Ahojte, môžem robiť asistentku, keď nemám rada matematiku? Na hornom stupni mi vždy kazila vysvedčenie, od 7 triedy hore. Neviem, či by som osmakovi, deviatakovi vedela pomôcť s týmto predmetom. Dá sa vybrať si dolny stupeň, prípadne 5., 6. ročník? Ďakujem.
A na prvom stupni ako budes dietatu vysvetlovat to co na hodine matematiky nepochopilo?
Môžeš, ale bohvieaký prínos to nebude. Diktovať si podmienky tiež nie je nič moc, keď budú potrebovať asistenta v 8-mičke/9-ke, tak čo? Hneď pri nástupe si nadiktuješ, čo áno a čo nie? Na tieto miesta je nátresk, vyberú schopnejšieho.
ja som bývala ako asistentka veľmi obľúbená u žiakov, kolegov, ale i rodičov práve preto, že matiku milujem a vedela som tým deťom problém vysvetliť viacerými spôsobmi.
asistentku však robiť môžeš. popros špeciálnu pedagogičku, či by ti vedela prispôsobiť rozvrh tak, aby si asistovala nižším ročníkom alebo teda na iných predmetoch (jazyky). ak už si zamestnaná. lebo ako píše vyššie, ak tomu nerozumieš, tak na tom predmete nebudeš prínosom.
ak zamestnaná nie si, len o tomto poste uvažuješ, tak sa vyber radšej iným smerom. alebo asistovať do MŠ, aj tam už máme kopu detičiek, ktoré potrebujú asistenta. tam nepokazíš nič.
ja ako asistentka, ak je potrebne, tak aj ucim. Suplujem, ked chyba ucitelka. Teraz mame dlhodobejsie choru matikarku - takze tento tyzden mam za sebou niekolko vyucovacich hodin matematiky. V deviatom rocniku. Pre mna, ako cloveka s iba maturitou z priemyslovky, to bola celkom vyzva - obzvlast, kedze som musela s nimi ist na nove ucivo. Bez toho, aby som mala matiku aspon trochu rada, by som to nedala ani nahodou -- musis tomu predmetu rozumiet, aby si bola schopna to vysvetlit minimalne dvoma roznymi sposobmi, do toho musis pochopit ak ma ziak akukolvek otazku ze preco sa to nepocita takto - resp. ak povie, ze a keby sme to spravili takto tak potom co? a ty musis na to vediet zareagovat a komunikovat. Inak nemas sancu uspiet.
ono je ine asistovat na humanitnych predmetoch / slovencine, a ine na predmete, kde musis rozmyslat. Ano, tiez som sa mohla k tomu postavit stylom tu mate priklady a pocitajte - ak ale tu pracu ides robit pre to, ze vidis zmysel ze tie deti mozes ovplyvnit aby napredovali - a mas ich rada - tak potom proste chces s nimi ist dalej aj napriek tomu, ze musis vyjst zo svojej konfortnej zony.
Ufff, ťažko. Jedine ako asistent do materskej školy, poprípade. Ako som už minule písala, mala som na hodine asistentku, ktorej som najprv musela vysvetliť učivo. Pre mňa to nebola žiadna pomoc na hodine skôr naopak.
@kaktusik007 @patus_2 vsetka ucta a cest dobrym asistentom, pretoze oni pracuju prave s tymi detmi, ktore maju zvlastne potreby pri vzdelavani. Je to narocna praca, slebo hodnotena. To treba aj ucivo ovladat, aj vediet vysvetlit, aj sa do toho vlozit celym clovekom aby asistent bol pre dieta prinos a nie len fajka v nejakom vykaze. Neviem preco mam pocit, ze niektori si to velmi naivne predstavuju. Teraz by isiel robit asistenta kazdy. Vsak idealna pracovna doba, prazdniny vtedy ked maju jeho deti prazdniny ale vobec si neuvedomuju co za zodpovednost je to, kolko treba trpezlivosti a osobneho nasadenia aby jeho praca bola prinosom pre ziaka.
@kaktusik007 druhý septembrovy týždeň a už si preberala nové učivo?
