Môžem podpísať ukončenie zmluvy počas PN?

25. aug 2024

Ahojte, chcela by som sa opýtať. Od 10.8 som na PN z dôvodu problémov v tehotenstve ale aj z dôvodu, že mi má končiť zmluva a už mi ju z dôvodu tehotenstva nepredľžili. Zmluva mi má končiť 31.8.2024 (čiže budúci týždeň). Budúci týždeň idem vrátiť aj služobné veci a mala by som podpísať ukončenie zmluvy. Otázka znie: môžem podpísať ukončenie zmluvy, keď potrebujem, aby mi PN trvala do cca konca oktobra, čiže potrebujem, aby ma vďaka PNke ešte viedli akoby som tam bola zamestnaná. Preto neviem či podpísanie ukončenia bude mať nejak vplyv nato keďže som v živote v takejto situácii nebola. Vopred ďakujem ak mi niekto bude vedieť poradiť.

michaela329
25. aug 2024

Ak Ti končí zmluva, tak končí dátumom 31.8. PN Ti zmluvu nepredlžuje. Avšak mala by si byť v ochrannej lehote - ak sa nemýlim.

lonely66
25. aug 2024

podľa tvojho príspevku tomu rozumiem tak, že máš zmluvu na dobu určitú, čiže do 31.8. týmto dátumom zmluva končí automaticky, pokiaľ nepodpisuješ jej predĺženie, čo asi nehrozí...
čiže nepodpisuješ nič, zmluva ti "dôjde" do konca termínu. ostávaš ďalej na PN, si v ochrannej lehote. neriešiš nič. sociálka ti naďalej bude posielať dávky PN, ak ti na ne vznikol nárok. PN ukončíš podľa toho, ako určí lekár. ak to bude skôr, než pôjdeš na materskú, tak sa nahlásiš na úrad práce. aby ti šlo zdravotné poistenie. alebo potiahneš do materskej a tam sa potom ukončíš PN a nastúpiš na materskú.
PN nemá nič spoločné s tým, či si ešte zamestnaná alebo zamestnaná už nie si, lebo ti teraz končí zmluva. otázka znie, či ti na dávku vznikol nárok, tam sú nejaké odvedené dni za odpracované roky dôležité, celkom to neovládam, niekto možno doplní. ale ak ti ide dávka PN teraz, pôjde ti aj v ochrannej dobe.

mamina7070
25. aug 2024

to co podpisujes je len odovdanie pridelenych pracovnych pomocok atd, zmluva ti skonci tak ci tak aj bez podpisu

pn normalne pokracuje

autor
25. aug 2024

@lonely66 mám odpracované a plat mám v hrubom 1500€ normálne na zmluvu keďže pracujem v štátnej správe takze z toho dôvodu chcem ostať na pn lebo mi vijde viac ako keby som na úrade práce a mám nejakú podporu či čo to je 😀 plus mám ešte ten tehotenský príspevok 260€ takze v mínuse veľmi veľkom nebudem a s lekárom som tiež dohodnutá že budem na pn kým nebudem mat nárok na materskú takze všetko je tým pádom fajn jedine čoho som sa bála je, že ako je to s ukončením zmluvy čo ste mi ozrejmili a ukludnili ma 😀 tak ďakujem a želám ešte pekný zvyšok dňa ❤️

lonely66
25. aug 2024

autorka, v tom prípade rozumiem a hlúpa by si bola pre dva mesiace stratiť kopu peňazí... takže je to tak, ako píšem. aj keby si ukončila náhodou PP dohodou, aj tak stále môžeš ostať a ostávaš v ochrannej lehote. ba dokonca (to bol môj prípad), ukončila som PP dohodou a do 2 dní som ochorela. šla som k lekárovi a bola som 2 týždne PN a dávka mi plynula podľa odpracovaného zárobku (proste akoby som bola stále zamestnaná, chápeš.. neviem presne, ako sa správne vyjadriť). jednoducho - ochranná lehota. tuším plynie do 7 dní po ukončení PP, ale presne teraz neviem. čiže keby si aj nebola PN a skončíš 31.8. ešte stále do 7.9. ak ochorieš a ideš na PN, sa ti dávka počíta, akoby si bola zamestnaná.
ale toto ty robiť nebudeš. ostaneš PN aj naďalej a dávka ti pôjde taká, ako doteraz. prajem veľa zdravia a zdravé bábo

autor
25. aug 2024

@lonely66 super, ďakujem krásne 🙏🏼 mne sa mala predlžovať teraz od septembra zmluva už na neurčito ale keďže som ostala tehotná tak nevidalo 😀😀 teraz som na PN prvý krát v živote takze som v tom nováčik 😅 ale som rada že sa to všetko dá takto vyriešiť lebo ostať v dnešnej dobe bez peňazí by nebola sranda

