Môžem ísť do roboty?

7. jún 2024

Ahojte,

Syna mi nezobrali do skolky, tym padom mam narok na predlzenie rodicovskej dovolenky s prispevkom, avsak dame ho do sukromnej skolky, mozem ist aj tak do roboty, ze budem dostavat aj RP?

Dakujem!

pribinak
7. jún 2024

Takze chceš rodicak, chceš príspevok na škôlku a chceš aj mzdu ? No kraaasa ….standujes, že?

glorikarebeka
7. jún 2024

V tomto sme my Slováci veľmi šikovný

matullienka
7. jún 2024

@pribinak prosím ťa, existuje vôbec príspevok na škôlku po 3 rokoch dieťaťa?

zuzubb007
7. jún 2024

To je snáď vtip táto otazka

kleopatra114
7. jún 2024

Ak ho neprijali do spádovky , tak v tom prípade sa jedna o 3 ročne dieťa a tým pádom rodicak už nemáš , nie ?

sasa1310
7. jún 2024

@glorikarebeka šikovní

zojanka
7. jún 2024

Ak spĺňaš všetky podmienky tak od septembra máš nárok na pokračovanie rodičovského príspevku.
Ale rodičovský príspevok a rodičovská dovolenka nieje to isté, ak potrebuješ byť doma aj po 3r dieťaťa tak to musíš poriešiť so zamestnávateľom.
A od septembra, ak pôjde dieťa do súkromnej škôlky, tak môžeš poberať pokračujúci rodičovský príspevok a popritom pracovať samozrejme.

autor
7. jún 2024

@kleopatra114 ano, nezobrali do spadovej statnej skolky

zojanka
7. jún 2024

@pribinak Ale veď autorka nikde nepíše že chce príspevok na starostlivosť (na škôlku) + rodičovský príspevok. Podľa mňa sa pýta čisto len na rodičák keď dieťa nezoberú do škôlky či môže pracovať popri ňom keď pôjde dieťa do súkromnej.

mirka17
7. jún 2024

ak tvoj syn k 31,8 dosiahne 3 roky a nezobrali ho do spádovej škôlky máš nárok na rodičovský príspevok od septembra, ty môžeš ísť do práce a tvoje dieťa aj do súkromnej škôlky . Ten príspevok je určený na to aby sa maminy mohli vrátiť do práce a aby sa znížili náklady na súkromnú škôlku ak ho rodič chce umiestniť. Alebo môžeš zostať aj doma a dieťatu platiť súkromnú škôlku a ty si môžeš hľadať prácu.

sasa1310
7. jún 2024

@zojanka a prečo by mala mať rodicak keď bude pracovať, dieťa bude chodiť do škôlky a je ZDRAVÉ?

autor
7. jún 2024

@zojanka Dakujem, ano, na toto som myslela, lebo mi ho nezobrali do spadovej statnej skolky.
Ten prispevok dostavam, ale ja potom ako budem evidovana? Pokracujem v tej rodicovskej dovolenke alebo budem na urade prace sa hlasit kazdy mesiac a a zaroven dostavat rodicovsky prispevok?

kleopatra114
7. jún 2024

V tom prípade budes mat predlzeny ( príspevok na skolku ), ak dieťa do začiatku septembra dosiahne 3 roky . Do práve mozes ísť , nevylučuje sa to .

autor
7. jún 2024

@pribinak citaj s porozumenim, a nie hned huuukala 🤦🏻‍♀️

autor
7. jún 2024

@sasa1310 LEBO HO NEZOBRALI DO SPADOVEJ STATNEJ SKOLKY, preto.

tinqua
7. jún 2024

Autorka ak ti dieta nezobrali do sratnej spadovej skolky tak mas narok na pokracovanie...ono to bolo myslim takto aj myslene, v nejakom rozhovore som to niekde citala. Kompetentni vedia, ze nie je dostatok miest v statnej skolke a na sukromnu nema vela ludi stovky e...je to v poriadku, ci uz sa rozhodnes ostat doma alebo pojde do sukromnej.

matullienka
7. jún 2024

@sasa1310 lebo dieťa nevzali do štátnej škôlky?

autor
7. jún 2024

@tinqua aha, takze na papieri pokracujem v predlzenej rodicovskej dovolenke? To zamestnavatelom nevadi? Alebo nebrani to v hladani roboty?

zojanka
7. jún 2024

@sasa1310
Lebo už rok - dva sa vypláca takýto príspevok?? Ak dieťa ktoré malo 3 roky nezobrali do štátnej škôlky z kapacitných dôvodov, tak môže rodič poberať predĺžený rodičovský príspevok aj bez toho aby malo nepriaznivý zdravotný stav.

sasa1310
7. jún 2024

@matullienka tak to je super. A deti, ktoré sú choré resp. zdravotne postihnuté, tak ich rodičia tŕpnu či im vôbec schvália predĺžený rodičovský a tu stačí nezobrat dieťa do škôlky. 🤦‍♀️choré. Tuším sa rodicaky budú za chvíľu davat do 18. roku dieťaťa

autor
7. jún 2024

@sasa1310 no, nie je to chore, lebo platit 500e mesacne na sukromnu skolku nie je sranda. Je to skoro ako vyplata.

sasa1310
7. jún 2024

Vieme, čo je to platiť 500€ na súkromnú škôlku neboj. Bez toho, aby štát pomohol. Mnoho rodín tak existovalo roky a prežili

tinqua
7. jún 2024

Nie, ide to v rovnakom rezime ako predtym az do dalsieho roku, kedy sa postup zopakuje. Ty mas akurat povinnost nahlasit upsvar kto sa ti stara o dieťa (kvoli pridavkom), ale to ma kazdy ked dieta dosiahne 3 roky. Pracovat mozes, vyluka je len pocas materskeho.

autor
7. jún 2024

@sasa1310 no, tak super. My neviem, ako by sme to dali.

zojanka
7. jún 2024

@sasa1310 Verím, že keby sa ťa to aktuálne týkalo, tak to tiež využiješ.

matullienka
7. jún 2024

@sasa1310 takže je v poriadku keď dieťa nevezmú do škôlky z kapacitných dôvodov podľa teba. A kam ho má dať matka keď pracovať potrebuje? Či sa aj s dieťaťom pôjde pásť? Áno ?

matullienka
7. jún 2024

@sasa1310 nie každý má taký zárobok aby mohol každý mesiac zaplatiť 500 eur za škôlku

autor
7. jún 2024

@tinqua aha, takze pokracujem na papieri v rodicovskej dovolenke. A to zamestnavatelom neprekaza? Alebo to je uz brane, ako ina RD? Kedze je to po 3. rokoch.

sasa1310
7. jún 2024

@matullienka Sa zariadi tak ako predtým mnoho rodičov. Koľkí nedostavali mesiace nič, keď im deti mali 3. narodeniny napr. v januári a škôlka až v septembri. XY rokov tak rodiny fungovali, a to min. 10 rokov je problém s kapacitami škôlok. A koľkým deti nezobrali a ostali bez €, a súkromnú škôlku platili. Úplne normálne to fungovalo roky. Za chvíľu budú školy preplnené, tak sa bude do 7 rokov davat rodicak? Však sa rodič musí zariadiť predsa.