Ahojte žienky, potrebovala by som poradiť. Volala som svojmu zamestnávateľovi, že od januára chcem nastúpiť a on mi na to, že dostanem výpoveď ☹ z dôvodu nadbytočnosti (človek aj keď nechce ale potrebuje nastúpiť do práce, takúto správu sa dozvie). Preto by som chcela vedieť, či mi výpoveď môže dať ak som na RD a ak áno na koľkomesačné odstupné mám nárok a keďže som bola najskôr na rizikovom a na MD som nastúpila v novembri 2010, ktorej minimálnej mzdy dostanem odstupné. Teda či z tej kým som pracovala alebo s tej ktorá platí teraz. Ďakujem za všetky odpovede.
Oznamila si nástup, takže ti môže následne ukončiť prac pomer buď dohodou, kedy sa dohodnete na nejakom dátume, samozrejme dohodu bez odstupného ( musí tam byť dôvod nadbytočnosti) nepodpísal. Alebo ti da výpoveď kvôli nadbytočnosti a tam ti beží výpovedná lehotská potom samozrejme odstupné, ak si pracovala u tohto zamestnávateľa viac ako 5 rokov, tak vo vyske 3 mesačnej priemernej mzdy
kým si nenájdeš nejakú inú robotu zostaň na RD podľa mňa
Po novom roku kedže máš odpracované viac ako 2 roky tak nárok na odstupné máš na 1 mesiac najmenej a dva mesiace výpovednej doby
@bbtina má pravdu
hlavne sa nedaj zastrašiť. nemáš čo stratiť. kolegyňu tiež chceli takto obabrať, že nastúpila, nemali pre ňu robotu, tak že nech si vyčerpá dovolenku a dovi bez odstupného a bez výpovednej lehoty. Nedala sa, poradila sa s nejakou inšpektorkou práce a nakoniec vytrieskala prachy za výpovednú lehotu aj odstupné. takže držím palce
Nenechaj sa zblbnut.dohodu o ukonceni pracovneho pomeru nepodpisuj,lebo z tej ti neplynie odstupne.pocas RD moze prac.pomer ukoncit len ak firma zanikne.inak musi pockat az do ukoncenie RD a tvojho nastupu do prace,potom ta moze prepustit.ak ti chcu dat vypoved pre nadbytocnost,tak nech ti daju paragraf a odstupne zo zakona.inac mi to pride ako spekulacia z ich strany.aj moj byvaly zamestnavatel vymyslal,vyhrazal sa mi,klamlivo mi prezentoval znenie zakonov.vsetko som si dala preverit na inspektorate prace,neustupila som a pekne krasne mi vsetko vyplatil tak,ako zakon kaze.netreba sa bat
zamestnávateľ ťa môže prepustiť aj počas RD ak s ním podpíšeš dohodu o ukončení pracovného pomeru je to §60 niekedy tam nie je napísané celé znenie je tam uvedený len §.
pokiaľ vieš, že ťa chce prepustiť tak počkaj až ti oficiálne skončí RD, nakoľko do nároku na odstupné sa započítava PN aj MD aj RD, nejde o to koľko rokov si skutočne odpracovala ale o to koľko rokov trvá pracovný pomer, teda kedy si nastúpila do práce.
odstupné sa počíta z priemerného zárobku, ktorý si zarábala keď si bola zamestnané, nijakým spôsobom sa nezohľadňuje súčasná minimálny mzda.
chcem upozorniť, že po skončení pracovného pomeru ti musí byť vyplatená náhrada za nevyčerpanú dovolenku. je potrebné napísať, že nárok na dovolenku ti vzniká aj počas MD čo veľa ľudí nevie.
pokiaľ ti chce dať výpoveď z dôvodu nadbytočnosti to je §63 odst. 1 písmeno b) v tomto prípade ti takúto výpoveď môže dať až po nástupe z RD, t.j. prvý pracovný deň, s tým, že výpovedná doba začína plynúť prvý deň nasledujúceho mesiace.
teda ak z RD sa vrátiš napr. 15.2.2013 a zamestnávateľ ti dá výpoveď 16.2 alebo aj toho 15.2 tak výpovedná doba ti začína plynúť 1.3 takže tých 13 dní si ešte klasicky zamestnaná o to dostaneš viac peňazí.
pokiaľ ti dá výpoveď z tohto dôvodu ak pracovný pomer trval menej ako 5 rokov máš nárok na výpovednú dobu vo výške 2 mesiacov, túto dobu by si mala pre zamestnávateľa pracovať naďalej, prípadne môžeš byť PN a keď skončíš PN tak sa ti skončí aj pracovný pomer ale počas PN ti zamestnávateľ preplatí len prvých 10 dní a zvyšok ti ide len štátna sociálna dávka, takže na PN sa nedaj vypísať, nezískaš viac peňazí, akurátne nemusíš chodiť do práce.
podľa zákonníka práce §76 máš ešte nárok na odstupné a to vo výške jedného priemerného zárobku ak pracovný pomer trval menej ako 5 rokov, nepíšeš od kedy si zamestnaná.
pokiaľ by chcel skončiť pracovný pomer dohodou musí tam byť jasne napísaný dôvod ukončenia pracovného pomeru §63 odst.1 písmeno b) v tomto prípade ti prináleží preplatenie starej a dovolenky za MD odstupné vo výške 2 mesiacov a nevyčerpanú dovolenku. dohodnete sa na dni skončenia pracovného pomeru predpokladám prvý pracovný deň po ukončení RD a z práce odídeš a budú ti vyplatené 2 mesiace.
ak chceš zo zamestnávateľa získať čo najviac peňazí tak trvaj na výpovedi, ale 2 mesiace musíš pracovať, pozor tu ti môže nariadiť čerpať dovolenku, a o tú časť dovolenky získať menej peňazí, ak ho nechceš ani vidieť tak príjmy dohodu.
pocas RD ti moze dat vypoved iba obojstrannou dohodou, inak nie. odstupne je podla toho, kolk rokov sitam bola zamestnana