Môžem nenastúpiť do práce?

24. feb 2023

Dieťa bude mat tri roky, ale nevezmu mi ho teraz do statnej skolky kvôli kapacite. Starsie dieťa bude pocas letných prazdnin doma, takze by mi to vyhovovalo, byt s nimi ešte doma do konca leta, lebo nemame veľmi ako vykryť prazdniny. Môžem s ním zostat do septembra doma ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov, aj keď mi pracovný pomer trvá? Mojim zamestnavatelom je živnostníčka poberajúca uz starobný dochodok s aktívnou živnosťou, je možné, že bude v blízkej dobe končiť, ale chcem si zachovat pracovný pomer. U nej v praci si mám zobrať neplatené pracovne volno, alebo ako to riesit, aby som nemusela platit odvody? Aké povinnosti zamestnavatelovi z toho plynu? Dakujem

autor
24. feb 2023

Ešte doplním, že aj zamestnavatelovi by vyhovovalo, kebyže nenastúpim, lebo jun-august nemá pre mna veľa prace, takze z jeho strany je schválené, že môžem zostat doma.

andrea_82
24. feb 2023

už sa to tu viackrát riešilo - ak ti nezobrali dieťa do škôlky a pracovný pomer ti naďalej trvá, tak máš nárok na pandemickú OČR (volá sa to takto, ale platí to aj v takýchto prípadoch).

0ria0
24. feb 2023

všetko závisí na dohode so zamestnávateľom. ak je s tým v pohode on, tak nevidím dôvod, prečo by sa to nedalo takto vyriešiť. pandemickú OČR som už využila aj ja, keď sa dá, tak prečo nie. každý ale s týmto nesúhlasí.

autor
24. feb 2023

Aha, o tejto možnosti som vôbec nevedela. Zamestnávateľ súhlasí, aby som nenastúpila, lebo tým, že sa pripravuje na odchod do dochodku už úplne, nemá toľko prace, aby má uživil.

mogaa
24. feb 2023

SP bude potrebovať rozhodnutie zo škôlky že ti dieťa nevzali.....

autor
24. feb 2023

@mogaa myslis, že stačí rozhodnutie ešte z minulého roka, keď sa podávali prihlasky, že ho chcem dat od septembra 2022? To mám z niekoľko skolok rozhodnutia o zamietnutí. Bola som sa vypytovat aj teraz, pred dovŕšením 3 rokov, že beznádejne sú full a majú dlhy poradovnik starších deti, aj keď v zozname deti som videla, že mladsie dieťa od môjho je prijate 😕 údajne dieťa zamestnankyne, aj keď s takým priezviskom tam nikto taký nepracuje. Chcela som podať prihlášku aj teraz uprostred školského roka, ale ma riaditeľka odpinkala, že to je zbytočná administratíva, že mi ho nezoberú. A to som sa snažila byt pri staršom dietati mila, nebyť problemovou matkou, nenechávať starsie dieťa počas školských prazdnin v škôlke, aby nemuseli kvôli môjmu dietatu zostávať učiteľky v praci, darovali sme škôlke potreby nad rámec povinného hygienického balicka, chodila som na brigády skolky pomahat a evidentne som nenabrala žiadne plusové body😅 a ešte sa vyjadrila tak, že ani od septembra nemusi byt miesto. Od septembra budem musieť v tom prípade riesit sukromnu, ale cez leto, keď bude staršie dieťa aj tak doma, by sa mi neoplatilo platit sukromnu, keď by som pracovať nemohla (nemá kto strazit, stari rodičia majú zdravotne problemy a im je ešte potrebne pomahat, takze nás vôbec neodbremenuju, práve naopak)

autor
24. feb 2023

Alebo myslis, že mám na drzovku aj teraz ešte podať prihlášku, aj keď mi povedala, že to nemam robit, aby som mala čerstvý papier?

mogaa
25. feb 2023

Toto je presne ten problém dnešnej doby....ja osm skoro 50-tnička, moja mama pracovala do 54rokov, potom zaslúžený dôchodok, čiže mohla sa venovať aj vnúčatám....teraz to naozaj majú mamičky veľmi ťažké, lebo rodičia buď pracujúci alebo už nevládzu....