Ahojte. Máte niektorá prácu kde dlhšia dovolenka (napríklad 2 týždne vkuse) je proste veľká komplikácia pre vás aj pre tých čo vás zastupujú? A preto je vo firme nejaké nepísané pravidlo, že dovolenku môžete mať maximálne týždeň, prípadne len po pár dní si ju čerpať?
Mám relatívne novú prácu kde som niečo medzi riadkami počula, že ani nevedia kto a kedy mal naposledy takú dlhú dovolenku. A že aj keď je napríklad po nejakom zákroku tak má aspoň home office keď sa dá, nie úplne PN mimo práce. Tak sa tak zamýšľam čo bude s našou prípadnou letnou dovolenkou a ako to zvládajú iní.
Ďakujem 🙂
ja som si vzdy brala len tyzden, ale odkedy su deti v skole, snazime sa ist v lete vzdy na 2 tyzdne lebo potom čerpať dovolenku po dňoch sa mi nechce...
2 tyzdne nie je ziadna dlhsia dovolenka. Aj zo zakona by si si mala aspon raz rocne vziat 2 tyzdne vkuse... Dlhsia je tak mesiac vkuse...
V predošlej práci som musela cerpat 2 týždne vkuse v lete, a zvyšok vyčerpať po kúsku do októbra. V novembri a decembri nám dovolenku nedali.
Teraz to mame tak, že už do polovice februára musíme hlásiť kedy chceme dovolenku. Plánovanú Tyzdnovu aj dvojtýždňovu. Ale musíme sa dohodnúť medzi sebou kolegyne. Mame aj brigádnikov na také krytie ☺️ Predĺžený víkend a také tie krátke stačí dohodnúť za pochodu. Ale to nemusí súhlasiť.
Ja som korporát, musí byt zabezpečené, aby oddelenie vedelo fungovať, že nie viacerí naraz dlhu dovolenku a povolené sú max 2tyzdne v kuse viac už len na schválenie a veľmi výnimočne …ale 2sú ok 🙂
@andrea_82 no ale to ma aj pokračovanie.
Dovolenku je zamestnávateľ povinný oznámiť pracovníkovi aspoň 14 dní vopred, ak sa nedohodnú inak.
Štandardne by sa dovolenka mala čerpať vcelku alebo vo väčších časových úsekoch. Ak sa poskytuje vo viacerých častiach, aspoň jedna časť musí byť v trvaní najmenej dvoch týždňov. Zamestnanec sa však so svojim zamestnávateľom môže dohodnúť aj na inej dĺžke, ktorá bude obom stranám vyhovovať.
@andrea_82 paragraf 111 bod 5 (pisal som, zo zakona by si si mala... teda da sa to obist, ale zakon na to "tlaci"... a teda tie 2 tyzdne by malo byt "vpohode"... ak nie je, tak nic moc zamestnavatel)...
(5) Ak sa poskytuje dovolenka v niekoľkých častiach, musí byť aspoň jedna časť najmenej dva týždne, ak sa zamestnanec so zamestnávateľom nedohodne inak. Čerpanie dovolenky je zamestnávateľ povinný oznámiť zamestnancovi aspoň 14 dní vopred. Toto obdobie môže byť výnimočne skrátené so súhlasom zamestnanca.
@melanta (edit: prepac Melanta, ty si sa nepytala)... zakonik prace, paragraf 111 odsek 5 (da sa to obist, ze "sa dohodnete", ze to nechces)
Tak sa tak zamýšľam čo bude s našou prípadnou letnou dovolenkou a ako to zvládajú iní.
Autorka, je to jednoduché:
- vopred si dáš schváliť 2 týždne dovolenky, ako argument v prípade námietok uvedieš zákonník práce, §111
- čo sa týka PN, na PN he zamestnanec povinný dodržiavať liečebný režim, prácu odmietneš robiť.
Su zamestnania, kde si vyslovene musis brat minimalne dvojtyzdnovu dovolenku nepretrzitu napr. pracovnici pobociek bank, je to nariadenie "zhora".
A ano napr. v nasej praci si pokojne mozes zobrat aj mesiac, ak sa dohodneme vopred, aby sa zamestnavatel zariadil. Pripadne s ohliadnutim na to, kedy je to vhodne ale bezne to robime.
