Ahojte,
Syna mi nezobrali do skolky, tym padom mam narok na predlzenie rodicovskej dovolenky s prispevkom, avsak dame ho do sukromnej skolky, mozem ist aj tak do roboty, ze budem dostavat aj RP?
Dakujem!
V tomto sme my Slováci veľmi šikovný
@pribinak prosím ťa, existuje vôbec príspevok na škôlku po 3 rokoch dieťaťa?
To je snáď vtip táto otazka
Ak ho neprijali do spádovky , tak v tom prípade sa jedna o 3 ročne dieťa a tým pádom rodicak už nemáš , nie ?
@glorikarebeka šikovní
Ak spĺňaš všetky podmienky tak od septembra máš nárok na pokračovanie rodičovského príspevku.
Ale rodičovský príspevok a rodičovská dovolenka nieje to isté, ak potrebuješ byť doma aj po 3r dieťaťa tak to musíš poriešiť so zamestnávateľom.
A od septembra, ak pôjde dieťa do súkromnej škôlky, tak môžeš poberať pokračujúci rodičovský príspevok a popritom pracovať samozrejme.
@kleopatra114 ano, nezobrali do spadovej statnej skolky
ak tvoj syn k 31,8 dosiahne 3 roky a nezobrali ho do spádovej škôlky máš nárok na rodičovský príspevok od septembra, ty môžeš ísť do práce a tvoje dieťa aj do súkromnej škôlky . Ten príspevok je určený na to aby sa maminy mohli vrátiť do práce a aby sa znížili náklady na súkromnú škôlku ak ho rodič chce umiestniť. Alebo môžeš zostať aj doma a dieťatu platiť súkromnú škôlku a ty si môžeš hľadať prácu.
@zojanka Dakujem, ano, na toto som myslela, lebo mi ho nezobrali do spadovej statnej skolky.
Ten prispevok dostavam, ale ja potom ako budem evidovana? Pokracujem v tej rodicovskej dovolenke alebo budem na urade prace sa hlasit kazdy mesiac a a zaroven dostavat rodicovsky prispevok?
V tom prípade budes mat predlzeny ( príspevok na skolku ), ak dieťa do začiatku septembra dosiahne 3 roky . Do práve mozes ísť , nevylučuje sa to .
@pribinak citaj s porozumenim, a nie hned huuukala 🤦🏻♀️
@sasa1310 LEBO HO NEZOBRALI DO SPADOVEJ STATNEJ SKOLKY, preto.
Autorka ak ti dieta nezobrali do sratnej spadovej skolky tak mas narok na pokracovanie...ono to bolo myslim takto aj myslene, v nejakom rozhovore som to niekde citala. Kompetentni vedia, ze nie je dostatok miest v statnej skolke a na sukromnu nema vela ludi stovky e...je to v poriadku, ci uz sa rozhodnes ostat doma alebo pojde do sukromnej.
@sasa1310 lebo dieťa nevzali do štátnej škôlky?
@tinqua aha, takze na papieri pokracujem v predlzenej rodicovskej dovolenke? To zamestnavatelom nevadi? Alebo nebrani to v hladani roboty?
@matullienka tak to je super. A deti, ktoré sú choré resp. zdravotne postihnuté, tak ich rodičia tŕpnu či im vôbec schvália predĺžený rodičovský a tu stačí nezobrat dieťa do škôlky. 🤦♀️choré. Tuším sa rodicaky budú za chvíľu davat do 18. roku dieťaťa
@sasa1310 no, nie je to chore, lebo platit 500e mesacne na sukromnu skolku nie je sranda. Je to skoro ako vyplata.
Vieme, čo je to platiť 500€ na súkromnú škôlku neboj. Bez toho, aby štát pomohol. Mnoho rodín tak existovalo roky a prežili
Nie, ide to v rovnakom rezime ako predtym az do dalsieho roku, kedy sa postup zopakuje. Ty mas akurat povinnost nahlasit upsvar kto sa ti stara o dieťa (kvoli pridavkom), ale to ma kazdy ked dieta dosiahne 3 roky. Pracovat mozes, vyluka je len pocas materskeho.
@sasa1310 no, tak super. My neviem, ako by sme to dali.
@sasa1310 takže je v poriadku keď dieťa nevezmú do škôlky z kapacitných dôvodov podľa teba. A kam ho má dať matka keď pracovať potrebuje? Či sa aj s dieťaťom pôjde pásť? Áno ?
@sasa1310 nie každý má taký zárobok aby mohol každý mesiac zaplatiť 500 eur za škôlku
@tinqua aha, takze pokracujem na papieri v rodicovskej dovolenke. A to zamestnavatelom neprekaza? Alebo to je uz brane, ako ina RD? Kedze je to po 3. rokoch.
@matullienka Sa zariadi tak ako predtým mnoho rodičov. Koľkí nedostavali mesiace nič, keď im deti mali 3. narodeniny napr. v januári a škôlka až v septembri. XY rokov tak rodiny fungovali, a to min. 10 rokov je problém s kapacitami škôlok. A koľkým deti nezobrali a ostali bez €, a súkromnú škôlku platili. Úplne normálne to fungovalo roky. Za chvíľu budú školy preplnené, tak sa bude do 7 rokov davat rodicak? Však sa rodič musí zariadiť predsa.
Takze chceš rodicak, chceš príspevok na škôlku a chceš aj mzdu ? No kraaasa ….standujes, že?