Môžem ako živnostník vystaviť faktúry za stavebné práce niekomu z rodiny?

16. apr 2024

Zdravím, môžem ako živnostník vystaviť faktúry za stavebné práce niekomu z rodiny - rodičom, sestre, svokre? Je to povolené, alebo sú nejaké obmedzenia? Vďaka za info

katkaseiner
16. apr 2024

ak si pre nich poskytla sluzbu/tovar tak ano... ale ty asi myslis na nieco uplne ine... skus priblizit ako to myslis

autor
16. apr 2024

@katkaseiner momentálne tento rok nepracujem a zrejme ani do konca roka nebudem. Mam otvorenú živnosť na stavebne prace a platím si iba zdravotku.
Ak budem mat za tento rok nejaké faktury okolo 7000 eur, tak potom pri daňovom priznaní môžem dostať daňový bonus na dieťa. Ak nebudem mat žiaden príjem, nedostanem nič. Preto som chcel vedieť, či môžem urobiť zopár faktúr niekomu z rodiny, aby som mal príjem. Oni mi reálne pošlú peniaze na účet.

lenuska9999
16. apr 2024

Len daj pozor , aby ti kvôli tomu nevznikla ešte povinnosť platiť odvody do sociálnej poisťovne na budúci rok. Lebo minimálne sú okolo 200 EUR mesačne.. neviem teraz presne číslo, ale ak dosiahneš príjmy cez 7800 EUR myslím, tak ti vyjde povinnosť platiť socialku

lienka.7
16. apr 2024

Skôr by som sa dohodla s nejakým známym, kamarátom...

autor
16. apr 2024

@lenuska9999 o tom viem, tu hranicu neprekročim. Len som chcel vedieť, či je to "v poriadku" urobiť faktúry na niekoho z rodiny. Peniaze na podnikateľský účet mi pošlú. Pri niekom inom, iba známym by to bolo komplikovanejšie s peniazmi. A zároveň by som také veci nechcel preberať s hocikým, keďže to nie je úplne správne.

draik
16. apr 2024

Malo by ísť o reálne plnenie a hlavne v reálnej sume.

maranco
16. apr 2024

Aký budeš mať čiastkový základ dane? Ako si uplatňuješ výdavky?
Neviem či som to dobre počítal.

Ročný príjem z podnikania: 7 000 €
Paušálne výdavky 60 %: -4 200 €
Zdravotná -1 173,60€
Zostatok 1 626,40
Limit na daňový bonus je 20 % z čiastkového základu dane
Ročný daňový bonus 325,28 €

Z čoho vlastne budeš žiť celý rok?
A hlavne ak sa nezhodneš s rodinou, vedia to použiť, že si im nedodal sľúbené a zaplatené práce.

katarinaba
16. apr 2024

@maranco vydavky su dobrovolne, nemusi si uplatnit nic. Ani zdravotku. V DP uvedie, ze viedol danovu evidenciu a hotovo. Prijem cisty 7.000 EUR.
AUTOR - pozor aj na rocne zuctovanie zdravotneho poistenia.

maciatkolulu
16. apr 2024

Teraz rozmýšľam,nič sa neodvedie a čaká sa bonus?

milanemila
16. apr 2024

@maciatkolulu ano tak ako pises a to su ti chudaci zivnostici na slovensku, kt stale placu ake maju oni odvody 🙈 asi este nevideli ake ma odvody pracujuci na TPP.

katarinaba
16. apr 2024

@maciatkolulu preco by sa neodviedlo. Ak bude mat zaklad dane 7000, po odratani nezdanitelnej casti este ostane zaklad dane na zdanenie. Dan na uhradu sa odrata od naroku na danovy bonus a dostane vyplateny rozdiel.

katarinaba
16. apr 2024

@milanemila ty vobec netusis o com pises. Taky zivnostnik si odvody CELE plati sam. Musi si na ne zarobit a platit ich, aj ked si na ne vlastne nezarobil, lebo zdravotku platit musi a stat sa nepyta ci ma alebo nema. Ak sa mu napr. pol roka nedari, tak sa dostane do straty. To tebe ako zamestnancovi, co rano vstane, utrie karpiny a ide do tej otravnej roboty, ktoru ma zabezpecenu zamestnavatelom, dostane vsetky pracovne prostriedky, instrukcie a kopu vyhod ako dovolenka, stravne a rozne benefity, ani nenapadne, ze sa take moze stat. A navyse, tebe na tvoje odvody vacsinou prispieva zamestnavatel. Uz si si niekedy vsimla cenu prace? Tu sumu, ktoru ty stojis tvojho zamestnavatela? Na ktoru on musi zarobit, aby ta mohol vyplatit?
Skus si ten chlebicek, rano vstat a premyslat ako zarobit, aby si mohla zaplatit odvody a potom vsetko ostatne. Nic ti nebrani.
Len pre tvoje zobudenie:
ty si platis odvody len vo vyske 13,4%, zamestnavatel za teba plati dalsich 36,2%
zivnostnik si sam plati 38,15 % ak ma povinne socialne, ak len zdravotku tak je to 15% - co je stale viac ako tvojich celych 13,4%
Usporu ma tak mozno na dani, ale v konecnom dosledku sa to tak ci tak vyrovna tvojej mzde. A navyse je v oblasti danoveho bonusu znevyhodneny. Tebe sa DB pocita zo zakladu dane: hruba mzda - odvody. Zivnostnikovi z prijmu - vydavky - odvody - co je podstatne menej.

maciatkolulu
16. apr 2024

@katarinaba počkať,keď niekto maka a reálne zárobok ,vysoké odvody,ma to rovnaké ako ten,kto si vyfakturuje niečo od švagra a hovno robil? Či? Sú tie odvody fakt také rovnaké👍so všetkým?

katarinaba
16. apr 2024

@maciatkolulu toto je pripad jeden z tisic. Medzi zamestnancami sa tiez najdu rodinny prislusnici. Ty si hodila vsetkych do jedneho vreca, tak som sa tiez vyjadrila vseobecne.
Ak si porovnas normalneho zivnostika a normalneho zamestnanca - hadaj kto taha za kratsi koniec? Nezavid, otvor si zivnost aj ty.

milanemila
16. apr 2024

@katarinaba moj muz podnika, takze nemusis mi vysvetlovat ako funguju odvody. Rozdiel je v tom, ci niekto je odrbavac alebo nie je a o tom bol moj komentar.
Ja nemam otravnu robotu :D a mojmu zamestnavatelovi ja pracujem na jeho zisk. A ano predstav si, ze viem aj co je superhruba mzda 🤦🏼‍♀️
Pokial viem, kazdy ma na vyber ci bude zamestnany alebo bude podnikat, preco by som si ja mala nieco skusat? Takze ano mne nic nebrani podnikat, rovnako ako chudakom co vyplakavaju sa zamestnat.
Ty porovnavas jablka s hruskami. Moja superhruba mzda je to co si vyfakturuje zivnostnik a tak sa podme bavit kto kolko odvedie napr z 5k€ a nie ze ty vezmes hrubu mudu verzus vyfakturovane zivnostnikom 🤦🏼‍♀️
To ze si vela zivnostnikov plati minimalne odvody a potom placu, ze nebudu mat ani dochodok, ani PN ani poriadnu matersku no hold smola, maju di odkladat z toho o co odzubavaju stat na odvodoch.

katarinaba
16. apr 2024

@milanemila komentar vyssie je aj pre teba

milanemila
16. apr 2024

@katarinaba vsak ale tu je diskusia o panovi, kt ide fiktivne fakturovat pracu, kt nezrealizoval aby mohol od statu vziat peniaze :D tu jedine ty riesis vsetkych zivnostnikov sveta 🤦🏼‍♀️ proste je to odrb a niekto na to ma svedomie a niekto nema 🤷🏼‍♀️

monnci2226
16. apr 2024

@milanemila
@katarinaba
ja toto strasne nemam rada do coho ste sa pustili vy.... porovnavat jedno druhe a ten sa ma lepsie a ten horsie a ten je prizivnik a neviem co... vsetko ma svoje vyhody a nevyhody je to o tom kto co viac preferuje... ak je tak super zivnostnikom tak bez robit zivnostnika. ak je tak super zamestnancom tak nech sa paci bez sa zamestnat ....

katarinaba
16. apr 2024

@milanemila citujem: "ano tak ako pises a to su ti chudaci zivnostici na slovensku, kt stale placu ake maju oni odvody 🙈 asi este nevideli ake ma odvody pracujuci na TPP"
ja nemam dojem, ze sa riesi len pan

katarinaba
16. apr 2024

@monnci2226 jasne, kazdy nech si robi ako vie. Pokial niekto robi v medziach zakona a vyuziva to co mu zakon umoznuje, nevidim dovod aby ho niekto obvinoval z prizivnictva. Ale v pohode. Koncim. Vsetkym pekny den.

milanemila
16. apr 2024

@monnci2226 ja nehovorim co je super a co nie, ja odsudzujem podvodnikov a odrbavacov a je mi jedno ci je to zamestnanec, zivnostnik, ci ma srocku alebo sedi doma a pobera podporu 🤷🏼‍♀️

milanemila
16. apr 2024

@katarinaba fiktivne fakturovanie nie je v medziach zakona

petulda333
16. apr 2024

@milanemila moj chudak zivnostnik plati neskutocne odvody a kazdy rok su vyssie. Sumy tu ani nebudem pisat a kde este myto,dan z vozidla atd atd. 🙆

katarinaba
16. apr 2024

@milanemila reagovala som na tvoje odsudzovanie zivnostnika na Slovensku. K panovi sa nevyjadrujem. Pekny den.

hipuska
16. apr 2024

@katarinaba tak snáď, otvoriť si živnosť je na každého osobnom rozhodnutí. Ak som dobrý v tom, čo robím a je po tom dopyt, nebude mať s prácou problém. Ak nie, treba hľadať problém inde a nie sa sťažovať.

@autor my bežne vystavujeme na rodinych príslušníkov.

milanemila
16. apr 2024

@petulda333 mna by teda cca mesacna suma tych odvodov celkom zaujimala, lebo teda pod “neskutocne odvody” si asi kazdy predstavi nieco ine.

petulda333
16. apr 2024

@milanemila ked bude muz doma,zistim a napisem ti.

milanemila
16. apr 2024

@petulda333 ale nie nemusis, ved to je vasa sukromna vec. Verim ze existuju aj ferovy ludia, kt priznaju prijem a platia normalne odvody.

katarinaba
16. apr 2024

@hipuska 🤦‍♀️ vobec si nepochopila, ale v pohode. Pekny den.

petulda333
16. apr 2024

@milanemila existuju,ale je ich malo.