Môžem pracovať na TPP, keď som živnostníčka?

dianna3571
22. nov 2021

Ahojte
Môžem pracovať na TPP ak keď som živnostníčka?
Naskytla sa mi dobrá pracovná ponuka, no zamestnávateľ by bol rád ak by som nebola na živnosť, ale zároveň ja tu živnosť nechcem pozastaviť a ani ju zrušiť.
Je nejaká možnosť pracovať teda bez živnosti aj keď mam živnosť?, 🤨🤨

lucka_ke
22. nov 2021

áno

loginexistuje
22. nov 2021

zavisi od zamestnavatela niektori maju podmienku pri niektorych poziciach ze nemoze mat zamestnanec aktivnu zivnost

katkamatka7
22. nov 2021

@dianna3571 Áno, môžeš. Pokiaľ zamestnávateľ nemá v pracovnej zmluve zakotvené, že nemôžeš pracovať v rovnakej oblasti u iného zamestnávateľa (teda aj Tvojej živnosti).

elenka74
22. nov 2021

Syn tiež podnikal popri zamestnaní, ale činnosť v živnosti nemala nič spoločné s jeho zamestnaním.

ivkazba
22. nov 2021

Áno, môžeš, ak nejde o prácu, na ktorú máš aktívnu živnosť. POdľa zákonníka práce nemôžeš pri TPP vykonávať konkurenčnú činnosť mimo zamestnávateľa resp. iba s jeho súhlasom.

ivkazba
22. nov 2021

@katkamatka7 nemusí to mať v pracovnej zmluve, pretože je to v Zákonníku práce. Do zmluvy sa skôr dáva klauzula, že nemôže robiť ani iné činnosti nielen konkurenčné.

katkamatka7
22. nov 2021

@ivkazba Ďakujem za info 😉
Dohľadala som a doplním, že to môže robiť, ak dá zamestnávateľ na vykonávanie činnosti písomný súhlas.
https://www.firmaren.sk/clanky/zivnost-popri-za...

ivkazba
22. nov 2021

@katkamatka7 áno, to som vyššie písala, že nemôže resp. môže so súhlasom zamestnávateľa.

katkamatka7
22. nov 2021

@ivkazba Áno, rozumiem.
V tom článku, ktorého odkaz som pridala, sa uvádzajú výnimky (priamy odkaz v článku na zákonník práce) pri akých prácach nie je potrebný písomný súhlas, aj ak ide o konkurenciu.
Článok síce približuje situáciu, kedy osoba zamestnaná na TPP si vybavuje živnosť, no dá sa aplikovať aj opačne.

janetinka27
22. nov 2021

@dianna3571 po zmene zivnostenskeho zakona mozes mat zivnost pozastavenu kolko chces (pred covidom min 6 mesiacov, max 3 roky). ak nebudes popri zamestnani podnikat,tak si ju pozastav a zamestnavatel bude spokojny.otvorit ju mozes kedykolvek

dianna3571
autor
23. nov 2021

@janetinka27 nechcem si ju pozastaviť, keďže pracujem na tu živnosť, ale mam ďalšiu možnosť dobrej práce popri zivnosti na TPP