Môže zamestnávateľ donútiť zastupovať vyššiu pozíciu?

12. jún 2023

Situácia je vo fabrike, zamestnanec má podpísanú zmluvu ako obyčajný montážny pracovník, 40 hodín týždenne, jednozmenná prevádzka, zmluva na dobu neurčitú. Pár rokov robil o kúsok vyššiu pozíciu na tom pracovisku, taký pomocník majstra, ale žiaden dodatok k zmluve nebol, papierovo bol stále montážny pracovník. Za ten čas sa celkom chytal, vedel robiť prácu majstra, takže keď ten nebol v práci, plnohodnotne ho zastupoval. Teraz sa vrátil znova na montáž, ale stále zastupuje majstra, keď treba. Už ho to omrzelo, povedal vedeniu, že so zastupovaním končí a nech si hľadajú niekoho iného, kto to bude robiť. Vedeniu sa to samozrejme nepáčilo, lebo nikto iný to robiť nechce, je to veľmi nevďačná robota.
Čo môže teda firma spraviť, aby donútila tohto zamestnanca zastupovať majstra? Ak peniaze pre neho nie sú dosť silná motivácia? Môžu mu zobrať prémie? Ale on si svoju montážnu prácu robí dobre. Môžu mu dať azda aj výpoveď? Určite sa nemôže zrušiť to pracovné miesto, pretože ľudí tam potrebujú. Dali by mu to ako kárne opatrenie alebo porušenie pracovnej disciplíny? To sa mi akosi nezdá ok.
Ostatní na dielni sú na 2 zmennej prevádzke, iba on je ako 1 zmenná aj podľa zmluvy, pretože vtedy takého človeka potrebovali. Môžu ho príkazom presunúť na 2 zmennú prevádzku aj keď s tým nesúhlasí a nepodpíše dodatok?

Ďakujem.

gejb
12. jún 2023

Výpoveď za čo? Ze nechce robiť to co ani nema v pracovnej zmluve? Sa už zbláznili? ..podpisovat nenusi nic ked nechce. Zamestnanci sa nenúti ale motivuju. Ponúknuť mu zvysenie platu a ine benefity.

autor
12. jún 2023

@gejb akože oni mu nehrozia výpoveďou, len ja sa snažím myslieť na "všetko" a pozrieť sa na to z viacerých strán

melanta
12. jún 2023

Na prémie či variabilnú zložku mzdy siahnuť môžu. Tie nie sú nárokovateľné. Kárne opatrenie či porušenie pracovnej disciplíny nemôžu riešiť, pokiaľ nemá v pracovnej náplni činnosti súvisiace s prácou majstra. Čo sa týka 2 smennej prevádzky, môžu ho presunúť iba s jeho súhlasom. Ak dodatok nepodpíše, tak nepodpíše. Tu sa ale môže stať, že zrušia pozíciu jednosmernej prevádzky a dostane výpoveď z organizačných dôvodov. Čiže tu je potom na mieste zvážiť , čo je pre neho výhodnejšie.. Výpoveď za to, že odmieta zastupovať nadriadeného nemôžu dať. Ak majú odbory, nech sa na ne obráti. Toto je presne situácia, v ktorej majú odbory pomôcť zamestnancovi.

doriiis
12. jún 2023

Zamestnanec má v tomto prípade skvelú vyjednávaciu pozíciu.Ak by som ja bola tento konkrétny zamestnanec,tak by som trvala na tom,že: ok,budem robiť to ZASTUPOVANIE,ale iba v prípade neprítomnosti nadriadeného,budem to mať riadne na papieri - takže sa podpíše riadny dodatok k zmluve a samozrejme vyšší plat.Dvihla by som tú sumu na takú čiastku,ktorú viem,že mi nedajú a potom zjednavala.
Ak to fakt nechce zamestnanec robiť,nech dvihne sumu na takú,čo mu nedajú a trvá na nej.Aj na dodatku.Firmu to prestane baviť rýchlejšie ako jeho.Lebo oni potrebujú niekoho hneď a zadarmo a zamestnanec má čas a chce za to peniaze.
Skvelá možnosť pre zamestnanca,jak si zvýšiť plat a keď to nechce robiť aspoň to raz a navždy uzavriet

autor
12. jún 2023

@melanta odbory nemajú. Takže je rozdiel v pozícii montážny pracovník a kdesi ďalej ďalej v zmluve uvedené že je to jednozmenná prevádzka, a montážny pracovník 2 zmennej prevádzky? Nie je to proste že keď je to raz montážny pracovník tak je to to isté? Tá istá pozícia?