U nas nie je problem zobrat si kolko kto chce. Ja si idem teraz zobrat cez sviatky 2 tyzdne. Este som to veducemu nepovedala, ale viem, ze nie je s tym ziadny problem. Kolegyna mava kazde leto mesiac dovolenky. Ale my sa nepotrebujeme zastupit, jednoducho si kazdy naplanuje pracu tak, aby sa pred dovolenkou dokoncilo co treba a kde tlacia terminy... cize kazdy si je panom svojho casu.
Nikdy som nebrala 2t v kuse, lebo ma nemá kto zastúpiť na všetku kancelársku prácu som sama. Vo fabrikách je u nás bežne mať 2t v lete a 2t v zime celozávodnej dovolenky ale je problém mať mimo toho obdobia vybaviť dovolenku. Poznám však aj takých ktorí si berú mesiac dva v kuse aj neplatenú a zamestnávateľ im to bez problémov povolí
@andrea_82 Ak sa poskytuje dovolenka v niekoľkých častiach, musí byť aspoň jedna časť najmenej dva týždne, ak sa zamestnanec so zamestnávateľom nedohodne inak. Čerpanie dovolenky je zamestnávateľ povinný oznámiť zamestnancovi aspoň 14 dní vopred. Toto obdobie môže byť výnimočne skrátené so súhlasom zamestnanca, čo ustanovuje § 111 ods. 5 Zákonníka práce.
do leta je daleko a normalne nahlasis do planu dovoleniek a hotovo predpokladam
ze skusobnu mas za sebou
u nas sa v pohode chodi na 2 tyzdne a ak treba aj na viac len sa treba dohodnut so zastupovanim
Ahoj, aj my to tak máme v práci,nezastupiteľné miesto a 2 týždne dovolenky veeeelmi výnimočné
@koniarova veď zakázané to nie je. Ale je to komplikácia pre tú ktorá ma bude mať zastúpiť. A aj keď ona by 2 týždne nebola v práci tak ja budem v tej robote dosť veľa hodín denne aby som to všetko zvládla.
Každá robota má výhody a nevýhody a žiaľ toto je jedna z nevýhod mojej súčasnej. Ale to neznamená že hneď dám výpoveď.
Každopádne ďakujem za ten §111, o tom som nevedela. Ani v predošlom zamestnaní sa na to netlačilo tak som sa s tým nestretla ja ani moji najbližší.
Ak ma to zaradzuje kdesi k spodine medzi rozumnými ľuďmi tak sa ospravedlňujem 😁
Neviem aké máte vzťahy, ale ja už dnes viem, že kolegyňa ide vo februári na vyše dva týždne na dovolenku. Vedúci to vie tiež. Ja sa "doučujem" činnosti, ktoré ešte neovládam ale som v pohode. Práce za dve s vedomím, že ani neviem ako mi ten deň ubehne
U nas bolo, kym som neprisla. 🙈
V lete 2 tyzdne dovolenky. Nebudem niekam cestovat cely den, aby som sa o par dni vracala spat. To nie je dovolenka.
Akceptujem, ze su kolegyne, ktore si beru tyzden v juni a tyzden v septembri, lebo ich dovolenka vyjde lacnejsie.
Ja potrebujem v lete. S kym sa zastupujem si striedame aspon mesiace jul/august, aby sme si dovolenku nebrali hned za sebou.
@tom_i vzťahy máme dobré s kolegyňou.. vedenie je také odmeranejšie a autoritatívnejšie ale ešte sme sa o dovolenkách nerozprávali. Hovorím som tam kratšie
Ja si bežne beriem v lete 3 týždne dovolenky v kuse. A moja kolegyňa mala mesiac.
@ysseba ale tvoju prácu robí niekto iný? Aj za kolegyňu proste mesiac robíš ty všetko 100%? V predošlej práci sme boli 3 takže sa to rozložilo medzi 2 osoby a ajtak niekedy nebolo čo robiť aj keď jedna kolegyňa chýbala. Ale tu mám obavy, lebo ozaj máme plné dni, robota moc nepočká ani sa nedá veľmi spraviť dopredu..
U nas to nie je problem. My kazdy robime na svojom projekte. Ale ak mame napr stavbu,kde horia terminy,tak v tom case je problem byt 2 tyzdne mimo. Ale to sa stava malokedy.
No mohla by si kašľať takú robotu,kde si nemôžem vziať 2 týždne dovolenky.