Môžem žiadať o výživné na seba, keď pracujem?

bublinka1111
15. apr 2011

Ahojte babky.Dnes som obdrzala zo susu navrh od byvaleho manzela,ze mi chce zrusit vyzivne kt.na mna platil od rozvodu.Plati aj na dceru,ale podla zakona ma rodisc,kt.ostava s dietatom,alebo kt.nie je financne natolko zabezpeceny,aby sa zivotna uroven vyrovnala toho druheho,tak podla zakona moze ziadat na vyzivne kt.plati na 5 rokov.Moj manzel mi platil 2 roky a dnes mi prislo,ze navrhuje o rusenie.Ja som doteraz bola nezamestnana,ale k 1.4 som nastupila do prace a samozrejme na dohodu.Podla znamych ked sa scita moj mesacny prijem a vydavky pre mna a pre dceru,tak mam pravo ziadoat o navratenie vyzivneho.Mate niektora z Vas s tym skusenost.Dakujem

missy97231
17. apr 2011

myslim, ze zivotna uroven sa tyka dietata, nie byvalej manzelky... a ak si sa zamestnala, on o tom vie, tak zrejme ma na to narok na zrusenie vyzivneho na teba.

martina2001
17. apr 2011

nežiada sa nikdy na 5rokov, ale môže požiadať do 5rokov od rozvodu. A ak sa zmenila tvoja situácia, napr. nástup do práce, lepšie platené zamestnanie, môže platiteľ výživného cez súd požiadať o zrušenie, pozor aj so spatnou platnosťou. Áno bude sa preverovať tvoj príjem + výživné na dieťa, a aj pri tomto ti súd môže výživné ponechať, odobrať, znížiť.