Dobrý deň, vie mi niekto poradiť? Dostala som ponuku pracovať v špeciálnej mš, zmluvu podpisuje v piatok, nástup od pondelka. Zároveň som však žiadala aj o prácu u nás v meste a tam mi bolo dnes povedané, že rozhodovať o tom koho príjmu budú v pondelok. Moja dilema teraz je, ak nastúpim do škôlky od pondelka a náhodou ma vezmú do tej 2.skoly kde by som šla radšej tak môžem dat v jednej práci výpoveď aj po 1 dni a nastúpiť do druhej? Prosím, o žiadne odcudzovanie nestojím, každý pozerá aby našiel prácu, čo mu lepšie časovo vyhovuje a pre mňa je dosť podstatná aj pracovna doba. Ale zároveň nechcem odmietnuť istú prácu kvôli zatiaľ nepotvrdenej vidine lepšej lebo tak by som skončila nezamestnaná. Ďakujem.
Samozrejme , ked si v skusobnej dobe mozes odist
môžeš, ale súčasne si uvedom, aké problémy tým v škôlke spôsobíš... počítajú s tebou a ty im zrazu neprídeš a deti ostanú bez dozoru?
Ak máš skúšobnú dobu, nedávaš výpoveď. Iba oznámiš ukončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe k dátumu, aký potrebuješ/chceš. Ale súhlasím s @lucka_ke a dodám, že ak chceš, aby zamestnávatelia boli fér k tebe, buď aj ty k nim. Ak nemáš skúšobnú dobu, dávaš výpoveď s mesačnou výpovednou dobou, ktorá začne plynúť až od nasledujúceho mesiaca. To nie je odsudzovanie, to je fakt. Aspoň urob tak, že do nového nastúpiš od 1.10. a tu skončíš k 30.9., aby mal nejaký čas nájsť si náhradu.
@karolinkasky ak máš v zmluve dohodnutú SD, tak môžeš odísť hneď, spravidla sa to oznamuje aspoň tri dni vopred. No ak to bude aktuálne, pokial by sa dalo, počkaj aspoň kým si nájdu nahradu, prip.zostaň čo najdlhšie.
@tiika nemusí mať v zmluve skúšobnú dobu...ta je zo zákona
@lucka_ke skúšobnú dobu samozrejme mám a áno trápi ma to už teraz čo bude keď mi ponúknu pre mňa lepšiu prácu. Nezostane tam učiteľka sama. Je tam asistentka aj pomocný vychovavatel
@luciferkax v akom zákone si toto čítala, pošleš mi ho?
Skús.dobu je možné dohodnúť, nie je to povinnosť. A ani zo zákona nie je automatická. Rovnako môže mat rôznu dĺžku napr. 1mesiac, 3 mesiace, u ved.zamestnancov zas inak. V zákone je to jasne uvedené. Kde by bolo teda určené aká ma byt jej presná dĺžka, tam sa určuje len jej maximálne trvanie. Navyše citujem: (4) Skúšobná doba sa musí dohodnúť písomne, inak je neplatná.
@karolinkasky áno, môžeš, ak si v skúšobnej dobe. Pozri sa, čo budeš mať v zmluve. V štandardnej zmluve býva skúšobná doba prvé 2 alebo tri mesiace.
@luciferkax mýliš sa, skúšobná doba môže byť dohodnutá, môže. Zákonník práce, konkrétne §45 hovorí takto. Môže byť dohodnutá. Takže ak v zmluve nie je dohodnutá, je pracovný pomer uzatvorený bez skúšobnej doby.
@karolinkasky ak je zriaďovateľom oboch škôl to isté mesto tak je dosť možné že na druhú pozíciu ťa skrátka nevyberú lebo si už zamestnaná v druhej škole
@30katrusa40 určite nie je, ani nie sú v jednom meste. Okrem toho jedno je mš a druhé zš
Urob ako je pre teba najlepšie.
Ak skončili výberové iba teraz a zmluvu podpisuješ v piatok, je veľká šanca že majú niekoho iného koho kvôli tebe odmietli, ale ak mu/ jej zavolajú budúci týždeň tak to vezme 🤷🏻♀️
@smajliica myslim ze nebude problém nájsť náhradu. U nás je problém s prácou.
Úprimne ja by som ukončila pracovný pomer a odišla. Možno by som ponúkla, že tam pár dni ostanem, kým začne náhrada, ale to je tak všetko.
Bolo by to iné keby ti to miesto držali niekoľko mesiacov. Ale ak v piatok podpíšeš zmluvu a o pár dni neskôr sa rozhodneš skončiť … 🤷🏻♀️
@smajliica áno ja by som to takto aj chcela riešiť, nebudem predsa v pre mňa nevyhodnejsej práci len aby sa nikto neurazil. Len som nevedela či teda môžem aj po týždni.
Záleží od zmluvy, ak máte skúšobnú dobu 3 mesiace klasicky tak v tomto období môžete odísť alebo Vás môžu prepustiť hocikedy