autor
12. jún 2023

@doriiis nie, robiť to nechce a na papier mu to nevyhovuje dať, lebo je podpultová možnosť že bude presunutý na úplne inú pozíciu a pracovisko v rámci firmy. Takže ak by to mal na dodatku, je podľa mňa riziko, že by ho stále ťahali zastupovať na dielňu

doriiis
12. jún 2023

@autor.....tak odmietať.Vyhodit ho za to nemôžu.A akúkoľvek zmenu,čo sa týka prac.casu,zaradenia,miesta práce,zmeny musí podpísať aj zamestnanec,že s tým súhlasí.Takze nie,nemôžu ho len tak presunúť z 1 zmenky na 2 zmenku.

melanta
12. jún 2023

Áno, montážny pracovník je bez ohľadu na to, či pracuje na 1 či 2 zmeny. Ale ak sa zamestnávateľ rozhodne, že výroba bude pracovať iba na 2 zmeny, tak jednod-zmenkárom navrhne dohodu na 2 zmeny, ktorí nebudú mať záujem, skončia z organizačných dôvodov.

autor
12. jún 2023

@doriiis výborne, ďakujem. Presne toto som tušila, že právo je na jeho strane

melanta
12. jún 2023

Áno, právo je na jeho strane. Bez jeho súhlasu ho nemôžu preradiť z 1 zmeny na 2. Ale môžu zrušiť jednozmenku a ak zmenu odmietne, je právo zamestnávateľa dať mu výpoveď z organizačných dôvodov ak zamestnávateľ jednozmenku zruší.

autor
12. jún 2023

@melanta a tým pádom by už nemohli "nikdy" zamestnať na tej dielni montážneho pracovníka na 1 zmenu? Alebo zrazu to názvu operátor výroby, budú robiť absolútne to isté na tom istom mieste a bude to ok a môžu ho zamestnať aj na 1 zmenu? Lebo ide len o názov? Alebo musia sa pri novom mieste zmeniť aj náplň práce?

melanta
12. jún 2023

Zrušia montážneho pracovníka na 1 zmenu, za 2 mesiace montážneho pracovníka na 1 zmenu obnovia. A budú v rámci zákona.

autor
12. jún 2023

@melanta jaaaj to som nevedela, že sú to len 2 mesiace kedy tá pozícia nesmie byť otvorená. Ďakujem, že si mi to vysvetlila

gejb
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
melanta
12. jún 2023

@gejb len 2. Je tam ale podmienka, že najprv zamestnávateľ musí písomne rozhodnúť o zrušení pracovných miest, až po tomto dátume možno dávať výpovede. A samozrejme výpovedi musí predchádzať ponuka na inú pozíciu, v tomto prípade napríklad na spomínanú dvoj zmenku.

autor
12. jún 2023

@melanta a to zrušenie pracovných miest musia podpísať obaja konatelia, teda aj generálny riaditeľ? Alebo stačí že to podpíše len 1 konateľ teda riaditeľ pre výrobu?

melanta
12. jún 2023

Ak podľa obchodného registra každý konateľ vystupuje sám, tak stačí jeden konateľ.

rebrambora
12. jún 2023

Vytvorit mu novu zmluvu, kde je vsetko uvedene.

oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
rebrambora
12. jún 2023

@oonnaganamakusai ved firma tomu zamestnancovi predsa. Pred par rokmi som bola v podobnej situacii. Vyssiu poziciu som vykonavala asi tyzden, potom som si vypytala novu pracovnu zmluvu.
Otazka je aj ci to ten zamestnanec nechce robit absolutne vobec, pretoze to proste robit nechce alebo to nechce robit, lebo to nema v popise zmluvy.
To som myslela.

melanta
12. jún 2023

@rebrambora ale veď z toho, čo je tu popísané je úplne zrejmé podľa mňa, že dotyčný to nechce robiť. Ani s novou zmluvou, ani s vyššou mzdou. V minulosti to robil aj oficiálne a už to robiť nechce, proste chce byť iba robotník. Takže nová zmluva mu nič nemení. On potrebuje, aby sa zamestnávateľ držal iba zmluvy existujúcej a netlačil ho do ďalších činností.

autor
12. jún 2023

@rebrambora presne tak on to nechce robiť, chce byť iba robotník ako melanta hovorí