Môžem byť práceneschopná v skúšobnej dobe?

blondinka152
19. aug 2014

Ahojte

Prosim vas mate niaka skusenost s tym ze ste isli na pn v skusobnej dobe ?
Neviem ci to je dovod preco ist ale robim 12-13hod na nohach,nie ze som len unavena,ale niekedy sa musim nadrapovat s tazkymi vecami a to ma potom strasne rozboli v pod brusku a po niakom case ma zacne aj pichat,nemozem si ani sadnut a moja zamestnavatelka mi nedovoli ist ani na prestavky na ktore mam zo zakona narok ale ked ze som v 6tt si asi inu pracu nenajdem a ona nevie ze som tehotna,to by bola okamzita vypoved:( teraz neviem ked pojdem na pn ci ma moze vyhodit v skusobnej a ci vobec ma da na pn :( co myslite ?

marylis
19. aug 2014

@blondinka152 Mozes ist na PN v skusobnej dobe, ta sa ti vsak o tu dobu, ktoru si bola PN, predlzi. Cize aj tak si budes musiet odpracovat tie 3 mesiace, ak chces mat aku-taku istotu 😉

liz_lemon
19. aug 2014

@blondinka152 PN ta vsak nechrani pred skoncenim PP v skusobnej dobe

sezam
19. aug 2014

Môžeš ísť na PN v skúšobnej dobe, ale je veľmi pravdepodobné, že po ukončení PN ťa bude čakať výpoveď v skúšobnej dobe, čo je pre zamestnávateľa najjednoduchšia cesta, ako sa zbaviť zamestnanca bez udania dôvodu. (Viem z vlastnej skúsenosti v mojom okolí). Držím palce

jananinka
19. aug 2014

no ale ina vec je, ked si tehotna a prinesies zamestnavatelovi o tom doklad, tak ta prepustit nemoze, si tym chranena. Podla zakona tehotnu zenu zamestnavatel nemoze prepustit ani v skusobnej dobe, iba ak by to bolo z ineho dovodu, ktory s tehotenstvom nesuvisi.

sue
19. aug 2014

@jananinka mýliš sa, v skúšobnej dobe môže zamestnávateľ prepustiť aj bez udania dôvodu - ani keď písomne tehulka oznámi, že je tehotná, sa nedostane do chránenej lehoty.
...a ako píšu ostatní,na PN ísť môžeš, ale skúšobná doba sa ti o dobu trvania PN predĺži + zamestnávateľ ťa po návrate môže prepustiť - t.j. jedinou šancou by bolo ísť okamžite na rizikové tehotenstvo až do nástupu na MD (pokiaľ si doteraz odpracovala toľko v predchádzajúcom zamestnaní, že máš nárok) a budeš stále evidovaná ako zamestnaná, ale predpokladám, že po ukončení RD ťa zamestnávateľ tak či tak prepustí...

jananinka
19. aug 2014

@sue tak to sa teda nemylim, si to nastuduj... Zákonník práce
Zákon NR SR č. 311/2001 Z.z.
§ 72
Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe
(1) V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacou ženou len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s jej tehotenstvom alebo materstvom, a musí ho náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné.

sue
19. aug 2014

@jananinka a povedz mi, ktorý zamestnávateľ si nevie nájsť dôvod? Vieš koľko je takých dôvodov? 🙂 Panebože 🙂

tslobik
19. aug 2014

toto je "úžasné" v tejto republike.....človek aby sa bál aj marodovať 😒

jananinka
19. aug 2014

@sue tak daj nejaky napriklad

sue
19. aug 2014

@jananinka nesplnenie si pracovných povinností - podľa pracovnej náplne. Akékoľvek. Každý nadriadený dokáže dať úlohu, ktorú zamestnanec nie je schopný z nejakých dôvodov splniť. Čisté, jasné.

Mimochodom - keby som bola zamestnávateľ a moja zamestnankyňa čerstvá by išla okamžite na PN, tiež by som hľadala dôvody ako ju prepustiť 😔 kruté, ale je to tak...z akých dôvodov by si ju mal držať? "Nevycvičenú" nezaučenú, ktorá mu príde po troch rokoch s dieťaťom naspäť 😒 úprimne...ani jeden z nás by si takého zamestnanca nedržal... on si bude musieť hľadať za ňu náhradu hneď...

natalienka12
19. aug 2014

@jananinka Prepáč, ale pravdu má @sue. Ten zákon je napísaný jasne. Jednoducho zamestnávateľ napíše, že zamestnankyňa neuspokojivo plnila pracovné úlohy, neplnila normy spotreby práce a hotovo.