@letfenixa Ja už tiež preberám nové - v deviatke. Synovec tiež už nové začali
@letfenixa samozrejme
som asistentka a teda nikdy som si nevyberala kde budem ucit, kam ma pridelili tam som bola, na hodine pocuvas vysvetlenie od ucitela a ak si aspon trochu chapava pochopis a vysvetlit dietatu, ale nie si tam na to aby si mu vysvetlovala ucivo ale pomaha sa zorientovat. u nas to robia tak, ze asistentku sa snazia davat vzdy k tym istym ziakom takze rokmi postupujes od cca 3r. az do 9r. a ucivo si priebezne opakujes s detmi. pre teba ako asistentku nie je podstatne ci ovladas dane ucivo ale ci vies pomoct dietatu s roznym postihnutim (od autizmu, mentalne postihnutie, adhd...) k tomu aby sa sustredil na hodine a pracoval podla zadani ucitela
Ja so síce asistenta nemala ale matiku som pochopila až až po ZŠ. Mama matiku vedela a trpezlivosť nemala. Ona nemala nervy ked som okamžite nechapala, lebo musím! prezoze ona to vie na jednotku! Tak MUSIM aj ja.
Na strednej sme schytal perfektnú ucitelku, vedela vysvetliť, mala trpezlivosť a bolo vidno, že matiku ozaj zboznovala!
Na maturitu ešte hodinu pred skúškou som kamoskam vysvetľovala tie nsjkomplikovanejsie príklady, ukázala, kde robia chybu. Dve z nich si vytiahli zrovna ten príklad, maturita na jednotku.
Tým akoby odveci komentárom chcem len povedať, že matike musíš aspom rozumieť a potom si ju aj obľúbis. Pokial na to nemáš bunky a mas vysvetľovať deťom, ktoré sú v podstate na tvoju pomoc odkázané, je to bieda.
Skus fakt skolku, tiez to je náročné ake matiku tam zvládneš ľavou zadnou. Drzim palce 🙂
@viestta tak nasobilku, sčítanie, odčítanie nie je problém vysvetliť. S mojimi deťmi som sa matematiku učila.
autorka, matematika nie je iba nasobilka, scitanie a odcitanie. To mas velmi naivnu predstavu.
vies co urob? p. Zvolensky zverejnuje testy z matematiky podla rocnikov - otvor si vstupne a koncorocne pisomne prace a vypocitaj si to - sama si spravis prehlad, ci na to mas alebo nie. No osobne, ak by si mala problem s vystupnou pisomkou 8. rocnika ci vstupnou pre 9. rocnik, asistentku by si robit nemala 🤷🏼♀️
Asistentiek je na školách väčsinou málo (niekde len jedna) takže ťa priradia tam, kde bude treba. Vybrať si určite nebudeš veľmi môcť. Nič v zlom, dnes to robí naozaj hocikto ale je to veľmi dôležitá úloha a ja ako učiteľka si myslím, že by to dokonca mali robiť iba vyštudovaní pedagógovia, psychológovia... A samozrejme by to tak malo byť aj zaplatené. Ak má dieťa "len" poruchy pozornosti, treba mať problematiku dobre naštudovanú a nájsť tie správne metódy ako mu pomôcť. Nehovoriac o zložitejších diagnózach ☹ O tom, čo tu bolo spomenuté, ani nehovorím. Niekedy asistentky zastupujú a normálne vyučujú predmet. Čo už je úplne na hlavu. Ja sama by som si na predmety, ktoré som neštudovala netrúfla 🫤 Samozrejme, zatiaľ to môže robiť hocikto s maturitou. Takže ak si trúfneš a si odhodlaná sa dovzdelávať, poctivo pripravovať na na každú hodinu a každé dieťa tak ako to potrebuje, je to zatiaľ možné 🤷🏻♀️ Veľa ľudí mimo školstva má idilickú predstavu o tejto práci. Ale je to len pár dní dovolenky navyše (aj to hlavne v júli, auguste, nie napríklad v júni, keď sú lepšie ceny 😉) Pracovný čas nie je len čas, ktorý strávite v budove školy, či odučené hodiny 🫤
@kaktusik007
@maya_hi
Ďakujem za odpovede. Práveže si to neidealizujem ale reálne sa snažím nás tým premýšľať. Chcela by som tým deťom pomôcť nie tam byt kvôli prázdninam alebo pracovnej dobe. Radšej to skúsim v materskej škole.
