Môžem odmietnuť nástup na pracovisko, keď všetci kolegovia majú kašeľ, soplia a necítia sa dobre?

7. mar 2023

ahojte, mal by som otazku ze mozem odmietnut nástup na pracovisko, ked vsetci kolegovia kaslu cely den, soplia, stazuju sa ze cely den necitia sa dobre, naprie ktomu pridu do práce?

podla zakona zamestnavatel nemoze ich poslat domov, lebo ich dravotny stav je sukromny vec a podla GDPR to nemoze ziadat aby preukazovali ze ci su chori alebo zdravy..myslim si ze cely ten zákon je nespravny..

kolega teraz nakazil 10 dalsich a vsetci chodia chori do prace...uz mam v p.ci ze skoro kazdy mesiac dostanem od nich dajaku chorobu..koho teda zákon chráni?

aliaray1
8. mar 2023

Stale plati mimoriadna situacia avsak tu sa uz covid neriesi aj ked je to teraz rozsirene a velmi. Odmietnut mozes ale stratis job. Ak nastupis a nakazis sa, ostanes PN a pokracujes po nej.

lb1984
8. mar 2023

Ináč toto aj ja nenávidím. Bludný kruh. Hold niektorí z nás sú nenahraditelni 🤬 odpoveď nemôžeš....

alenah31
8. mar 2023

pri súčasnej právnej úprave čo sa ZP týka tvoj zamestnávateľ a ani ty ako zdravý kolega nič nenarobíte. Môžeš fakt len dúfať, že sa nenakazíš, zamestnávateľ nemôže zamestnanca poslať domov. Dokonca ani v zmysle zákona o BOZP tam žiadne nariadenie nie je. Ak ty do práce kvôli tomu odmietneš nastúpiť tiež ťa nechráni ZP ani nariadenie BOZP - je to čistá absencia, ktorú ZP hodnotí ako porušenie pracovnej disciplíny.

iwesska
8. mar 2023

Nos respirator,to je maximum,co mozes urobit. Ale mozno by stacilo neohanat sa zakonmi a ist ludsky za nadriadenim a porozpravat sa s nim o tom,ci sa s tym da nieco robit. Nas sef rovno povedal,ze si nezela chorych ludi v praci. Ak sa niekto neciti dobre,ze ma napr.nadchu,boli ho hrdlo...tak musi nosit rusko/respirator. Tiez to nemame nikde ukotvene,ale respektujeme to.

janinah
8. mar 2023

Ani minútu by som nerobila s neohladuplnymi egoistami.Predstavim si.ze by sme si dovolili toto my na oper.sale...takze sú aj kolektívy kde ľudia si nemyslia že sú v práci nenahraditeľnú...takých sú aj plne cintoríny.co museli a museli robiť aj chori...

dankuk
9. mar 2023

Aj my sme momentalne doplatili na manzelovu kolegynu, ktora sa bez respiratora chora "presusala" v praci. Cela rodina sme doma s covidom. Podla mna by zamestnavatel mohol dat do internej smernice, ze zamestnanec, ktory sa neciti dobre, by mal nosit respirator, otestovat sa. Pocas korona osialu nas non-stop buzerovali a teraz je uz vsetko OK a mozme chrchlat a soplit pri kolegoch?