžu ťa vyhodiť počas PN. Sú určité výnimky, ako tu už odznelo, ale v tom prípade máš nárok na odstupné podľa počtu odpracovaných rokov. Takže ak budeš maródovať dlhšie, alebo máš niečo vážnejšie, tak by som počkal, a v prípade, že ti lekár vypracuje posudok, že prácu nemôžeš vykonávať, a zamestnávateľ nemá pre teba žiadnu inú vhodnú, tak ťa musí prepustiť dohodou, alebo výpoveďou s nárokom na odstupné. Pre zamestnávateľa je lepšia vždy dohoda, lebo v prípade výpovede na základe lekárskeho posudku by ti musel platiť okrem odstupného, aj počas výpovednej doby, aj keby si nebola v práci. Z tvojej strany môžeš dať výpoveď kedykoľvek. Výpovedná doba sa neprerušuje počas PN, ako nesprávne uviedla AI. Z tvojej strany môžeš aj tiež rozviazať pracovný pomer dohodou, keď to chceš k určitému dátumu, a bez výpovednej doby, pokiaľ bude zamestnávateľ súhlasiť. Ale pozor, všetky žiadosti o výpoveď, alebo o rozviazanie pracovného pomeru dohodou podané z tvojej strany sú bez nároku na odstupné. Takže hlavne to si treba uvedomiť.
Pekný deň.