natalienka12
19. aug 2014

@sue áno súhlasím je to presne tak a takáto legislatíva je v každom členskom štáte EÚ takže neviem milé dámy, čo sa tu nadrapujete o našej republike ako chlapi v krčme. Vy, ktoré nemáte zamestnancov, neviete čo je to mať zamestnanca, mimochodom milé dámy, viete o tom, že PNku prvých 10 dní platí zamestnávateľ? Ja by som tehotnú v skúšobnej dobe ktorá mi pôjde na PNku tiež vyhodila a nehanbím sa za to. Pokiaľ by to nebola zamestnankyňa disponujúca takým vzdelaním a schopnosťami, že je po nej veľký dopyt, tak je to iné, ale pokiaľ je to ľahko nahraditeľná pracovná sila, tak nie je o čom.

alenah31
19. aug 2014

@jananinka a je tu ešte jedna vec.....§72 odst. 1.) sa vzťahuje na ženy, o ktorých zamestnávateľ vie resp. je informovaný, že tehotné sú. Ona svoje tehotenstvo ešte neoznámila takže pre ňu je tento § nepodstatný.
Je potrebné upozorniť na skutočnosť, že tehotná zamestnankyňa nie je „automaticky“ tehotná.
Za tehotnú sa zamestnankyňa považuje len vtedy, ak zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila mu o tom lekárske potvrdenie (§ 40, ods. 6 ZP). Podobne dojčiaca zamestnankyňa je zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o tejto skutočnosti (§ 40, ods. 7 ZP). Urobiť to musia skôr, než im zamestnávateľ doručí písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe najneskôr však 3 dni pred obdržaním takéhoto oznámenia.
@blondinka152 odporúčam písomne informovať zamestnávateľa o tehotenstve s potvrdením o gravidite, na druhý deň choď kľudne na PN, Ale ako píšu @sue a @natalienka12 keď po návrate dostaneš výpoveď asi s tým nič neurobíš. Musí to byť ale písomne s uvedeným dôvodu nevzťahujúcim sa na tvoje tehotenstvo - najčastejšie to je nevyhovujúce si plnenie tvojich pracovných úloh, neplnenie stanovených pracovných kvót a pod. Každá väčšia firma alebo podnik so zahr. účasťou má svojho právnika, nikdy ti nedajú výpoveď tak, aby sa neskôr museli doťahovať na súde.

stanislavao
19. aug 2014

@blondinka152 pojdete na pn a len co ju skoncite, dostanete vypoved. ked ste tehotna a pozadujete ulavy od zamestnavatela, musite mu oznamit, ze ste tehotna. firma zamestna cloveka, lebo potrebuje pracovnu silu. kedze vy tu pracu vykonavat nechcete, alebo nemozete, tak sa nemozete cudovat, ze vas vyhodia. preco by vam mali platit PN a potom matersku? oni potrebuju pracujuceho cloveka.

bejbinka
19. aug 2014

@blondinka152 Predpokladam, ze si to Ty..."ahoj 3737" z temy:
https://www.modrykonik.sk/forum/zamestnanie/kedy-povedat-zamestnavatelovi-ze-som-tehotna-2/ Takze si asi pevne odhodlana vydrzat tie 3 mesiace. Len pozor, ak je to ozaj tak fyzicky namahava praca, ze Ta pri jej vykonavani picha v podbrusku, aby sa babu nieco nestalo. Ta PN Ti velmi nepomoze, ale to tu uz baby pisali, skusobna doba sa Ti predlzi.

mima4
19. aug 2014

@tslobik zaloz si firmu, zamestnaj si takych ludi, co ti budu marodovat,...a potom zistis o com to cele je..
Zamestnavatel chce cloveka na PRACU, chapes?

tslobik
19. aug 2014

mima4 Veď to sa dnes očakáva....aby človeka vyviedli z práce rovno nohami napred......aby sa ani nedožil nedajbože dôchodku, aby štát nemusel vynakladať prostriedky. Dosť smutné....

ivanka.7
19. aug 2014

@tslobik ano, ale je rozdiel, ked clovek pre danu firmu pracuje povedzme dva roky a rozdiel, ked si pride na 3 mesiace skusobky, v ramci nech si odkraca na PN a potom hned na MD. Isty fer pristup sa ocakava z oboch stran. A to pisem aj ako zamestnanec aj ako zamestnavatel. Ked som nastupovala do prveho zamestnania, moj zamestnavatel videl, ze som mlada absolventka, ktora je uz rok vydata a pravdepodobne teda planuje rodinu. Nemal s tym problem. Rovnako ako ja som citila zavazok ze ked ma uz naucili vsetko zo svojho fachu, vratit im to spat. Odrobila som si vyse dvoch rokov a s pokojom a pozehnanim odisla na MD.
Ako zamestnavatel si vazim kazdeho cloveka co pre nas robi. Ked je chory, nech je doma. Potrebuje home office - ked je to v nasich moznostiach, tak preco nie. Treba ist dietatu na besiedku, prosim. Oni zas vedia, ze nasa robota si ziada castejsie vyjazdy cez vikendy a robia to... a robia to radi. Lebo je vsetko zalozene na vzajomnom respekte a ucte.

