Môže zamestnávateľ disponovať s celou dovolenkou?

rybkoava
25. jan 2019

Dobrý deň, môže zamestnávateľ disponovať s celou dovolenkou zamestnanca? Zákonník sme si vyguglili, no podľa neho to vyzerá že áno. Ide o jenosmennu prevádzku, obchod.

miriam439
25. jan 2019

@rybkoava Skús ešte raz prečítať v zákonníku práce. Nemám čas ti to presne vyhľadať, ale keď som to v 2018 hľadala kvôli manželovej dovolenke, tak som tam našla, že nariadiť ti môže dva týždne a ak to nejaká zvláštna situácia vo firme vyžaduje, tak aj tretí týždeň, ale s tým, že to musí byť zamestnancom oznámené pol roka dopredu. Teda dúfam, že som správne pochopila znenie zákona.
Nám to nakoniec bolo na prd, lebo zamestnanci sa báli ozvať a tak tí, ktorí mali dovolenku, tak im ju naplánoval zamestnávateľ v rozsahu cca 23-24 dní a tí, ktorí už nemali, dostali neplatené voľno. Však súkromník si môže robiť čo chce 😕

moniq123
25. jan 2019

Bohužiaľ áno

miriam439
25. jan 2019

@rybkoava Ešte dodám, že ja som vlastne vtedy hľadala ustanovenia o hromadnom čerpaní dovolenky, lebo u nich sa vlani nariadovala dovolenka naraz všetkým zamestnancom

hettinka
25. jan 2019

Môže, my mame tiež nariadenu skoro celu, mimo plánu dovoleniek len pár dni, pripadne si môžeme vybrať náhradné voľno.