Dobry den,
Podľa kolektívnej zmluvy na r.23 bola nariadenia celozavodna dovolenka v januari 4 dni v decembri 3 dni. Dovolenka na cely rok 23 sa nahlásila zamestnavatelovi vo februári (nariadeny termín podľa KZ).
Môže zamestnávateľ 26.10.23 nariadit na december 8 dni dovolenky? Keď kolektívna zmluva hovorí o 3 dňoch?
zamestnávateľ môže všetko... 😉
bohužiaľ môže
Podla zakonnika prace disponuje celou tvojou dovolenkou zamestnavatel, musi Ti ale dopredu oznamit, ak Ti dovolenku urcuje. Je to v sulade so zakonnikom prace, kedze Ti cerpanie na december oznamil dostatocne dopredu.
Áno môže, disponuje s celou tvojou dovolenkou
KZ nie je nad Zakonnik prace a ten dovoluje zamestnavatelovi disponovat celou dovolenkou
@lulu @muchotrafka298 @katka143 @melanta a co ak mam už iba tie 3 dni, ktoré som mala mat podľa KZ.
A nejedná sa v tom prípade o toto:
Zakonnik prace"Hromadné čerpanie dovolenky nesmie byť určené na viac ako dva týždne. Ak ide o vážne prevádzkové dôvody, ktoré sa zamestnancom oznámia najmenej šesť mesiacov vopred, môže byť hromadné čerpanie dovolenky určené na tri týždne."
Lebo celozavodna bude od 18.12 do 5.1.24.
@muchotrafka298 ale dovolenka je za kalendárny rok cize 12 mesiacov .. takže dostatočne dopredu je diskutabilne keď zamestnanec musí vyčerpať 4 dní na celozavodnu v januari /ostane mu 16 alebo 21/, musí čerpať 2 týždňovu pokiaľ sa nedohodne inak /ostane mu 6 alebo 11 dni/ a na konci roka požaduje 8 dní?
@jadodowa zo zákona je povinný oznámiť čerpanie dovolenky 14 dní vopred. Vám to oznámil viac ako mesiac vopred. Takže je to v poriadku. A ešte raz - s celou dovolenkou disponuje zamestnávateľ. Takže zamestnávateľ kľudne môže nariadiť čerpanie všetkých dní podľa svojho uváženia. Tak hovorí zákon.
@jadodowa zamestnavatel dodrzal zakonnik prace. Ak mas nejake otazky k tomuto, tak bude najlepsie, ked sa obratis na mzdove alebo personalne oddelenie. Pretoze my tu nevieme, ako je to napriklad koncipovane v kolektivnej zmluve, akym sposobom vam bolo nariadene cerpanie dovolenky a ostatne veci s tym suvisiace. Pokial uz dovolenku nemas, tak aj tak to musis riesit priamo u vas v praci, ze co v tomto pripade.
@jadodowa My máme rozplánovanú komplet celú dovolenku na rok. Nárok máme 45 dní a tento kalendárny rok musíme čerpať 53, ak som na niečo nezabudla.
@zuzanockamt tiež zaujímavé ..
@jadodowa ked nemas dost dovolenky, mozes si dopredu nadpracovat alebo sa dohodnes so zamestnavatelom na neplatenom volne a zaplatis si odvody.
A nech robis co robi, ano, zamestnavatel ti ma pravo nariadit cerpanie dovolenky a oznamil ti to vcas, takze zbytocne pises. Zamestnavatel je v prave.
@jadodowa v niektorych firmach je to dokonca tak, ze je systemom 1.1. zablokovana dovolenka, ktora je povinna (ci uz pre odstavku alebo celozavodnu dovolenku) a nasledne moze zamestnanec planovat dovolenku len s tym zvyskom, co ma.
@muchotrafka298 ved ah u nás je kvázi zablokovanych tých 7 dní. A ostatne dni si rozplanovali a minuli. Teraz chce zamestnávateľ 5 dní, lebo to zmenil na 12 dní. Ak by to zmenil 1.1.23 ôk ale 26.10?
@jadodowa v zák.prace je aj presne stanovené kedy najneskôr má zamestnávateľ dat vedieť. Skús si to pohľadať, žeby 6tyzdnov pred? Naozaj nechcem zavádzať.
@jadodowa k tvojmu komentu “ Teraz chce disponovať so zvyškom to je u mna 3 dní, čo mi ostali.” - tak teoreticky si môžeš vyčerpať už teraz aj dovolenku prislúchajúcu až k roku 2024, ak ti ju schvália. Ja som tak jeden rok čerpala v decembri. Robí to trocha sarapatu v Payroll systémoch ale ide to. Tym pádom budúci rok začneš napr. Nie s 25 dňami, ale s 25 mínus napr 3… počkala by som ake inštrukcie vam prídu, ved snad to manažment upresni .
Skús napísať do právnickej skupiny. Mne sa zdá že keďže to predchádzajúcu dovolenku schválil, vedel o nej, a teraz chce dať čerpať viac, mal by ti to normálne zaplatiť aj keď už dovolenku nemáš.
Oni by ti najskôr vedeli povedať aj paragraf, lebo ja sa v mzdách už dva roky nepohybujem, ak to tak je
Alebo potom ano dá sa čerpať aj dovolenka z ďalšieho roku
Ako pise
@draik . Ved nemas, tak nemas. Ak si vycerpala so suhlasom, tak ma zamestnavatel smolu
Ak uz nemáš dostatočné množstvo dovolenky a zamestnávateľ nariadiť čerpanie nad to, čo ti ostalo, ide o prekážku na strane zamestnávateľa. Určite nesúhlas s neplatným voľnom.
Áno, môže, pretože zamestnávateľ môže disponovať s celou dovolenkou a teda môže riadiť celé čerpanie dovolenky. Vaša KZ hovorí o minime resp. o konkrétnom termíne. Nad rámec KZ tak môže zamestnávateľ urobiť, nakoľko mu zákon dovoľuje nariadiť dovolenky čerpať vtedy, kedy on rozhodne.