@maya_hi Inak s tým, že to robí každý máš pravdu. Moja spolužiačka zo základnej školy, ktorá sa učila na 4 a casto jej hrozilo prepadnutie z matematiky robí momentálne asistentku. Čo ona naučí deti? Celý život robila kuchárku, teraz si urobila maturitu a osvietilo ju, že bude robiť asistentku. A to nehovorím o jej slovníku, vyfajci krabičku cigariet denne a cez víkend si rada vypije.
Toto je mylny nazor, ze asistentka ma dieta ucit..od toho je tam ucitelka, nie asistent. Ty mu nesmies vysvetlovat ucivo, nie si studovany pedagog.
Problem je ze napln asistenta nie je stale jasne definovana. Nemozu ocakavat, ze budes mat taky isty prehlad a vedomosti vo vsetkych predmetoch, ako pedagog, ktory to studoval 5r. Nielen v ramci matematiky, ale aj z ostatnych predmetoch, ako je chemia, fyzika, dejepis atd. a este za taky plat.
Dalsia vec je ta, ze ty nie si asistentka dietata, ale si asistentka ucitela.
Urcite sa nenechaj odradit a vyskusaj to.
@bubbka Poslala som žiadosti a keď sa naskytne šanca, tak skúsim. Za to nič nedám. Veď v skúšobnej dobe môžem hocikedy odísť, keď uvidím, že na to nemám a deti neposuvam. Zatiaľ si o rôznych poruchách učenia študujem.
Anonymka
Veď ale úväzky sú už uzvreté. Ešte boli niekde inzeráty?
@bubbka O túto robotu majú teraz ženy extrémny záujem - kvôli prac.dobe a dovolenke. Pre väčšinu je toto hlavný dôvod. Kto má naozaj záujem pracovať v školstve, ide za tým od začiatkov svojho štúdia (už počas ZŠ, resp.SŠ nad tým uvažuje).
@zuzanockamt
@kaktusik007
My celý september opakujeme.
@letfenixa My nie.
Ako špeciálny pedagóg roky pracujúci s asistentom ti to neodporúčam. Hlavne rodičia sa na asistenta spoliehajú. Máš aspoň nejakú predstavu o tom, čo by si mala robiť? Čo ak budeš mať pomáhať dieťaťu s dyskalkúliou?
@zuzanockamt suhlasim, najdu sa aj take osoby, ale to iste plati, bohuzial, i o uciteloch. Priorita je mat vazny zaujem a dovzdelavat sa da aj pocas zivota.
@bubbka Ja vidím záujem len o pozíciu pg.asistenta. Na učiteľské pozície sa nikto nehrnie.
No a hlavne by mal robit asistenta clovek z pedagogickym vzdelanim a zaskoleny na specificky problem ziaka. Napr.moju dceru ktora ma dysfaziu, dyslaliu NKS by mal mat ako asistent specialny pedagog alebo psycholog ktory sa danej problematike vyzna, lebo to dopadne tak ze ten asistent nema ani šajnu o probleme ziaka a teda nevie s nim pracovat, nevie mu to ucivo vysvetlit tak aby to ziak pochopil. Moja dcera mala v 1.rocniku asistentku ktora ich aj ucila anglictinu, mala velky problem s mojou dcerou pracovat, velky problem mala aj vysvetlit ucivo tak aby tomu rozumela lebo to nevedela, potom sa mi stazovala asistentka ze ona neni specialny pedagog a nema vystudovu specialnu pedagogiku aby jej to ucivo vedela tak vysvetlit. No holt smola. Mali v skole aj totalne neschopnu riaditelku ktora okrem svojich hluposti nevedela nic zabespecit. Konecne maju novu pani riaditelku ktora uz aj zohnala psychologicku ktora v tej skole velmi chybala. Fčul v 3 rocniku ma inu asistentku ktoru uz poucila aj pani psychologicka aby vedela pracovat s mojou dcerou a zatial sa dcere dari a rozumie co od nej ta asistentka chce. Pracuje s nou na hodine aj psychologicka aj asistentka pripadne ked nevie ako dane ucivo vysvetlit dcere asistentka tak vysvetluje psychologicka.
@zuzanockamt áno, my hľadáme tiež asistenta.
samozrejme ze mozes robit asistenta, na matiku nechce ist nikto ako asistent