Môžem mať dve pracovné zmluvy?

ivka1474
22. máj 2019

Ahojte chcem sa opýtať môže mat človek dve pracovne zmluvy?jedna práca je cez vikend a druha cez tyzden ale obe sú na HPP

alenah31
22. máj 2019

@ivka1474 môžeš mať toľko prac. pomerov koľko chceš a zvládneš - zo všetkých odvádzaš odvody takže štát ťa v tomto obmedzovať určite nebude😀😀

jan99
22. máj 2019

Štát nie,ale zamestnávatel ano,moze si dat podmienku pri podpise. Napr. ja mám,že v mojom odbore nemôžem vykonávať prácu v inej firme počas zmluvy v tej čo som. Asi aby som nepredával "vedomosti" .

alenah31
22. máj 2019

@jan99 Tak toto je upravené v §83 odst. 1. Zamestnanec môže popri svojom zamestnaní vykonávanom v pracovnom pomere vykonávať inú zárobkovú činnosť, ktorá má k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter, len s predchádzajúcim písomným súhlasom zamestnávateľa. Ak sa zamestnávateľ nevyjadrí do 15 dní od doručenia žiadosti zamestnanca, platí, že súhlas udelil.

Takže ja ako ekonómka v strojárskej firme nemôžem robiť ekonómku v podobnej firme, ale ekonómku v krajčírskej firme áno. Čiže ak máte v zmluve, že nemôžete vykonávať prácu v obore máte to nesprávne - nesmiete vykonávať túto prácu v inej firme, "ktorá má k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter". inak áno. Dokonca ak preukážete, že ste si takú prácu našli a zamestnávateľ nesúhlasí, aby ste tam pracovali - môže Vám to zakázať len ak sa vy dohodnete na finančnej kompenzácii a budete to mať písomne nakoľko on Vás nemôže obmedzovať v príjmoch - porušoval by tak Vaše základné práva.