Môžem popri trvalému pracovnému pomeru pracovať aj na skrátený úväzok?

dominika1922
15. nov 2022

Ahojte, po výpovedi v práci (stále som tu, do 25.11.) Som bola na dvoch pohovoroch na jednom som vedela že neuspejem ale na druhom som si bola skoro úplne istá. Aj všetko tomu nasvedčovalo a zrazu len telefonát že vybrali niekoho iného. Ani nebudem písať o tom že ma to posadilo na prdel. Ale tak by ma zaujímalo že keď som mala aktuálnej práci na tpp na neurčito, či by ma mohol zobrať aspoň na skrátený úväzok alebo tak nejako (výpoveď z dôvodu že nemá peniaze na moju výplatu, som tu len ja a šéf. Aj sa vyjadril že mi možno za pol roka zavolá či sa nevrátim ale v aktuálnej situácii by som toto potrebovala čo najskôr vyriešiť). Ďakujem za akúkoľvek radu. V našom zapadakove a okolí je to s prácou bieda. Skúšala som aj také mesta že by som dochádzala aj 45min autom ale nič. Je teraz ozaj zla situácia.

dominika1922
autor
15. nov 2022

Ešte doplnim že sa snažíme o dieťa a v prípade že by to tento mesiac vyšlo tak ani neviem či by som mala nárok na materskú alebo tehotenské. Kto sa vyzná budem moc vďačná

melanta
15. nov 2022

@dominika1922 čo sa týka materskej, záleží na tom, ako dlho si pracovala. Na skrátený úväzok pracovať môžeš u pôvodného zamestnávateľa, prečo by si nemohla? Akú pozíciu si robila, v čom máš prax, aké máš zručnosti? Podľa profilu si z TN, tam síce situácia nie je ideálna, ale ani nie tragická.

dominika1922
autor
15. nov 2022

@melanta u tohto zamestnávateľa rok a 340 dní. Robila som predavačku v chovateľských potrebách. Pochádzam z TN ale už 4 roky bývam v Púchove a za mesiac sa sťahujeme na lazy pod makytou.

dominika1922
autor
15. nov 2022

@melanta čo sa týka toho prečo by som nemohla. Keď som tu bola na dohodu a stále na úrade práce tak pani čo som bola pod ňou tam stále opakovala že nemôžem z vyššej "pozicie" ísť na nižšiu u toho istého zamestnávateľa. A teda aj tá materská neviem ako by teda vyšla a či vôbec v takom prípade

melanta
15. nov 2022

@dominika1922 tak ak teraz otehotnieš, tak nárok na materské aj tehotenské budeš mať.

melanta
15. nov 2022

@dominika1922 čiže z TN si išla do PU a odtiaľ do Lazov pod Makytou. To máš do ZA aj do TN cca 45 minút autom. S tým človek musí počítať, že ak sa odsťahuješ do takejto lokality, tak budeš musieť odchádzať.

melanta
15. nov 2022

@dominika1922 ak pôjdeš na úrad práce a budeš chcieť mať popri tom dohodu, nemôžeš ju mať u predchádzajúceho zamestnávateľa. Ale ak na úrade práce nebudeš, tak môžeš uzavrieť u pôvodného zamestnávateľa akúkoľvek zmluvu.

melanta
15. nov 2022

@dominika1922 čo sa týka výšky materskej, ak pôjdeš na materskú v r 2023 a nebudeš mať ďalšieho zamestnávateľa, tak sa ti bude počítať materské z celkového príjmu z roku 2022. Ak by si mala nového zamestnávateľa, myslím novú firmu, nie novú zmluvu u pôvodného, a u nového zamestnávateľa budeš zamestnaná minimálne 90 dní bez PN, tak sa ti materské bude počítať iba z nového zamestnania.

dominika1922
autor
15. nov 2022

@melanta zmenili mi názov príspevku. Nechcem byť na úrade a popri tom pracovať

melanta
15. nov 2022

@dominika1922 to menia vždy a žiaľ často to zmenia úplne inak. Ale to je jedno. Ako píšem, ak nebude na úrade práce, môžeš mať akúkoľvek zmluvu u pôvodného zamestnávateľa.

dominika1922
autor
15. nov 2022

@melanta práve tu bola účtovníčka pre papiere a pýtala som sa na to aj jej. Tiež povedala niečo v tom zmysle že pokiaľ som na úrade práce tak nemôžem robiť nižšiu pozíciu ale ak nie som tak môžem. Ale nepovedala mi ako by sa to rátalo, či z toho vyššieho alebo nižšieho príjmu

melanta
15. nov 2022

@dominika1922 tak ešte raz. Ak teraz otehotnieš, na materskú pôjdeš v roku 2023. Ak nebudeš mať úplne nového zamestnávateľa, tak materské sa ti bude počítať z príjmu z roku 2022. Priemer z celého roka, žiadne že vyšší alebo nižší príjem, proste priemer z celého roka. Pretože jeden aj druhý príjem budeš mať od toho istého zamestnávateľa. Ale ak by si si našla iného zamestnávateľa a u neho odrobíš 90 kalendárnych dní, bude sa ti počítať materské iba z príjmu od toho nového zamestnávateľa.
A čo sa týka toho úradu práce a dohody, nemôžeš mať popri evidencii na úrade práce dohodu u pôvodného zamestnávateľa a je úplne jedno, či ide o nižšiu alebo vyššiu pozíciu.

svetlonos
15. nov 2022

@dominika1922
tak melanta ti super info dala. Ja ti len prajem pekny zivot na Lazoch, tam akoby zastal cas 🙂 kludovy rezim. Je tam pekne prostredie, len to dochadzanie je ozaj hodinove. Nech sa ti vsetko podari k tvojej spokojnosti.