Môžem učiť v škôlke, keď mám vyštudovanú sociálnu prácu?

7. okt 2023

Ahojte, mam 34 rokov, a mam vystudovanu socialnu pracu. Studavala som ju hned po skonceni gymnazia. Velmi som si priala pracovat na socialnopravnej ochrane deti a socialnej kuratele, ale bohuzial nevyslo to. Bola som zamestnana v telekomunikaciach, avsak deticky mi chybaju do mojho pracovneho zivota.
Da sa s tymto odborom pracovat aj v skolke? Ako ucitelka, vychovavatelka alebo asistentka?
Je potrebne si este doplnit nejake studium, ci zacat odznova je nutnost?

Dakujem!

sella38
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
7. okt 2023

@sella38 a co asistent pedagoga? Napriklad, na prvom stupni ZS?

sella38
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luccija
7. okt 2023

Stačí Ti 2 r pomaturitne pedadogicke na všetky 3 pozície.Ked budeš mať šťastie zoberú Ta aj bez školy, ale do 2 r musíš začať so štúdiom.Do súkromnej často zoberú aj bez skoly.

nikpa
7. okt 2023

@sella38 za asistenta do škôlky aj do školy dnes berú hocikoho kto má aspoň maturitu, z čohokoľvek čo okolo pedagogiky ani neišlo. Čo sa týka učiteľka v štátnej škôlke tam už je to prísnejšie, treba mať adekvátne vzdelanie. Aj keď do súkromnej by ťa vzali, nie všade ale nie je to vylúčené.

sella38
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
agbar
7. okt 2023

Za asistenta si plne kvalifikovaná od 1. 9. podľa nového zákona aj zo sociálnou prácou, za učiteľku musíš dostudovat

nikpa
7. okt 2023

@sella38 súhlasím, že na takuto pracu by mal byť asistent aj adekvátne vzdelaný. Skutočnosť je bohužiaľ veľakrát iná.

1ryba
7. okt 2023

V škôlke po novom už len min Bc. pedagogické vzdelanie.

kiki68
7. okt 2023

Podla kolegyne viem ze mozes, max mozu vyzadovat este rok studia na vyske v tomto smere. Ale viem ze to ide. Tam je viac moznosti pre skolku, bud je to stredna pedagogicka, potom elementarna a predskolska pedagogika a potom este socialna praca s tym, ze si tam dorobis myslim pocas prace 1 rok externe.

kiki68
7. okt 2023

@nikpa je rozdiel asistent ziaka a asistent ucitela.

modrykolibrik
7. okt 2023

Aj zo zdravotnou skolou ta vezmu

palicka
7. okt 2023

@kiki68 neviem, akeho asistenta myslis, ale v skolach je uz len pedagogicky asistent. Pokial.myslis osobneho asistenta, ten so skolou nema nic, je to asistent napr. vozickara a nie je zamestnancom skoly.
Autorka- ako.pedagogicky asistent si kvalifikovana novelou vyhlasky o kvalifikacnych predpokladoch od 1.9. aj so socialnou pracou. Co sa tyka ucitelky MS, novelou nebudes kvalifikovana ani so strednou pedagogickou skolou, pokil nebudes mat tusim v roku 2026 (nemam pri sebe cele znenie) 10 rokov praxe, co pochopitelne nestihnes. Tam sa to este vude clenit, ze predskolakov bude moct ucit len ucitelka s VS, skolka musi mat isty pocet VS uciteliek... ak Ti mozem odporucat, urob si BC z predskolskej. Zamestnana uz mozes byt, do zmluvy dostanes podmienku ukoncenia vzdelania do 4 rokov (inac je to nesplnenie kvalifikacneho predokladu a vypoved) a pocas tych 4 rokov Ta mozu platit ako kvalifikovanu napriek tomu, ze neucis odborne

kris_tin257
7. okt 2023

Čo viem tak môžeš robiť učiteľku a nemať žiadne vzdelanie ale do dvoch rokoch si musíš začať robiť nejaké pedagogické vzdelanie

kiki68
7. okt 2023

@palicka ja to nepotrebujem, ja nezijem na SK, predtym som roky robila na Sk v skolke. Teraz uz nie. Ale kolegyna robi s tymto vzdelanim a iba jej to teda zaskodilo platovo na zaciatku skrz tabulku a musela ten rok dorobit. Nam to ponukali v Nitre pre svojich z PF, ze si to mozeme externe rok dorobit. To uz bolo ale davno. V Rakusku mame kolegyne vacsinou iba stredna pedagogicka, ale zase nemozu nic ine, ako nemozu ani toho asistenta, na to help ine studium totiz. Tiez sa to da so socialnou pracou studovanou u nas a C1 nemcina a uznanie vzdelania. Na Slovensku to menili, viem, ze stacil prislub na to dalsie studium. Potom ale stredna pedagogicka straca zmysel. Lebo na ped vysku mozes z akejkolvek skoly. Tak asi je vela ucitelov, v Rakusku je stav katastrofalny, su radi ze tie blade baby po strednej ucia.

mironka
7. okt 2023

Ja mám VŠ vzdelanie pedagogické, učiteľka slovenského jazyka. A momentálne pracujem v škôlke ako učiteľka, ktorá si MUSÍ doplniť aj vzdelanie v tomto odbore. Takže áno, už druhý rok študujem Učiteľstvo pre materské školy. Popri práci.

palicka
7. okt 2023

@kiki68 stredna pegecka v podstate straca zmysel v tom, ze bude velmi podhodnotena. Ucitelky so strednym vzdelanim si musia oravidelne zaplatit inovacne vzdelavanie, za ktore nedostanu ziaden priplatok, kdezto kolegyne s aspon Bc. za take vzdelanie dostanu % k platu. A ako som.pisala vyssie, nemôžu naučiť predskolakov....takze vies, ako si budu vyberat učiteľky v pripade vyberka. Do skupiny predskolakov vzdy pottebuju 2 s VS, jednu dopoludnia, jednu popoludni.

lapersefona
7. okt 2023

@sella38 nuz v Nemecku y ju zobrali všetkými desiatimi a bola by unana ako učiteľka s platom zo strednej pedagogickej skoly. Tam beru aj zdravotne sestricky ci ucitelky I. ZŠ.
Nie je to nic nezvyčajné.
Ak vies nemecky ( staci B2) daj si uznať vzdelanie a mozes tam pracovať alebo aj

A o par rokov bude podobna situácia aj ma Sr lebo bude brutalny nedostatok učiteliek ms

zuzinabila
8. okt 2023

@1ryba kedy ten zakon vstupil do platnosti?len sa o nom uvazovalo..

kris_tin257
8. okt 2023

@zuzinabila nevstúpilo ešte pokiaľ viem

1ryba
8. okt 2023

@zuzinabila vyhláška 173/2023 je v platnosti od 1.9.2023.

zuzinabila
24. okt 2023

@1ryba pozerala som zbezne inzeráty pre ucitelky v MS s nastupom od 1.11.vsade pozaduju aspon ukoncene SŠ studium, nikde nie je nic o povinnom VŠ ani o 10 rokoch praxe (iba obcasna veta-prax vyhodou). exminister Hvorecky sa zasadzoval proti tejto vyhlaske..

zuzinabila
24. okt 2023

@1ryba tato vyhlaska nic nehovori o povinnom bakalarskom stupni, resp. SŠ +10 r praxe. kde si to tam nasla?