Môže zamestnávateľ zmeniť pracovnú náplň, keď som v ochrannej lehote?

malyslonik
26. mar 2017

Ahojte baby, pred par mesiacmi som sa stala team leaderkou maleho timu a dohodla som sa so sefom na odmenovacom systeme. Tento on vsak zmenil bez toho, aby to komunikoval a dostala som sa s nim kvoli tomu do konfliktu, kde mi do telefonu povedal, ze ak nebudem suhlasit, odoberie mi tim, aj napriek mojim naozaj skvelym vykonom a super vykonom mojho timu aj vdaka mojej praci.
V praci este nevedia, ze som tehotna.
Pytam sa preto, ked oznamim tehotenstvo, ci moze sef zmenit pocas tohto obdobia moju poziciu a odobrat mi funkciu team leadera...

Dakujem za pomoc!

ukulela
26. mar 2017

@malyslonik nevidim dovod preco nie. nerobi to preto, ze si tehotna, ale preto, ze mate konflikt. s tehotenstvom to nespajaj.

katarinamarkova
26. mar 2017

@malyslonik čo presne máš napísané - pracovná pozícia? v pracovnej zmluve??

nivea777
26. mar 2017

@malyslonik podľa mňa môže,ale nemôže ti znížiť mzdu..Takže si rozmyslí či tebe bude platiť mzdu ako team leaderke aj keď to robiť nebudeš a dosadí si tam niekoho iného ktorému pravdepodobne bude musieť zvýšiť mzdu

fokuska
26. mar 2017

@malyslonik Ak si mala predtym inu poziciu, tak si na nu musela mat zmluvu, kde je presne napisany nazov pozicie, napln prace a platove podmienky. Pri zmene pozicie na TL (aj keby len acting) musis dostat dodatok k zmluve, kde je znovu specifikovany nazov pozicie, napln prace, platove podmienky. Tak isto ci je to dojednane na dobu urcitu / neurcitu. Mas to vsetko takto na papieri?

fokuska
26. mar 2017

@malyslonik Vychadzaj teda zo zmluvy. Ak ta "odvola" z pozicie TL, tak viac sa na teba nevztahuje ani ten odmenovaci system - ak je v zmluve napisane, ze sa tyka len TL pozicie.
Ak ste sa dohodli ustne, tak to nema ziadnu vahu.

jeennyv
26. mar 2017

@malyslonik mas pracovny problem nie tehu, to do toho neplet, ries to na pracovnej baze, ako bolo povedane poziciu a vsetko musis mat v zmluve, ak ste sa na niecom ustne dohodli je to nic..ak mas zazmluvnenu poziciu a financie dozaduj sa ich, ak nie je na tebe ci ostanes lider za takych podmienok..ak pri konflikte hned vyrukujes s tehu, moze to mat na jeho riesenie negativny dopad

malyslonik
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jeennyv
26. mar 2017

@malyslonik jasne....moj byvaly sef zahlasil biznis nejde vyplaty idu dole...

malyslonik
autor
27. mar 2017

@jeennyv paci sa mi, ze je to byvaly sec 😎😎😎

fokuska
27. mar 2017

@malyslonik Ak mas v zmluve napriklad, ze pozicia: teamleader, plat: xzy, odmeny: podla prislusnej smernice a aktualnej pozicie, tak potom kym je platna zmluva na danu poziciu (kym nepodpises novy dodatok), tak sa na teba podla internej smernice, bude vztahovat odmenovaci system pre TL. Nemoze ti sef povedat, ze zmluva je na TL, ale odmenu ti podla toho nevyplati, bude ti pocitat odmenu podla ineho systemu. Musi byt niekde v internych smerniciach pdolozene, ci je take nieco mozne a ak ano, presne za akych podmienok, na koho sa to moze vztahovat a pod.

Zamestnavatel moze zmenit alebo pozmenit tvoju pracovnu poziciu a aj plat?
- moze ju zmenit, alebo pozmenit, stalo sa aj nam, boli sme infomovani, ze sa meni nazov pozicie, napln prace atd, pripravili dodatky - nemusela si podpisat, v tom pripade sa to u nas riesilo tak, ze si si mohla pozriet ine volne pozicie a ak si presla pohovorom, tak si odisla robit nieco ine, alebo si dala proste vypoved... my sme ale boli spokojni, takze sme podpisali dodatky

- ak teda dodatok podpises, mozu v nom byt specifikovane aj platove podmienky a ine sposoby odmien / bonusov, ak to v dodatku uvedene nie je, plati to, co je v povodnej zmluve

Este pozor na to, ak si teraz v riadiacej pozicii, ake tam mate interne smernice, co sa tyka odvolavania. Moze byt, ze to mas aj v zmluve napisane, ze ta mozu z pozicie odvolat, bez toho aby si ty suhlasila a podpisovala dodatok, vtedy ti len oni daju nieco ako "menovaci / odvolavaci dekret" a tebe plati naspat stara zmluva so starou poziciou, starym platom, starymi bonusmi. Je to individualne, dolezite je vyznat sa vo svojej zmluve a internych smerniciach.

vodnarik86
27. mar 2017

Podla mojho nazoru, keby si uz mala v rukach papier s oznamenim o tehotenstve podpisany tvojim sefom, iba vtedy by si bola v ochrannej lehote. Kym to zamestnavatelovi neoznamis oficialne, si obycajny zamestnanec.
Myslim, ze v takom pripade by ti mohol zmenit funkciu ale mzda by mala zostat rovnaka.

katarinamarkova
27. mar 2017

@malyslonik
@fokuska
.......Nemoze ti sef povedat, ze zmluva je na TL, ale odmenu ti podla toho nevyplati, bude ti pocitat odmenu podla ineho systemu.........
v podstate si to vystihla - k tomuto len dodam:
vela velkých firiem má v manuáloch odmeňovacieho systému vždy takú divnú klauzulku:,, nadriadený pracovník má právo v špecifických situáciach rozhodnúť o krátení, nevyplatení odmeny zamestnancovi.,,
pozor na toto

rada: fakt si dobre prečítaj svoju zmluvu, plus dodatky, plus ak existuje - kolektívnu zmluvu, plus ak si sa zaviazala dodržiavať nejaké interné smernice atd......

malyslonik
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz