Ahojte... Od minulého týždňa pracujem... pracovnú zmluvu ešte nemám, do konca týždňa bude... problém je v tom že včera som bola v práci a nič mi nebolo... keď som prišla domov, nebolo mi dobre, začala som kýchať, sopliť a večer som už mala teplotu 38,4...dala som si panadol, teplota klesla..ale cítim sa zle, oči mi slzia a hrdlo bolí... Obávam sa že aj keď nechcem, skončím PN ☹️
Otázka na vás je že kto má takú skúsenosť, že ešte ani nebola podpísaná pracovná zmluva a už je tam PN... bojím sa aby mi vôbec zmluvu dali 😢
Ďakujem 😘
Aj tak by si dostala zmluvu len na 3 mesiace skúšobnú dobu
dúfaj,že ti aspoň zaplatia to,čo si odpracovala
Zober si lekara na dva dni a nadopuj sa liekmi. Ale nie je v poriadku, že nemas podpísanú zmluvu, tá sa podpisuje pred nástupom. To znamená, že nebudeš ani prihlasena v poisťovniach a nemozes čerpať Pn
PN nedostanes, lebo nemas pracovnu zmluvu.
@sissy27 pracujem v obchode, a zamestnávateľ by si nedovolil nedať mi zmluvu...nie je to žiadna mala firma
Pokiaľ pracuješ a nemáte uzatvorenú zmluvu, je to jednoducho na čierno.. to že ju majú vytlačenú niekde v kancelárii neznamená že platí.. musí byť podpísaná (tj musíš s ňou súhlasiť) ešte pred nástupom do práce..
@autorka zamestnávateľ je povinný ta prihlásiť do sociálnej poisťovne. Dá sa overiť ci tak urobil zavolaj na sociálnu a opýtaj sa.
Na PN mozes ist ale nebude platena kedze nemas zmluvu
a daj si pozor praca na cierno je trestny cin aj z zvojej strany nielen zo strany zamestnavazla
Ale on ti je povinný dat zmluvu, už od prvého dňa. Však aj ty máš problém.....môžeš ostať doma, ale nik ti nič nezaplati...a ktovie ci ti vôbec dá nejakú zmluvu...
Podstatne je, ci ta prihlasil do socialnej poistovne. Zmluva ma byt podpisana vopred, ale tak viem si predstavit aj to, ze sa podpise dodatocne. Prihlasit ta kludne mohli a tym padom nepracujes na cierno, mas narok na PN.
Zavolaj si do SP a opytaj sa, ci si prihlasena.
Pozri si svoj Elektronický účet poistenca či si prihlásená.
https://www.socpoist.sk/prihlasenie-do-elektron...
Cez pn ťa môžu s kľudom vyhodiť, žiaľ.
Ty si zmluvu podpisala,len sa ti nevratila podpisana od vedenia,alebo si ju ani ty este nepodpisovala.lebo ak si ju uz ty podpisala len sa ti nevratila,na 99%si normalne nahlasena .ja by som s miernou teplotou a soplom na PN aj tak nikdy nesla.skus jeden den volno,poziadaj lekara o papierik a dnes vylez,nadopuj sa liekmi a hotdrinkami a verim,ze zajtra to uz zvladnes.ak bude zle, ta podla mna aj sami poslu domov na par dni.
Prečo zmluvu nemáš? Najneskôr prvý pracovný deň si mala ísť za vedením a sedieť tam aj celý deň kým ju nedostaneš do ruky. Ty hlavne dúfaj, že ti ju len nedali ale inak je vybavená.
No ocividne si uz dovolil nedat ti pracovnu zmluvu, ak si si nahodou nevsimla… na zaklade coho vies, aka je tvoja pracovna doba, miesto vykonu prace, dohodnuta odmena, na zaklade coho ta ma prihlasit do sp a zp, na zaklade coho si absolvovala vstupnu lekarsku prehliadku, bozp a po skolenie, ako mas evidovanu dochadzku?? A co ak by sa stal pracovny uraz??
Tebe niekto len tak povie, ze zajtra prid a toto sprav - a ty prides a spravis?
@lienka9 tiež ma napadlo ze tieto vacsie firmy dajú podpísať zamestnancovi zmluvu a keď príde manažér alebo človek na to zodpovedný tak da podpis a zmluvu dajú. Ale vieš si predstaviť ze prídeš do obchodu ak nedajbože ešte potraviny a je tam chorá usoplena predavačka?
@sissy27 boze moj to su reci toto.. napr u nas bezne prihlasia zamestnanca a zmluvu podpisu iny den ale datum je den nastupu…. Ja neviem baby vy si myslite ze tu vsetko musi byt nalinajkovane? Bezna prax je uplne ina a ani to nemusi znamenat ze jej to nezaplatia…
Ked je chora tak hadam nebude na prevadzke kaslat a soplit s teplotou. Treba oboznamit zamestnavatela so situaciou.
