Môže zamestnávateľ zrušiť prijatie do zamestnania?

18. nov 2022

Ahojte, chcem sa opýtať či mi niekto nevie poradiť ohľadom problému mojej kamarátky. V skratke povedané muž ju celkom kontroluje a taktiež riadi život, je v celkom zložitej situácii a práve si hľadá prácu (chce od muža odísť, ale ešte nie je finančne pripravená). Nastala jej teraz taká situácia, že ju prijali do jedného zamestnania. Plat tam nie je nič moc, ale muž jej to odsúhlasil a ona mala budúci týždeň nastúpiť. Lenže medzitým sa jej ozvali ešte z jednej práce kde sa hlásila a vzali ju aj tam. V tej druhej práci by mala o dosť lepší plat lenže mužovi by sa to určite nepáčilo a nástojil by na tom, aby zobrala tú prvú prácu (on nevie, že sa hlásila aj do tej druhej). Chce mu teda povedať, že z tej prvej jej volali a že nakoniec ju neberú a potom neskôr mu oznámiť, že ide na pohovor do ďalšej práce (do tej druhej kde ju už vzali) a že si akože po tom prvom odmietnutí našla novú prácu (tú druhú). Ona chce teda vlastne vedieť, že či je možné, aby vám zamestnávateľ najprv zavolal, že vás berie a potom o cca 10 dní na to vám zavolá, že sa situácia zmenila a že vás teda neberie? Môže sa niečo také stať? Mňa sa dnes na to pýtala, ale nevedela som jej odpovedať. Ak je to možné, aký dôvod môže mať zamestnávateľ, že si to potom rozmyslí (aby si tú výhovorku vedela dopredu pripraviť).

hviera81
18. nov 2022

podla mna kludne moze, kym nema podpisanu zmluvu....

alantroj
18. nov 2022

Moze a u nas v praci sa aj stalo. Bola prijata dala vypoved a vyssi riaditel si pozrel priezvisko, mal neg skusenosti s rodinou a povedal ze nie. A ten nizsi jej teda zavolal ze nie. A ona akurat tak zanadavat mohla. Aj v ramci zmluvy ma kazdy 3m skusobnu dobu cize hocikedy bez dovodu skoncis bud ty alebo sef ti povie a je

janai1
18. nov 2022

Áno, kolegyni sa to stalo pred 2 týždňami. Bola na pohovore, zobrali ju, dala výpoveď v terajšej práci a o týždeň jej volali že sa zmenila situácia a neprijmu ju - vraj kvôli tomu, že nemohla nastúpiť 7. ale až 14. tak zobrali niekoho iného

h2
18. nov 2022

Jasné, že sa to môže stať. Ale nešla by som touto cestou.

janush
18. nov 2022

samozrejme, stava sa to bezne, zavola ze ma lepsiu ponuku ... aj do 3 mesiacov od nastupenie do zamestania moze kedykolvek odist...

moonlight1210
18. nov 2022

Tak dat sa to da. Moze to zamestnavatel urobit, kym nie su podpisane zmluvy. Resp aj potom. Na to sluzi skusobna doba.

Ale ked si jej kontrolujuci manzel bude overovat fakty (a najskor to urobi), tak zisti, ze to ona odmietla nastupit. Nie ze jej oni zrusili prislub zamestnania.

Takze nech aj s tymto pocita. Ze jej na to klamstvo moze prist.

janai1
18. nov 2022

@janush precitaj si príspevok ešte raz. Oni hľadajú výhovorku pre manžela prečo chce 2. prácu a nie 1.

drzaopica
18. nov 2022

Samozrejme...moze stiahnut vypoved predchadzajuci zamestnanec, nemusi sa firme darit a zatial nikoho neprijmu.Kamaratke skor porad, aby si nepytala od muza zvolenie ci moze nastupit a vymyslat si alibi preco nastupuje

mogaa
18. nov 2022

ano stáva sa to.....normálne zamestnávateľ následne zavolá že nakoniec sa rozhodol obsadiť volné miesto z interných zdrojov....ale medzi manželmi by mala byť otvorená komunikácia, takéto "klamstvo" sa kamarátke môže aj vypomstiť, ak sa manžel dozvie z iného zdroja pravdu....

kaktusik007
18. nov 2022

tvoja kamaratka potrebuje suhlas muza na to, aby mohla chodit do prace?

beata_k
18. nov 2022

Prilezitostne sa to stava. Pride nariadenie, ze sa skrta na oddeleni a nik sa neprijima.

mikadooo
18. nov 2022

Áno, môže sa to stať. Takisto ju môže bez dôvodu prepustiť v prvý deň... Na to je skúšobná lehota, že vlastne nič nie je fixné. A mne sa to ináč stalo, že ma na zoome vzali a potom mi prišiel mail, že ľutujú, rozhodli sa pre iného kandidáta 😉.

54tinka54
18. nov 2022

Áno môže sa to kľudne stať. Môže nakoniec obsadiť dané miesto nejakými personálnymi zmenami kedy na to miesto presunie niekoho z interných zdrojov. Neviem ale či by mala manželovi takto klamať, môže sa časom dozvedieť ako to naozaj bolo. Veď nech normálne povie že nakoniec sa rozhodla zobrať lepšie platenú prácu.

mateson
18. nov 2022

@kaktusik007 tiež nechápem🤦‍♀️

brigitazt
19. nov 2022

Ak tvoja kamarátka potrebuje súhlas manžela aby mohla pracovať. A dokonca jej musí odobriť aj zamestnávateľa, že sa nemôže ona sama rozhodnúť kde kedy a za koľko bude robiť. Tak ju prosím ťa pobal a zober ju k sebe, alebo vyhľadajte pomoc. Lebo toto nie je normálne a žiadna žena by toto nemala prežívať.

bluka2
19. nov 2022

Myslím, že taký pako ako muž kamarátky, ktorý jej musí udeľovať povolenia kľudne je schopný zavolať zamestnávateľovi 1, ak by sa mu to nezdalo vierohodné (môže sa stať, ale nie je to až také bežné, takže ide o to, ako presvedčivo vie tvoja kamoška klamať).
Spravila by som to takto. Nič by som mužovi nehovorila, tvárila sa, že beriem prácu ktorú odsúhlasil a medzitým podpísala zmluvu v tej práci s dobrým platom. Zmluvu uložila niekde mimo domu, u kamarátov alebo kľudne aj v uložnom boxe na stanici, to je jedno. Len aby to on nevidel. Aj komunikácie so zamestnávateľom aby nevidel. Nech si pre istotu zmení hesla na mail a pod.
A v tej deň, ako nastúpi do práce, nech sa už k nemu ani nevracia, pošle žiadosť o rozvod a ty ako správna kamoška jej trochu pomôž, kým dostane 1. výplatu.