lonely66
25. aug 2024

chápem. áno, je to tak. myslím, že keď sa opýtaš lekára, tak ti to potvrdí, iste sa s tým už stretol... neprerušuj PN, ostaň na nej. ak máš ešte nejaké pochybnosti, volaj informácie na najbližšiu sociálnu poisťovňu, daj sa prepojiť na miesto, kde sa zaoberajú touto problematikou (ak vysvetlíš na vrátnici stručne, o čo ide, budú vedieť, kam ťa prepojiť) a tam si to kľudne ešte over. ale je to tak, nemusíš mať obavy. 🙂

lilinka88
25. aug 2024

Pre PN nepotrebuješ mať odpracované nič, nárok máš od prvého dňa pracovného pomeru s nemocenským poistením. Pre dávku je rozhodujúce či nárok vznikol v prvý deň PN, potom je už irelevantné či počas PN prác. pomer trvá alebo skočil, na nároku na dávku sa nič nemení.
Čo sa týka ochrannej lehoty, pre teba je až 8 mesiacov, čiže aj keby ukončiš teraz PN a lekár ťa vypíše do nástupu na materskú opäť, nárok by ti znova vznikol. Rovnako na materskú budeš nastupovať už z tejto ochrannej lehoty pre tehotné.
Čo sa týka práce, ries to počas vychádzok, inak môže dôjsť k porušeniu liečebného režimu, za čo ti môžu pozastaviť výplatu nemocenského na 30 dní.
A ak máš nárok na dávku v nezamestnanosti, môžeš si vyčerpať teraz aj ten, nie je tam proti PN veľký rozdiel (dávka v nezamestnanosti je 50% priemernej hrubej mzdy za posledné 2 roky). Ak nechceš teraz a mala by si na ňu nárok (máš v posledných 4 rokoch aspoň 2 roky odvádzané poistenie v nezamestnanosti), môžeš ju vyčerpať do 2 rokov od ukončenia PP. Čiže napr po tvojej materskej by požiadal otec dieťaťa o RP a ty by si čerpala podporu alebo si môže otec dieťaťa neskôr vyčerpať materské a ty počas tohto obdobia čerpať podporu, len aby ste to stihli v tej lehote do 2 rokov od ukončenia PP. Podporu ak vycerpas 3 mesiace, môžeš potom požiadať o jednorazové vyplatenie 50% zvyšnej sumy (čiže ti jednorázovo vyplatia polovicu zo zvyšných nevyčerpaných 3 mesiacov).

autor
25. aug 2024

@lilinka88 Ďakujem pekne za vysvetlenie 😊 na podporu nechcem ísť ani teraz a ani potom, plánujem sa po materskej hneď zamestnať a verím, že sa mi to podarí takze zatiaľ nad podporou ani neuvažujem. Čo sa týka manžela ten má dobrú prácu zbytočne by sme sa ukracovali o jeho cely príjem takze plánujem ostať doma minimálne 2 roky a potom sa zamestnať tiež. Len som chcela zistiť, ako je to s tou PN a našťastie je to tak ako som dúfala takze do materskej ostanem radšej na tej PN 😅😅 ďakujem ešte raz za Odpoved a želám ešte pekny večer 😊

lilinka88
25. aug 2024

Ak máš má podporu nárok, tak sa on pripraviš. Môžeš ju kľudne čerpať aj po materskej - rozumej pi tých 34 týždňoch čo vypláca SP, potom už je rodičovská, nie materská. Čiže ty sa chceš zamestnať po rodičovskej. Kľudne za to obdobie môže poberať RP manžel, síce v nižšej sume,ale zase by ste mali jeho plat, nižší RP a tvoju podporu. On môže normálne pracovať a poberať RP. Iba keby chcel poberať materské, tak ostáva doma a nepracuje. Materské a rodičovský príspevok sú rozličné dávky v rozlicnej výške a dĺžke poberania. To som ti iba poradila pre vaše finančné prilepšenie.

autor
26. aug 2024

@lilinka88 ahaaa ciže ked mi skonci materská čo je cca do tých 6 mesiacov od narodenia dieťaťa tak kým som ešte doma s dieťaťom môžem ísť nie na rodičak ale na podporu a nižší rodicak by poberal manžel. Dobre to chápem ? Lebo v tom prípade by to bolo naozaj výhodnejšie…

lilinka88
26. aug 2024

Ak by ti vznikol nárok na podporu, tak áno