mima4
19. aug 2014

@tslobik tu nejde o to, ale skusobna doba podava urcity obraz o tebe... o tom, čo od teba moze zamestnavatel ocakavat..a ked sa hned hodis na PN, vytvori si obraz...
Taktiez, chcela by si zamestnavat absentera? kto ti tu pracu za neho spravi? opat, tebe sa zvysia naklady... Zamestnavatel nie je "socialna institucia", on ta zamestnava za pracu a tak to ma byt..

kto tomu nechape, nech sa sam stane zamestnavatelom 😉

soniatko
19. aug 2014

@blondinka152 nerobis nahodou v Bille? 😅

tslobik
19. aug 2014

Ja to všetko chápem.....len ma normálne mrzí, že žijem v tejto dobe a nie pred 30 rokmi 🙂

tslobik
19. aug 2014

@ivanka.7 tak to klobúk dolu.....lenže takých zamestnávateľov je v dnešnej dobe žalostne málo

niki101988
19. aug 2014

@blondinka152 Moju kolegyňu teda ex kolegyňu prepustili počas skúšobnej doby lebo nastúpila tehotná. nakoniec sme vďaka nej šli všetky na odber na HCG aby mali v robote istotu že vydržíme dlhšie ako pár mesiacov a bolo. Bolo to tak aj kedysi a kľudne by som to zaviedla aj teraz. To už je len umenie zamestanať sa a šup šup na PN a materskú.
Ja byť zamestnávateľ tak Ťa prepustím a myslím si, že v skúšobnej dobe ani tehotenstvo nepomáha

blondinka152
autor
19. aug 2014

@sue
@niki101988
@tslobik
@soniatko
@tslobik to ze som tehotna som nezistile pred nastupenim zial:( a keby som vedela do coho idem tak uz vobec nenastupim ale treba ohlad brat nie len na zamestnavatela co si rychlejsie najde nahradu ako ja pracu,moja zamestnankyna je podla mna sestra hitllera :( robim predavacku ale mna ovnuje ze su slabe trzby je to aj dost na psychiku aj fyzicku :( len uz si nevyberiem :(

tslobik
19. aug 2014

@blondinka152 súhlasím s tebou. Zákony sú postavené akože v prospech zamestnancov, ale realita je úplne niekde inde. Mne to tak pripadá, že vždy zo všetkého vyjde najhoršie len chudák zamestnanec.

petrouchka
19. aug 2014

Ja osobne som bola PN aj pocas skusobnej doby a vo firme si ma nechali. Lenze ja som mala nejaku virozu, kasel, nadchu a uz par dni predtym to bolo na mna vidiet a tiez sa bali, aby som nenakazila ostatnych. Po PN som sa vratila a pokracovala normalne, ukoncila som skusobnu dobu. Zamestnavatel posudzuje predsa zamestnanca aj podla toho, ako pracuje a nie len podla toho, ci si dovoli alebo nedovoli ochoriet.

Ale kedze si tehotna je to ine a hlavne ked pises, ze pracujes aj fyzicky a pracujes 12-13 hodin denne. Ak zamestnavatelovi oznamis, ze si tehotna. Ale ak Tvoja praca je fyzicky narocna, alebo v nevyhovujucom prostredi, alebo na smeny, je mozne, ze ju ako tehotna vykonavat nebudes moct. Jedna moja kamaratka robila zdravotnu sestricku v nemocnici na smeny, mala tazku pracu, natahovala sa s pacientami a ked oznamila, ze je tehotna, preradili ju na ambulanciu. Taktiez ina kamoska robila v chemickom laboratoriu a tu potom preradili na pracu do kancelarie, aby nevdychovala ako tehotna nejake vypary. Takze nez oznamis zamestnavatelovi, ze si tehotna, prestuduj si to, malo by to byt v zakonniku prace, ze ci by si Tvoju pracu mohla vykonavat aj nadalej, alebo nie.

zuzka388
17. aug 2015

Ahojte vedel by mi niekto poradiť. Robila som nočné počas skúšobnej doby som ochorela tak že som skončila V nemocnici no keďže som bola V skúšobnej dobe prišiel mi domov list o skončení pracovného pomeru aj keď som naďalej PN. Neviem či sa
ma týka pn V ochranej lehote alebo tým že som to bola podpísať už nebudem mať už nárok ani na pn

placem
17. aug 2015

Na pn budeš mať vždy nárok, pokiaľ i ju lekári budú podpisovať, keď ta aj preputili, marodit môžeš az o 52 týždňa

zuzka388
17. aug 2015

Ďakujem za odpoveď. Zdravotné problémy mi vznikli S prostredia kde som pracovala. Aj to tak mám napísané V lekárskej správe A nakoniec sa človeka zbavia radšej V skúšobnej dobe.

martina054
17. jan 2016

mile mamicky ja som na pracovala a posla som na marodku a dostala som vypoved este ked som bola skusobnej dobe ale doktor my povedal ze ma nemohly vyhodit ked som na marodke viete mi niejako poradit? ci ma mozu prepustit ked som na marodke ale v skusobnej dobe dakujem