@natinka36 vies, dokym budu ludia tolerovat pracu na cierno, vyplacanie na ruku a podobne, tak to bude existovat. A to co ty nazyvas “bezna prax” sa vola “porusenie zakona”. Nema podpisanu zmluvu = nie je zamestnanec = nema absolutne ziadne prava 🤷♀️
Teraz moze smrkat doma za vlastne, ako zamestnanec by mala narok na platenu pn 🫡
@natinka36 su veci, ktore musia byt nalinajkovane, a ktoré nie. Toto je jedna z veci, ktora MUSI byt nalinajkovana. Ano, zakonnik hovori o tom, ze platne moze byt uzavreta pracovna zmluva aj ustne, druha vec je ale ta, ze ak sa stane presne autorkin pripad, zamestnávateľ s nou moze velmi lahko vybabrat. Dokazem pochopit, ze zmluva nebude podpisana hned v den nástupu, iba vtedy, ak tomu brania mimoriadne a nepredvidane okolnosti, cim myslim prirodnu katastrofu a podobne veci, nie zalezitosti typu "riaditel je na dovolenke, chory a podobne". Ak sa to stane raz za 10 rokov, budiz, nikto nie je stroj. Ak je to bezna prax vo firme, okamzite by mi svietili kontrolky, ze je to velmi neseriozna firma. A dalsia vec, ktoru vela ludi nevie, a pravdepodobne ani zamestnavatelia, resp. ak vedia, dobre to taja: @autorka akonahle podpises zmluvu co i len o den neskor, ako je den nastupu, nemas skusobnu dobu, takze ta ani nemozu zo dna na den vyhodit. Ak bude skusobna doba napriek tomu v zmluve uvedena, je v tomto bode neplatna. Keby toto vsetci zamestnanci vedeli a trvali na tom, zamtelia by si velice dobre rozmysleli, ci im daju zmluvu hned v prvy den.
Kludne mozes ist na pn. Neexistuje ziadny zakaz ist na PN. Samozrejme nemocenske zo ziadnej oficialnej prace ti nepriznaju. Jedine, ze mas ine prijmy.
@sissy27 lenze to nieje praca na cierno. To je rozdiel. Tieto vase katastroficke scenare to je komedia.
@eleanor2510
Sama si si odpovedala na to, co som napisala.
@natinka36 ano, moze byt zmluva aj ustna, ale ked ju autorke potom daju podpisat po par dnoch a budu v nej napriklad ine platove podmienky alebo akekolvek ine podmienky, nez ake si dohodli, co autorka urobi? Ako dokaze, ze ustne jej slubili nieco ine? V tomto pripade taha za kratsi koniec ona, a aj ked to nie je praca nacierno, nepresvedcis ma, ze je to v poriadku a ze netreba robit cierne scenare.
@eleanor2510 tak to je zas ina vec, treba si zmluvu precitat a ked s nou nebude suhlasit a bude chciet skoncit tak ju odhlasia a dovidenia😃 ci myslis ze co? Bude musiet pracovat aj za inych podmienok? Budu jej drzat noz pri krku? Tych par dni nikoho nezabije a ked je to neseriozna firma tak treba odist.
Bavime sa hadam o par dnoch nie o mesiacoch bez zmluvy.
@autorka, to, že nemáš zmluvu ešte neznamena, že nie si nahlasena v poisťovni. Niekdy sú zmluvy zdlhavejsi administratívny ukon. Samozrejme, že prihlasenie si vieš overiť na soc.poisťovni.
Čo sa PN týka, vypocitaju Ti ju z predpokladaneho prijmu.
Keďže nevieme o akú prácu sa jedná, môžeš pocitaj aj s tým, že Ťa prepustia v skúšobnej dobe. Každopádne PN ti patrit bude.
@natinka36 tak tazko povedat, kolko dni to bude, pise, ze pracuje od minuleho tyzdna, den nepise, ak by to bolo od pondelka, to je cely minuly tyzden, plus minimalne dva-tri dni tento tyzden, ak pojde na PN, moze na nej byt aj tyzden, takze ta suma, ktoru jej v pripade nepodpisania zmluvy nemusia vyplatit, moze byt zaujimava. Autorka sa neozyva, tak nevieme, co vybavila.
@ivuska027 nemozu ju prepustit v skusobnej dobe, lebo skusobnu dobu nema. V tom momente, ako nepodpisala zmluvu v prvy pracovny den, sa skusobna doba rusi
Problem nie je soplik, problem je, ze pracujes na cierno. Pracovna zmluva sa podpisuje pred nastupom do zamestnania, nie po troch dnoch, nie prvy tyzden, ani po dvoch tyzdnoch… jasne, ze ziadnu zmluvu nedostanes a s najvacsou pravdepodobnostou by si ju nedostala ani keby si neochorela.